Skelbime rašoma: „Nustebink save ir anūkus/ Užsienio kalbų kursai senjorams/ 45-95 m./ Už simbolinę kainą“. Prie skelbimo taip pat buvo nurodyti mokytojos kontaktai.

Prie paviešinto skelbimo savo nuomonę dėstę socialinio tinklo vartotojai stojo į vieną pusę: kritikavo tokio amžiaus žmonių priskyrimą senjorams. „Staiga suvokiau, kad nedaug man iki senjorinio amžiaus liko... O rodos, dar tik prieš kelerius metus universitetą baigiau“, – su humoru į situaciją bandė pažvengti viena mergina.

Lietuvos žmogaus teisių centro Komunikacijos vadovė Jūratė Juškaitė DELFI teigė, kad šis skelbimas mažų mažiausiai yra neetiškas, nors pati skelbimo autorė Albertina Adlytė teigė, kad tai tebuvo tik pokštas.

Skelbimas (Lietuvos žmogaus teisių centro paviešinta nuotrauka)

Užsienio kalbų mokytoja: norėjome, kad ateitų ne dvidešimtmečiai

Anglų ir vokiečių kalbų mokytoja Albertina Adlytė DELFI teigė, kad šiuo skelbimu kvietė vyresnio amžiaus žmones mokytis užsienio kalbų. Ji tikino, kad iki šiol negirdėjo nė vieno priekaišto dėl skelbimo turinio.

„Anksčiau dvylika metų dėsčiau Trečiojo amžiaus universitete. Ten mokosi senjorai, kurie turi pensininko pažymėjimus. Vėliau tų grupių tapo labai daug, bet Trečiojo amžiaus universitete labai daug apribojimų, nes norinčių mokytis daugiau negu vietų, todėl išsinuomojome kabinetą, išsiėmėme verslo liudijimą ir mokomės. Čia nebūtina turėti pensininko pažymėjimą, o norėjome, kad ateitų ne dvidešimtmečiai“, – pasakojo A. Adlytė.

Mokytojos teigimu, šį skelbimą paruošė ir išplatino kursų lankytojai. „Jie sakė, kad negerai, kai neįvardytas amžius. Nes jei parašyta „senjoras“, reiškia, kad žmogus turi būti senas. O jei, pavyzdžiui, nori mokytis ateiti dvi kirpėjos, kurios baigė lenkų mokyklą ir visiškai nemoka kalbos? Jos gali ateiti, jos 1976 gimimo. Ir jos laimingos, kad gali ateiti“, – kalbėjo mokytoja.

A. Adlytė tvirtino, kad šiuose kursuose mokymosi procesas vyksta lėtai, nes žmonės čia susirenka ir pabendrauti. Už mėnesį tokių kursų juos lankantis asmuo moka vos 15 eurų. „Sako, kad tokia kaina neegzistuoja. Egzistuoja“, – savo kursų pigumą pabrėžė mokytoja.

Moters teigimu, žodis „senjoras“ skelbime atsirado paties kolektyvo pageidavimu. „Jie nusprendė, kad tai reikia rašyti kaip pokštą – 45-95. Buvo galima rašyti 55-95“, – svarstė pašnekovė.

A. Adlytė įvardijo, kad vidutinis tokius kursus lankančių asmenų amžius – 60 metų. „Daugiausia nuo 60 iki 80. Jaunesnių yra vos pora ir jie labai laimingi. Ir jie kaip tik sakė, kad jei nebūtų nurodyti metai, nebūtų paskambinę, nes būtų pagalvoję, kad kursai – tik pensininkams. O ką daryti tiems, kuriems 50? Arba turi eiti į miesto kursus, kurie yra brangūs, arba ieškoti Darbo biržoje“, – kalbėjo mokytoja.

Mokytoja teigė, kad nė nenutuokė, kad šis įvardijimas gali ką nors įžeisti. „Pokštas, bet jei sako, kad kažką įžeidžia, tai galima perrašyti skaičius. Jei kažkam kažką pakeistų. Bet jokio nusiskundimo niekada nebuvo“, – tvirtino A. Adlytė.

Lietuvos žmogaus teisių centras: skelbimas yra neetiškas

Lietuvos žmogaus teisių centro Komunikacijos vadovė Jūratė Juškaitė DELFI teigė, kad nuotrauką su įamžintu skelbimu jiems atsiuntė viena mergina, kuri patvirtino, kad skelbimas buvo matomas net kelias savaites.

„Jis buvo pakabintas švietimo institucijos skelbimų lentoje, todėl galima manyti, kad tos švietimo institucijos vadovybei akies neužrėžė, o mums pasirodė, kad toks skelbimas yra absoliučiai nepriimtinas“, – teigė J. Juškaitė.

Anot J. Juškaitės, senjoro apibrėžimas yra svarstytinas klausimas. „Kai kuriems žmonėms atrodo, kad senjorai yra nuo 70, o kai kuriems – nuo 60, bet turbūt labai mažai kam atrodo, kad žmonės nuo 45 metų jau yra senjorai. Dėl to toks skelbimas šaukiasi sveiko proto įvertinimo, – kalbėjo J. Juškaitė. – Skaitant tokius skelbimus, susidaro įspūdis, kad mes gyvename tokioje visuomenėje, kur arti pensinio amžiaus esantys žmonės yra nuvertinami.“

J. Juškaitė pabrėžė ne tik amžių, bet ir visą kitą skelbimo turinį. Jame buvo kviečiama nustebinti save ir savo anūkus. „Tarsi būnant senjoru neįmanoma kažkokios užsienio kalbos išmokti. oks bendras tonas paduotas, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurie yra dar jėgų žydėjime, jau yra, pasirodo, mūsų kultūriniais standartais vertinant, senjorai“, – svarstė J. Juškaitė.

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovės teigimu, jei šį skelbimą svarstytų Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, greičiausiai gautų tik įspėjimą.

„Kad skelbimas yra neetiškas ir keliantis keistumo pojūtį – neabejotinai, o ar yra kažkoks įstatymų pažeidimas? Greičiausiai ne“, – svarstė J. Juškaitė.