Sulaukė pašaipų

Kaip rašoma VMS internetiniame puslapyje (projektų vizualizacijas galite pamatyti ČIA), konkurse dalyvavo keturi dalyviai – skulptorius Donatas Norušis, fotografas Saulius Paukštys, menininkai Paulius Zaviša ir Eglė Grėbliauskaitė.

Galiausiai buvo išrinkti du projektai: skulptoriaus Donato Norušio „Šeima“ ir žinomo fotografo Sauliaus Paukšto meninė instaliacija „Megarealybės gerumo aktyvatorius“. Pasak VMS, pakaitomis po pusmetį šios laikinos instaliacijos Žaliąjį tiltą turėtų puošti visus 2019 metus, kol jas pakeis nauji tęstinio konkurso laimėtojų projektai.

Visgi savivaldybės feisbuko paskyroje publikuotos šių projektų vizualizacijos susilaukė neigiamos komentatorių reakcijos ir pajuokų. Kai kurie klausė, ar rimtai bus vykdomi tokie projektai ir ar negėda juos rodyti viešai.

Konkursas sukėlė klausimų

Taip pat tokiu sprendimu pasipiktino ir vienas iš konkurso dalyvių, menininkas Paulius Zaviša, kuriam kilo daug klausimų dėl surengto konkurso įgyvendinimo ir vertinimo komisijos sudėties. Jo teigimu, komisiją sudarė ne meno ekspertai, o įvairių Lietuvos partijų atstovai.

„Komisijos nariai buvo Marius Skarupskas – LSDP (Lietuvos socialdemokratų partijos) frakcijos seniūnas; Romualda Poševeckaja – Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Valdemaro Tomaševskio blokas“ frakcijos narė; Paulė Kuzmickienė – TS-LKD (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų) frakcijos narė; Gediminas Rudžionis – frakcijos Tvarkos ir teisingumo seniūnas; Algis Čaplikas – frakcijos „Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai)“ seniūno pavaduotojas; Audronis Imbrasas – Liberalų sąjudžio frakcijos narys; Gintautas Terleckas – „Lietuvos sąrašo“ frakcijos narys. Būtent M. Skarupskas ir galėtų plačiau pakomentuoti, kokie buvo atrankos kriterijai“, – DELFI sakė jis.

Menininkas nesėdėjo rankų sudėjęs ir po rezultatų paskelbimo trumpu videoįrašu uždavė tris klausimus konkurso organizatoriams – pirma, kodėl buvo nuspręsta neviešinti visų projektų jau įvykus konkursui, antra, organizatoriai buvo užsiminę, kad projektas turėtų atsipindėti „žaliąją“ energiją ir turėti saulės bateriją. P. Zavišai pasirodė keista, jog meninė instaliacija „Šeima“ tokią turi, todėl klausė, ar tai tik sutapimas, ir trečia, pagrįstų abejonių jam kėlė komisijos kompetencija.

Menininkui viešai apie tai prakalbus, su juo susisiekė ir kita dalyvė, Eglė Grėbliauskaitė, kuri irgi nebuvo patenkinta šio konkurso įgyvendinimu.

Užtruko ieškant rėmėjų

P. Zavišos teigimu, dalyvauti šiame konkurse buvo sunku ir dėl iškeltų griežtų VMS sąlygų, koks gali būti finansavimas.

„Kartu tai nepigiai kainuojantis dalykas, teko ieškoti finansinių šaltinių. Užtrukau, kol juos radau, nes VMS iškėlė sąlygas, kad papildomas finansinis šaltinis pridės pasiūlymui taškų, tačiau rėmėjas negali tikėtis jokių nuorodų į savo kokias nors paslaugas ar produktus. Tai labai komplikavo pinigų paieškas, nes iš esmės tokia sąlyga sako, kad rėmėjas gali duoti pinigų, bet mainais negaus nieko“, – apie sunkumus kalbėjo jis.

Menininkas tikino, kad jo pasiūlymą būtų finansavusi Saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos, nes prie instaliacijos būtų pritaisytas QR kodas, kurį nuskenavus būtų matomi Lietuvos draustiniai, nacionaliniai parkai, rezervatai ir juos palydintys tekstai.

Prielaidas kelia neteisingai

DELFI susisiekė su pagrindiniu idėjos papuošti Žaliąjį tiltą instaliacijomis iniciatoriumi Mariumi Skarupsku. Pasak jo, P. Zaviša prielaidas dėl konkurso kelia labai neteisingai.

„Komisija net nuostatuose buvo numačiusi viešinti projektus“, – komentavo jis ir pacitavo vieną iš nuostatų, kurioje nurodoma, kad „24. Administracijos direktorius, gavęs darbo grupės rekomendacijas, per 10 darbo dienų įsakymu patvirtina finansuojamų projektų sąrašą. /.../ Administracijos direktoriaus patvirtintas finansuojamų projektų sąrašas, taip pat projektai, kuriems finansavimas nebuvo skirtas, skelbiami interneto svetainėje“.

M. Skarupskas aiškino nežinąs, kodėl administracija to nepadarė ir pridūrė, kad jos neatstovauja, o komisija buvo nusprendusi tai padaryti (dabar jau matomi visi projektai VMS puslapyje – DELFI).

„Dėl kažkokios sąsajos su projektu „Šeima“. Čia yra kažkokia provokacija ir nesąmonė. Aš nežinau nei „Šeimos“ autoriaus, nei kažkokių papildomų reikalavimų projektams turėjau. Mano pirminė vizija išsakyta ČIA. Vilniaus miesto taryba nusprendė, kad Žaliojo tilto komisiją sudarys po vieną narį iš VMST (Vilniaus miesto savivaldybės tarybos – DELFI) frakcijos. Ir dar dėl komisijos – Žaliasis tiltas yra tapęs ir politiniu klausimu, gal tokia komisija galėjo įvertinti ir šį aspektą“, – teigė Vilniaus miesto tarybos narys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)