Aruba, Barbadosas, Bisau Gvinėja, Brunėjus, Burkina Fasas, Gajana, Gambija, Grenlandija, Mauritanija, Melilija, Namibija, Nepalas, Zambija, Zimbabvė - tai tik nedaugelis šalių ir teritorijų, į kurias Lietuva šių metų sausį-liepą eksportavo prekių ir paslaugų už ne daugiau kaip 400 tūkst. eurų.

Pridėjus taip pat egzotines, bet kiek stambesnes šalis Lietuvos eksporto atžvilgiu, tokias kaip Angola (2,3 mln. eurų prekių ir paslaugų eksporto minėtu laikotarpiu), Bahamos (0,9 mln. eurų), Čilė (9,1 mln. eurų), Dominikos Respublika (2,5 mln. eurų), Farerų salos (5,1 mln. eurų), Jordanija (7,5 mln. eurų), Panama (7,1 mln. eurų) ir Tadžikistanas (15,1 mln. eurų), matytume, kad joms bendrai 2018 m. teko tik 0,33 proc. viso lietuviškos kilmės prekių eksporto. Vis dėlto eksportas į nurodytas šalis 2018 m. sausį-liepą, palyginti su atitinkamu 2017 m. laikotarpiu, augo 36,6 proc.

Verslumo ir eksporto plėtros agentūros „Versli Lietuva“ Tyrimų ir analizės skyriaus vadovo Vadimo Ivanovo teigimu, didžiausia augimo dalis teko lietuviškos kilmės prekių eksportui, kuris augo 75,6 proc., tuo tarpu reeksportas didėjo tik 4,8 proc. Bendrame prekių eksporte į šias ganėtinai egzotiškas rinkas lietuviškos kilmės prekėms 2018 m. teko beveik 58 proc. (2017 m. atitinkamu laikotarpiu - 45 proc.), o prekių reeksportui - 42 proc. (2017 m. - 55 proc.).

„Dažniausiai eksportuojame skirtingas prekes, netgi to paties regiono mastu. Pavyzdžiui, iš Karibų jūros regiono šalių beveik visą eksportą į Arubą sudaro mašinų ir mechaninių įrengimų prekių grupė, į Barbadosą apie 67 proc. eksporto tenka naftos produktams.

Kiekvienos šalies atveju Lietuvoje pagamintų prekių eksporto struktūra gali skirtis. Nors yra ir išimčių, beveik į visas sąraše esančias šalis yra eksportuojamos prekės iš mašinų ir mechaninių įrenginių prekių grupės. Taip pat randama ir kitokių bendrumų, pavyzdžiui, jūrinės valstybės iš Lietuvos įsiveža nemažai virvių ir tinklų: Farerų salos, Dominikos Respublika, Grenlandija, Namibija, Čilė bei kitos“, - Eltai komentavo V. Ivanovas.

Didžiausią lietuviškos kilmės prekių eksporto grupę į nurodytas šalis 2018 m. sudaro tabakas ir jo gaminiai (25 proc.), naftos produktai (13,5 proc.), virvės ir tinklai (10,5 proc.), malybos produkcija (9,8 proc.).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)