Visgi etikos sargai P. Urbšiui pagrūmojo neperlenkti lazdos. Tokio pamokymo sulaukęs parlamentaras šįkart rėžė iš peties, jį skundusius buvusius bendražygius išvadindamas provincialiai mąstančiais politikais.

P. Urbšys Seimo Etikos ir procedūrų komisijos dėmesio centre atsidūrė šiai sulaukus beveik pusės Panevėžio tarybos narių pasirašyto rašto.

Miesto valdantieji to griebėsi neapsikentę jo bandymų primygti Vidaus reikalų ministeriją kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą dėl naujos Panevėžio autobusų stoties projekto.

Seimo narys skelbėsi iš vieno panevėžiečio architekto gavęs informacijos, jog teisėsauga yra susidomėjusi Panevėžio autobusų stoties atnaujinimo planais, nors pati Specialiųjų tyrimų tarnyba tokią informaciją neigė.

Kilus abejonių – į STT

Parlamentaro iniciatyvą Panevėžio valdantieji įvertino kaip politiko piktnaudžiavimą savo, kaip STT padalinio buvusio vadovo, o dabar Seimo nario, pareigomis, taip pat poveikio darymą valstybės institucijų tarnautojams, siekimą daryti poveikį premjerui bei ikiteisminio tyrimo informacijos iš STT disponavimą, naudojimą savo nuožiūra ir saviems tikslams.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija P. Urbšio veiksmuose pažeidimų neįžvelgė ir nutarė tyrimo nepradėti. Anot komisijos, viena iš Seimo nario veiklos sričių yra parlamentinė kontrolė, kurią įgyvendindami parlamentarai turi teisę kreiptis į atsakingas institucijas.

„Kilus abejonių dėl projektų skaidrumo, Seimo nariai turi teisę kreiptis į teisėsaugos institucijas, prašyti atlikti patikrinimus ar pradėti ikiteisminį tyrimą, jei mato tokią būtinybę“, – teigiama etikos sargų rašte.

Tačiau komisija pareiškė atkreipianti P. Urbšio dėmesį į tai, jog Seimo narys, vykdydamas parlamentinę kontrolę, „negali viršyti savo įgaliojimų“, taip pat „pasisakymuose remtis tik patikrintais faktais, vengti nepamatuotų vertinimų“.

Provincijos lygmuo

Pačiam seimūnui tokie jo etikos reikalai neatrodo rimti. Parlamentaras pripažįsta net nedalyvavęs Tarybos narių raštą svarsčiusios komisijos posėdyje, nors apie jį buvo informuotas. P. Urbšys aiškina neatvykęs dėl didelio savo užimtumo.

„Kai pats dirbau toje komisijoje, tyrimas būdavo pradedamas, jei tam būdavo pagrindo, o jei ne, rekomenduojama laikytis etikos principų. Tradicinė formuluotė, neturinti jokių teisinių pasekmių“, – ramiai nusiteikęs etikos sargams apskųstas seimūnas.

P. Urbšys tvirtina nustebęs dėl Tarybos narių reakcijos į jo primygtinį raginimą Vidaus reikalų ministerijai dėl autobusų stoties projekto belstis į STT.

„Žmonėms, kol jie nebuvo valdžioje, tiko, kad P. Urbšys įkurtų judėjimą savivaldai stiprinti, tiko, kad P. Urbšys vestų juos į Tarybos rinkimus su realios savivaldos idėjomis. O dabar, kai jau ponai išrinkti, pasirodo, kad P. Urbšio domėjimasis savivaldos reikalais gali prieštarauti Konstitucijai ir Seimo nario veiklai. Mane tas nustebino“, – piktinosi parlamentaras.

Naujos Panevėžio autobusų stoties projektą pabandžiusius apginti buvusius savo politinius bendražygius, su kuriais praleido trejetą šios kadencijos metų, P. Urbšys įvertino kaip nesuvokiančius ne tik politikos, bet ir teisės aktų.

„Tai parodo provincinį politikų lygį, nesusivokiant, kad Lietuva nėra padalinta, nėra Seimas ir savivalda. Yra įstatymo apribojimai, tačiau Seimo narys turi reaguoti į visas problemas, susijusias su rinkėjais. Provincialių politikų lygmens suvokimas, kad Seimo narys negali domėtis savivaldos problemomis, yra nonsensas. Dabartinė dauguma, vadovaujama nušalinto mero, vadovaujasi klubiniu suvokimu, kas yra politika ir Seimo nario įgaliojimai“, – rėžė P. Urbšys.

Pasigedo subtilumo

Tokia Seimo nario retorika Tarybos nariui, su būriu bendražygių prieš keletą mėnesių palikusiam P. Urbšio suburtą judėjimą „Kartu“, Dariui Viržoniui sukėlė šypseną.

„Jei tebebūčiau jo bendražygis, greičiausiai nebūčiau vadinamas provincialu. Kaip tik P. Urbšys bandytų panaudoti mano visuomeninę padėtį tam, kad išryškintų savo veiklos aspektus, parodytų, kad judėjime yra intelektualų, profesorių. Tada aš tikrai nebūčiau provincialas“, – ironizavo D. Viržonis.

Anot jo, ir paties P. Urbšio elgesys nėra subtilus ir išlaikantis aukštus politinės moralės standartus.

„Matau P. Urbšio aroganciją ir bandymą save parodyti palankiausioje šviesoje, pastangas išryškinti jam palankius faktus, o nepalankius nutylėti. Jei tai yra save gerbiančio ir save nacionalinio lygio žaidėju laikančio politiko veikimo priemonė, man labai liūdna“, – sako Tarybos narys.

Jo nuomone, nors Etikos ir procedūrų komisija tyrimo ir nepradėjo, visgi P. Urbšys turėtų išgirsti jam pasiųstą etikos sargų žinutę pasisakymuose remtis patikrintais faktais.

„Tai, kad komisijos sprendime yra tam tikras įspėjimas Seimo nariui, rodo, kad ne tokie jau mes provincialai. Įsikarščiavęs P. Urbšys šiek tiek per toli nuėjo. Visiems mums beveik siūlė matuotis nusikaltėlių drabužius“, – sako D. Viržonis.