J. Basanavičiaus paminklui skirtas skveras šalia Filharmonijos beveik baigtas. Tačiau Vilniaus miesto savivaldybės tarybos opozicija įtaria, kad vykdant mero nurodymą laiku sutvarkyti aikštę, leista pirmiau atlikti dalį darbų, o tik vėliau rengti konkursą, be to, iš anksto galbūt žinant ir laimėtoją.

„Šiuo atveju politinė valdžia liepė bet kokia kaina atlikti rangos darbus, ruošti aikštę paminklo pastatymui. O dabar matome, kad iš tikrųjų kyla problemos ir su architektu ir su papildomais viešaisiais pirkimais, nes projektą užbaigiant bus reikalinga taisyklinga ar tvarkinga dokumentacija“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas.

Vilniaus politikai įtaria, kad konkursas skelbiamas jau atliktiems darbams apmokėti, dėl to opozicija žada prašyti viešųjų pirkimų tarnybos patikrinti, ar Vilniaus valdininkai neimituoja viešųjų pirkimų.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad turi rimtesnių rūpesčių, nei ganyti kiekvieną valdininką, o paminklas bus atidengtas laiku – lapkričio 23 d., per patriarcho gimtadienį.

LRT TELEVIZIJOS duomenimis, viešųjų pirkimų tarnyba savivaldybei priekaištų dėl projekto turėjo nuo pat jo vykdymo pradžios. Tarnyba net svarstė prašyti teismo konkursą stabdyti. Tačiau, įvertinus, kad pažeidimai padaryti daugiau dėl skubos ir kompetencijos stokos, o pats projektas – svarbus valstybei, darbus vykdyti leido.