Prancūzija šiuo metu yra pagrindinė kviečių tiekėja į Alžyrą, kuris perka didžiulius kiekius grūdų savo šalies gyventojams išmaitinti, tačiau vis garsiau skamba spėliojimai, esą šiuos svarbius prekybos santykius gali pakirsti Rusija, kuri gali tiekti kviečius mažesnėmis kainomis. Rusija ir Alžyras neseniai ėmėsi preliminarių priemonių, siekdamos padidinti prekybos apimtis. Praėjusią savaitę Rusija priėmė Alžyro pareigūnų delegaciją. Pastaroji, be kitų įstaigų ar lankytinų vietų, apsilankė kepykloje ir grūdų kokybės biure. Artimiausiu metu į šalį bus išsiųsta bandomoji partija rusiškų kviečių, teigia Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnyba („Rosselchoznadzor“). Iki šiol Rusijos kviečių tiekimas į Alžyrą buvo ribojamas dėl netinkamos kokybės.

„Jeigu Alžyras nuspręs atverti duris Rusijos malamiesiems kviečiams, pasaulinei rinkai tai būtų tikra katastrofa, - sakė analitikas iš „Strategie Grains“ Gabrielis Omnesas. - Prancūzijoje eksportui toks scenarijus taptų tikru košmaru“.

ES grūdų eksportas / Bloomberg inf.
Europos ūkininkai sunkiai gali konkuruoti su pigia Rusijos produkcija, pastaraisiais metais užleisdami pozicijas savo pagrindinėse rinkose. Europos Sąjungos eksporto apimtys per birželį pasibaigusį sezoną sumažėjo 16 proc., tuo tarpu Rusijos eksportas pasiekė naujų aukštumų dėl gausaus derliaus. Europos Sąjungos kviečių pardavimai per šį sezoną jau sumažėjo maždaug trečdaliu, per 40 proc. kviečių buvo numatyta Alžyrui, rodo Europos Komisijos (EK) duomenys. „Jau kurį laiką baimintasi, kad Rusijos kviečių rinka atras kelią į Alžyrą“, - pažymėjo britų konsultacinės bendrovės „CRM AgriCommodities“ direktorius Benas Bodartasiš Niumarketo.

Toks scenarijus toliau silpnintų Europos pozicijas pasaulinėse rinkose ir įtvirtintų Rusijos, kaip pirmaujančios tiekėjos Šiaurės Afrikoje, pozicijas. Aktyviausias kviečių iš Rusijos pirkėjas buvo Egiptas, šios šalies kviečių importas sudarė tris ketvirtadalius visų jos pirkimų šiuo sezonu. Europos Sąjunga, atstovaujama tik Rumunijos, pardavė 19 proc.

Prancūzija, didžiausia kviečių augintoja ir eksportuotoja visoje Europos Sąjungoje, pasijuto priklausoma nuo Alžyro rinkos, po to, kai kviečių prekyba kituose regionuose smuko. Prancūzija neteko rinkos dalies tokiose šalyse kaip Marokas, Kamerūnas ir Senegalas po labai menko derliaus 2016-2017 metais.

Daugelio rinkų dalyvių nuomone, Rusija anksčiau ar vėliau eksportuos į Alžyrą dėl savo javų konkurencingumo, teigia analitikas iš „Strategie Grains“ G. Omnesas. Vis dėlto šįkart susitarimas tarp Alžyro ir Rusijos greičiausiai turės ribotą poveikį šiais metais, nes Rusija jau numačiusi produkcijos paskirties vietas, skelbia bendrovės iš Mineapolio „Benson-Quinn Commodities“ duomenys. Tuo tarpu Prancūzija iki šių metų pabaigos gali susidurti su konkurencija iš Argentinos, teigiama bendrovės pranešime, atsiųstame elektroniniu paštu.