Naują gamyklą Tauragės mieste pastačiusi Vilkyškių pieninė į jos statybas ir veiklą jau investavo 29 mln. eurų. Kad ji Tauragėje atsirastų, 180 tūkstančių eurų prisidėjo ir vietos valdžia, lėšas skyrusi iš savivaldybės biudžeto. Tuomet toks politikų sprendimas sulaukė ne tik palaikymo, bet ir kritikos. Tačiau aistros nurimo, gamykla bandomuoju režimu jau dirba, o Vilkyškių pieninę netrukus turėtų pasiekti ir žadėtoji Vyriausybės parama – 244 tūkstančiai eurų. Kad ši dotacija būtų skirta, Vilkyškių pieninė įpareigota su Tauragės rajono savivaldybe pasirašyti sutartį, kuria įsipareigoja sukurti dar 21 darbo vietą ir į gamyklos infrastruktūrą investuoti papildomus 6 mln. eurų. Valstybės dotacija bendrovei skirta sumokėti privalomąjį mokestį už naujosios gamyklos prijungimą prie inžinerinių tinklų.

Trečiadienį dotacijos ir sutarties su Vilkyškių pienine klausimą svarstant vietos tarybos nariams į posėdį pakviestas ir generalinis Vilkyškių pieninės direktorius Gintaras Bertašius.

– Dėl Vyriausybės paramos mūsų investicijoms tarėmės dar su ankstesniąja Vyriausybe. Tuomet Vilniuje tuometinis ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pažadėjo – jei Tauragės savivaldybė prie dotacijos prisidės 180 tūkstančių eurų, Vyriausybė skirs 240 tūkstančių. Savivaldybė savo pažadą ištesėjo, tačiau vėliau Vyriausybė keitėsi, todėl jos pažadėta dotacija mus pasieks tik dabar. Džiaugiuosi, kad dabartinė Vyriausybė laikėsi ankstesniosios Vyriausybės pozicijos ir lėšos mums skirtos, – posėdžio metu į vietos politikus kreipėsi G. Bertašius.

Vilkyškių pieninės vadovas patikino, kad Tauragėje mato investicijų tęstinumo būtinybę, todėl bendrovė yra pasiryžusi investuoti į naujosios gamyklos technologinius procesus ir naujas darbo vietas. Naujosios išrūgų produktų gamyklos veiklą Vilkyškių pieninė buvo pasiryžusi paleisti anksčiau, tačiau darbai užsitęsė.

– Apie metus papildomai užtrukome. Gamyklos personalas jau beveik suformuotas, dar keleto darbuotojų trūksta, tačiau bandomoji veikla jau vyksta. Technologinių procesų parametrus jau pasiekėm, per ateinančius metus gamyklą turime apkrauti pilnai. Esame numatę dar ne vieną projektą, kurie bus įgyvendinami gamyklos teritorijoje, – sakė G. Bertašius.

Naujosios gamyklos atsiradimu ypač džiaugiasi savivaldybės kontroliuojama bendrovė „Tauragės vandenys“. Kaip informavo savivaldybės Plėtros, investicijų ir turto valdymo skyriaus vedėja Genovaitė Pukelytė, naujoji gamykla iš „Tauragės vandenų“ gamybiniams procesams perka didžiulius kiekius vandens.

– „Tauragės vandenys“ sako, kad tokių investuotojų Tauragei reikėtų kuo daugiau, – sakė G. Pukelytė.

Valstybės dotacija Vilkyškių pieninę turėtų pasiekti iki lapkričio 1-osios.