Susitarimą su Europos Komisija (EK) dėl EK sprendimo, pagal kurį iš ES Solidarumo fondo Lietuvai skiriama dotacija, pavesta pasirašyti žemės ūkio ministrui Giedriui Surpliui. Žemės ūkio ministerijai taip pat pavesta koordinuoti darbus, susijusius su ES Solidarumo fondo lėšų administravimu bei dotacijos panaudojimą pagrindžiančios ataskaitos pateikimu EK.

Už dotacijos panaudojimą numatytoms priemonėms finansuoti bei kartu su savivaldybėmis organizuoti melioracijos infrastruktūros atstatymo darbus pavesta Valstybės žemės fondui. Tuo tarpu Nacionalinė mokėjimo agentūra užtikrins dotacijos lėšų išmokėjimą.

ELTA primena, kad 2017 m. ilgalaikiai lietūs padarė žalos ne tik žemės ūkio sektoriui, tačiau paveikė ir kitus sektorius: buvo pažeistos melioracijos ir drenažo sistemos, užlietos visuomeninės paskirties patalpos ir teritorijos, rajoniniuose keliuose atsivėrė smegduobės, išplovos.

Vyriausybė 2017 m. spalio 4 d. visoje Lietuvos teritorijoje paskelbė valstybės lygio ekstremaliąją situaciją. Dėl susidariusios kritinės situacijos 2017 m. gruodžio 22 d. Žemės ūkio ministerija pateikė paraišką Europos Komisijai dėl paramos Lietuvai skyrimo iš ES solidarumo fondo.

Vadovaujantis ES Solidarumo fondo nuostatomis, parama iš šio fondo gali būti skiriama siekiant papildyti nuo stichinės nelaimės nukentėjusios valstybės pastangas ir padengti dalį viešųjų išlaidų, skirtų infrastruktūros ir įrenginių veikimo atkūrimui bei prevencinės infrastruktūros užtikrinimui.

Europos Komisija patenkino Lietuvos prašymą ir pritarė siūlymui suteikti pagalbą Lietuvai - 16 918 941 eurų. Finansinė parama turės būti panaudota per 18 mėnesių nuo paramos išmokėjimo dienos.

Už ES lėšas planuojama atlikti šalies melioracijos infrastruktūros atstatymo visuomenei darbus: pažeistų melioracijos griovių ir juose esančių statinių rekonstravimą, melioracijos infrastruktūros statinių atstatymą (tiltų, pylimų, tvenkinių užtvankų hidrotechnikos statinių rekonstravimą), pažeistų drenažo sistemų rekonstravimą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją