Nors 75 proc. moterų ir 50 proc. vyrų, bent kartą per gyvenimą išbando kokią nors dietą, daugelis galiausiai suvokia, kad ilgainiui dietos neveikia. „Duomenys rodo, kad nuo 90 iki 95 procentų visų dietų būna nesėkmingos. Kai kurios ne tik nepadeda numesti svorio, o su laiku pradeda tukinti. Yra žmonių, kurie pradeda badauti vietoje to, kad pasikliautų savo pojūčiais“, - sako gydytojas.

Jo teigimu, nereikia mesti svorio, kad taptum sveikesnis ar gražesnis, reikia tapti sveikesniam, kad numestum svorio: „Mūsų santykis su maistu turi būti sveikas ir emocine, ir fizine prasme. Mes neturime nei persivalgyti, nei badauti, nei jausti kaltės jausmo. Tai suteikti mums gali intuityvus valgymas, kuris visada, išskyrus mūsų laikus, buvo būdingas visiems žmonėms.“

Anot A. Unikausko intuityvus valgymas neriboja maisto pasirinkimo, angliavandenių riebalų ar kalorijų kiekio. Žinoma, daktaras primena, kad tinkamas maistas (visavertis) ir fiziniai pratimai yra būtini: „Svarbiausia visiškai atmesti dietos, kaip reiškinio idėją. Tai padės atsikratyti su mityba susijusio streso ir paranojiško savo svorio sekimo.“

Intuityvus valgymas padės dažniau padaryti tinkamus maisto pasirinkimus, geriau jausti kūno alkio ir sotumo signalus ir gerbti bet kokį savo kūno dydį, sako gydytojas ir patikina, kad svarbu suvokti, jog svorį numesti trukdo ne blogas maisto pasirinkimas, o emocinės priežastys.

„Iš pradžių žmonės, išgirdę, kad galima valgyti bet ką ir neskaičiuoti kalorijų, būna skeptiškai nusiteikę, bet tyrimai rodo, kad intuityvus valgymas padeda lengviau ir sveikai kontroliuoti kūno svorį, skatina rinktis sveikesnį maistą ir padeda išvengti persivalgymo priepuolių“, - pasakoja profesorius ir išskiria tris pagrindinius intuityvaus valgymo principus.

- Besąlyginis leidimas valgyti tada, kai alkanas (nekentėti) ir tokio maisto, kokio tuo metu norisi.

- Priežastis valgyti turėtų būti fizinė (alkis), ne emocinė.

- Alkis ir sotumas yra pagrindiniai pojūčiai, kuriais remiantis pradedama ar nustojama valgyti.

A. Unikauskas taip pat pateikia šešis žingsnius, padedančius tapti intuityviu valgytoju.

  1. Suprasti, kad greitas svorio metimas dietų pagalba neveikia.
  2. Suvalgyti pakankamai kalorijų – nei per daug, nei per mažai.
  3. Vengti galvoti apie maistą, esantį lėkštėje, kaip blogą ar gerą.
  4. Išmokti valgyti tik tada, kai esate alkanas, ir nustoti valgyti, kai pajutote sotumą.
  5. Išmokti susitvarkyti su stresu ir emocijomis be maisto pagalbos.
  6. Priimti savo kūną tokį, koks yra.

Anot gydytojo, intuityvi mityba labai naudinga organizmui, nes atsiranda sveikesnis požiūris į maistą, priimame savo kūną, labiau pasitikime savimi, o svarbiausia organizme sumažėja streso ir kortizolio kiekis bei mūsų kūno masės indeksas būna žemesnis.

Parengė Eimantė Juršėnaitė.

Išsamiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.