Rezoliucijoje, priimtoje per ketvirtadienio plenarinį posėdį Strasbūre, „valdžia primygtinai raginama nutraukti visą nepriklausomos žiniasklaidos žurnalistų teisminį persekiojimą, bauginimą ir grasinimus, ir leisti visiems naujienų portalams laisvai veikti“.

Europarlamentarų nuomone, „baltarusių pareigūnų vykdomas naujienų svetainės „Chartija 97“ blokavimas nuo 2018 metų sausio yra nepriimtinas“. Jie ragina Baltarusiją „nedelsiant ir besąlygiškai panaikinti... naujienų svetainės blokavimą“.

Rezoliucijoje smerkiamos žiniasklaidos įstatymo pataisos, „naudojamos interneto kontrolei griežtinti“. Dokumente reiškiamas „rimtas susirūpinimas dėl Baltarusijoje pablogėjusios aplinkos nepriklausomoms ir opozicinėms interneto svetainėms, masinio informavimo priemonėms ir žurnalistams“.

Europarlamentarai pabrėžė, kad „nepriklausoma žiniasklaida nekelia grėsmės valdžiai, (ji) veikiau yra svarbus valdžios padalijimo sistemos elementas ir todėl vyriausybė ją turi vertinti kaip potencialiai kritišką partnerį, o ne kaip priešą“.

EP nariai taip pat išreiškė apgailestavimą, kad Baltarusija „toliau laikosi represinės ir nedemokratinės politikos dėl žurnalistų, advokatų, politinių aktyvistų, teisių gynėjų, pilietinės visuomenės subjektų, profesinių sąjungų aktyvistų ir kitų asmenų, laikomų grėsme politiniam isteblišmentui“.

Toks slopinimas trukdo glaudesniems Baltarusijos santykiams su Europos Sąjunga ir platesniam jos dalyvavimui Rytų partnerystės programoje, pažymi Europos Parlamentas.

Rezoliucijoje Baltarusijos valdžia raginama „didinti pagarbą demokratijos principams, įstatymo viršenybei, žmogaus teisėms ir pagrindinėms laisvėms, įskaitant pagarbą teisingai ir objektyviai žurnalistikai, pagal Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją ir Baltarusijos ratifikuotus tarptautinius bei regioninius dokumentus dėl žmogaus teisių“.