Aš manau, kad tai yra asmens privatumo pažeidimas, nes galimai darbo skelbimo portalai naudojasi tuo, kad darbo ieškantys asmenys siunčia savo gyvenimo aprašymą per jų sistema, po to nagrinėja žmonių CV ir naudoja savo rinkodaros tikslams. Būtų įdomu paskaityti, kodėl potencialūs darbuotojai turi siųsti savo CV ne tiesiogiai pas darbdavį, bet būtent per portalo sistemas. O tu, gerbiamas skaitytojau, kaip manai, ar tai pažeidžia tavo privatumą? Laukiu komentarų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Komentuoja Valstybinė duomenų apsaugos inspekcijos Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė

Nuo 2018-05-25 pradėjus taikyti Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą, nebeliko pareigos įmonėms prieš atliekant asmens duomenų tvarkymą automatiniu būdu apie tai pranešti Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai, todėl Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija neturi galimybės pateikti tikslaus darbo paieškos portalo atliekamo asmens duomenų tvarkymo teisinio įvertinimo.

Tačiau norėtume pabrėžti, kad pagal bendrą taisyklę tvarkyti asmens duomenis (išskyrus specialių kategorijų asmens duomenis) nėra draudžiama, tik turi būti laikomasi tam tikrų tiek Bendrajame duomenų apsaugos reglamente, tiek Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme įtvirtintų asmens duomenų tvarkymo taisyklių.

Atkreipiame dėmesį, kad darbdavys turi teisę pats nuspręsti, ar jis pageidauja gauti kandidatų į darbuotojus CV tiesiogiai, ar per pasitelktus duomenų tvarkytojus, pavyzdžiui, darbo paieškos portalų valdytojus. Pasitelkdamas duomenų tvarkytojus, duomenų valdytojas turi būti rūpestingas ir pasitelkti tik tokius, kurie pakankamai užtikrina, kad tinkamos techninės ir organizacinės priemonės bus įgyvendintos tokiu būdu, kad duomenų tvarkymas atitiktų Bendrojo duomenų apsaugos reglamento reikalavimus ir būtų užtikrintos asmenų, kaip duomenų subjektų, teisių apsauga.