Jo teigimu, NATO ministrų susitikime, kuriame ypatingą dėmesį ketinama skirti šalių pažangos didinant gynybos finansavimą įvertinimui, Lietuva neturės galimybės pasigirti, kad laikosi tarptautinių įsipareigojimų ir skiria 2 proc. nuo BVP krašto apsaugai.

Politikas apgailestavo, kad Lietuva dėl „valstiečių“ lyderių kaltės bet kokia kaina užtikrinti koalicijos partneriams socialdarbiečiams valstybinę dotaciją, to bent jau kol kas padaryti negalės.

„Tai yra tarptautinė žala Lietuvai. Kalbame apie tarptautinio pasitikėjimo Lietuva ir šios valstybės politikais klausimą“, - Eltai nuogąstavo V. Bakas.

Pasak jo, Seime labai neigiamai sutikta „valstietės“ Agnės Širinskienės įregistruota pataisa, numatanti, kad lėšos papildomam partijų finansavimui būtų skolinamos kartu su lėšomis, būtinomis pasiekti 2 proc. nuo BVP įsipareigojimus NATO, pakenks tarptautiniam Lietuvos prestižui ir patikimumui.

„Šalies pasitikėjimui tiek šalies viduje, tiek išorėje, gali būti suduotas rimtas smūgis. Mūsų ministras atrodys keistai. Mūsų pareigūnai atrodys keistai“, - aiškino V. Bakas.

Tuo tarpu 2019 m. vyksiančiuose prezidento rinkimuose dalyvavimą patvirtinęs diplomatas Vygaudas Ušackas įžvelgia premjero atsakomybę.

V. Ušackas mano, kad Vyriausybės ir jos vadovo Sauliaus Skvernelio pareikštas pritarimas A. Širinskienės iniciatyvai pakerta žmonių pasitikėjimą šalies gynyba.

„Tai labai neatsakinga ir keista valdančiosios daugumos ir premjero S. Skvernelio pozicija. Nacionalinio saugumo ir gynybos finansavimo susiejimas su vienos ar kitos partijos finansavimu ne tik gali stabdyti šį procesą, bet ir pakerta žmonių pasitikėjimą šalies gynyba. Tai tie patys „auksiniai šaukštai“ tik kitoje pakuotėje“, - Eltai aiškino V. Ušackas.

Realiausiu „valstiečių“ kandidatu prezidento rinkimuose laikomą S. Skvernelį dėl išsakytų kai kurių pozicijų užsienio politikos klausimais jau kritikavęs V. Ušackas mano, kad pastarasis premjero pareiškimas yra labai neatsakingas nacionalinio saugumo požiūriu.

„Matydami, kad nacionalinio saugumo klausimai, įsipareigojimai NATO partneriams siejami su savanaudišku partijų interesu gauti finansavimą iš biudžeto žmonės noromis nenoromis pradės abejoti gynybos finansavimo svarba. Nes šalies saugumo idėja supinama su partijų finansavimu“, - teigė diplomatas.

Jis griežtai nesutiko su premjero išsakyta pozicija, kad socialdarbiečių finansavimo klausimo susiejimas su išlaidomis gynybai yra tik techninis veiksmas.

„Tai nėra techninis klausimas, kaip bando teigti Saulius Skvernelis, nes jei jis būtų techninis, Vyriausybė ir Seimas tikrai rastų būdą, kaip jį išspręsti. Tai „priedangos“ klausimas - valdantieji supranta, kaip prastai atrodytų prieš žmones skolindamiesi pinigų partijoms, todėl bando tai pridengti nacionaliniu saugumu. Nemanau, kad pasaulyje būtų dar viena šalis, kuri elgtųsi taip veidmainiškai ir neatsakingai“, - apibendrino V. Ušackas.

Tuo tarpu V. Bakas premjero kaltės neįžvelgia.

„Tai nėra Skvernelio problema, tai yra žmonių, visiškai savanaudiškų, kurie yra įpratę gyventi visuomenės sąskaita, įpratę stumti grubaus protekcionizmo ir asmeninio pasipelnymo kultūrą“, - aiškino V. Bakas ir vylėsi, kad Seimui net patvirtinus dabartines pataisas, Vyriausybė atsisakys skirti lėšas LSDDP dotacijai.

Premjeras S. Skvernelis pastarąją savaitę pareiškė pritarimą valdančiųjų sumanymui, iš kokių lėšų būtų dotuojama valdančioji Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

„Tai yra techniniai dalykai ir, norint priimti bet kokį sprendimą, jei dar šiemet norima turėti papildomą finansavimą, tai tik toks būdas yra galimas. Kadangi pataisa buvo registruota Seimo narės, Vyriausybė bendru sutarimu pritarė šitai pataisai, kaip ir pataisai dėl NATO“, - yra sakęs ministras pirmininkas.

ELTA primena, kad rugsėjo 27 d. Seimo valdantieji lėšas papildomam partijų finansavimui nesėkmingai bandė slėpti po įstatymu, skirtu papildomai skolintis gynybai, kad skiriamos išlaidos atitiktų 2 proc. nuo BVP įsipareigojimams NATO.

Opozicijai nesiregistravus balsavime ir užsiregistravus tik 63 Seimo nariams pasiūlymas buvo atidėtas. Šis valdančiųjų pasiūlymas sukėlė milžinišką opozicijos nepasitenkinimą. Opozicijoje esantys politikai valdančiųjų sumanymą vadino skandalingu ir grėsmingu nacionaliniam saugumui.

Prie pataisų ketinama grįžti ateinančios savaitės antradienį. A. Širinskienė Eltai tvirtino, kad tikriausiai naujų siūlymų nebus, todėl valdantieji sieks priimti tas pačias pataisas.