Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai „Bellingcat“ pranešimus iš pradžių pavadino „nesąmone“ ir pareiškė, kad jie yra dalis dezinformacijos, kurią skleidžia Vakarų vyriausybės. 2018 metų spalio 1 dieną Marija Zacharova savo „Facebook“ paskyroje tebetvirtino, kad Ruslanas Boširovas ir A. Čepiga yra skirtingi asmenys.

Iš pradžių pažymėjęs, kad Kremlius neturi išsamios informacijos šiuo klausimu, Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žiniasklaidai vėliau pareiškė, kad „nėra jokių duomenų, jog Rusijos Federacijos didvyrio vardas buvo suteiktas žmogui, kurio vardas ir pavardė būtų Anatolijus Čepiga“.

D. Peskovas taip pat nesureikšmino žurnalistų pastebėjimų, kad R. Boširovas yra neįtikėtinai panašus į A. Čepigą: jis teigė, kad panašumai tarp šių asmenų yra nežymūs ir veikiausiai atsitiktiniai.

Tačiau tokie Kremliaus pranešimai atrodė itin nenuoširdūs, kai pastarosiomis dienomis vis daugėjo įrodymų, patvirtinančių „Bellingcat“ išvadas, kad R. Boširovas ir A. Čepiga yra vienas ir tas pats asmuo.

Mažiausiai penkiems skirtingiems žiniasklaidos šaltiniams – dviem iš Rusijos ir trims iš Europos – pavyko rasti žmonių, kurie pažinojo A. Čepigą prieš ar po karinių studijų. Šie žmonės patvirtino, kad asmuo, kalbėjęs per RT, buvo A. Čepiga, ir kad jam buvo suteiktas aukščiausias valstybinis apdovanojimas.

Tuo pat metu žiniasklaidos šaltiniai ieškojo naujų kelių, kaip gauti objektyvių, atvirai prieinamų įrodymų, jog R. Boširovas tikrai yra A. Čepiga ir kad A. Čepigai buvo suteiktas Rusijos Federacijos didvyrio apdovanojimas. Greta tokių įrodymų paieškų vyko ir atvirkščias – atvirai prieinamų įrodymų naikinimo – procesas. Netrukus po to, kai pasirodė „Bellingcat“ publikacija, Rusijos interneto leidiniuose buvo ištrinti keli straipsniai, minėję A. Čepigą.

Vieną išsamiausių atvirai prieinamų šaltinių tyrimų atliko Prahoje įsikūręs radijas „Radio Svoboda“, kuris, peržiūrėjęs šimtus Tolimųjų Rytų aukštosios kariuomenės vadovybės mokyklos (rus. DVOKU) studentų bei lankytojų nuotraukų ir vaizdo įrašų, aptiko geros kokybės fotografiją su šios akademijos Didvyrių siena. Iš kelių nuotraukų matyti, kad šią sieną puošia šios mokslo įstaigos absolventų, gavusių Rusijos Federacijos didvyrių apdovanojimus, portretai. „Radio Svoboda“ aptiktose nuotraukose matyti, kad šios sienelės gale kabo ir A. Čepigą primenančio asmens portretas. Papildomas portretas šioje sienoje atsirado kažkur tarp 2014 metų liepos 29 dienos (paskutinis kartas, kai ši sienelė fotografijose matoma be A. Čepigos nuotraukos) ir 2016 metų kovo 18 dienos, kai portretų galerijoje jau yra atsiradusi nauja Rusijos didvyrio nuotrauka.

Anatolijaus Čepigos nuotrauka užfiksuota karo mokyklos garbės lentoje

Tiesa, kol kas nepavyksta aptikti fotografijos, kurioje gana ryškiai matytųsi paskutinis absolventų nuotraukų stulpelis ir kuri leistų užtikrintai identifikuoti pulkininko veidą.

Tačiau šiandien „Bellingcat“ gavo vieną fotografiją, kurią vienas šios mokslo įstaigos lankytojas padarė 2017 metų birželį ir paskelbė Rusijos socialiniame tinkle „Odnoklasniki“. Šios fotografijos kokybė yra pakankamai gera, kad joje būtų galima įžiūrėti pulkininko A. Čepigos pavardę ir veidą.

Ši nauja fotografija papildys įrodymų krūvą ir sukels naują iššūkį Rusijos valdžiai, kuri jau nebegali patikimai neigti ir net išsisukinėti, kad būtent pulkininkas A. Čepiga, jo paties žodžiais tariant, vyko ir grįžo iš Solsberio, ir kad jis yra gavęs Rusijos Federacijos didvyrio apdovanojimą, kurį tradiciškai teikia pats Rusijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (449)