„Visuomet sakėme, kad sunkiai dirbame dėl susitarimo šį rudenį, ir tai sparčiai tęsiasi“, – žurnalistams sakė premjerės Theresos May atstovas.

„Dar liko didelių spręstinų klausimų, ir, kaip sakė ministrė pirmininkė, tam reikės ES judėjimo“, – pažymėjo atstovas.

Pasak jo, abiejų šalių pareigūnai šią savaitę Briuselyje rengia diskusijas techniniais klausimais, bet „Brexit“ sekretorius Dominicas Raabas kol kas jose dalyvauti neplanuoja.

„Yra skirtumas tarp optimistinio žmonių kalbėjimo apie susitarimą ir susitarimo, apimančio pasitraukimo sutartį bei gaires ateičiai, realaus sudarymo“, – pabrėžė atstovas.

Airijos vicepremjeras Simonas Coveney sekmadienį sakė, kad išstojimo susitarimo tekstas „90-čia proc. sutartas“, nors Airijos sienos klausimas vis dar neišspręstas.

„Dabar reikia, kad... abi derybų komandos užsirakintų kabinete maždaug 10-čiai ateinančių dienų“, – televizijai „Sky News“ sakė S. Coveney.

Galutinis „Brexit“ susitarimas apims sutartį dėl Britanijos išstojimo ir politinę deklaraciją apie būsimą partnerystę ekonomikos bei saugumo srityse.

Išstojimo susitarimas turi apibrėžti ES emigrantų teises, finansinį susitarimą ir Airijos sienos klausimą. Dėl pirmųjų dviejų klausimų didžiausia dalimi sutarta.

Londonas ir Briuselis sutinka, kad siena tarp britų Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos turi likti atvira, bet nesutaria, kaip tai pasiekti.

Britanija mano, kad patikrinimų pasienyje galima išvengti sudarius naują prekybos susitarimą su Briuseliu, bet sutinka, kad reikia atsarginio plano šiam klausimui, kol bus galima sudaryti tokį susitarimą.

Londonas atmetė ES pasiūlymą, bet dar nepateikė visų savos alternatyvos detalių, tik pažadėjo, kad detalus pasiūlymas bus paskelbtas „netrukus“.

ES lyderiai reikalavo konkrečios pažangos derybose iki spalio 18 dienos viršūnių susitikimo Briuselyje.