Antrojo tipo diabetas yra dažnas susirgimas. 2017-ųjų JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) tyrimas parodė, kad Jungtinėse Valstijose diabetu serga 30,3 milijono suaugusiųjų. Tyrime taip pat paskaičiuota, jog dar 84,1 JAV suaugusiųjų serga ankstyvąja ligos stadija – prediabetu.

Prediabetu sergančių žmonių cukraus kiekis kraujyje yra didesnis nei normalus, tačiau gydytojai dar nelaiko jų sergančiais diabetu. Pasak CDC, žmonėms, kuriems pasireiškia prediabetas, dažnai per penkerių metų laikotarpį išsivysto antrojo tipo diabetas, jei jie nėra gydomi.

Antrojo tipo diabeto pradžia gali būti laipsniška, o pradinių stadijų simptomai gali būti neryškūs. Dėl šios priežasties žmonės dažnai nesupranta, kad serga.

Todėl verta apžvelgti ankstyvuosius antrojo tipo diabeto ženklus ir simptomus bei įvertinti ankstyvos diagnozės svarbą. Taip pat svarbu aptarti, kokie rizikos faktoriai atsiranda ligai vystantis.

Ankstyvieji ženklai ir simptomai
Ankstyvasis antrojo tipo diabetas gali pasireikšti tokiais simptomais:

1. Dažnas šlapinimasis
Kai sukraus lygis kraujyje yra aukštas, inkstai bando cukraus perteklių pašalinti išfiltruodami jį iš kraujo. Dėl to žmogui gali prireikti dažniau šlapintis, ypač naktį.

2. Padidėjęs troškulys
Dažnas šlapinimasis, kuris reikalingas tam, kad iš kraujo būtų pašalintas cukraus perteklius, gali sukelti skysčių netekimą. Laikui bėgant, dėl to gali išsivystyti dehidratacija, todėl žmogus jaučiasi labiau ištroškęs nei įprastai.

3. Nuolatinis alkis
Diabetu sergantys žmonės dažnai negauna pakankamai energijos iš suvalgomo maisto.

Virškinimo sistema suskaido maistą į paprastąjį cukrų – gliukozę, kurį organizmas naudoja kaip kurą. Diabetu sergančių žmonių organizme iš kraujotakos į ląsteles nukeliauja nepakankamai gliukozės.

Dėl šios priežasties antrojo tipo diabetu sergantys žmonės dažnai jaučia nuolatinį alkį, visiškai nepriklausomai nuo to, kaip neseniai pavalgė.

4. Didžiulis nuovargis
Antrojo tipo diabetas gali daryti įtaką žmogaus energijos lygiui ir priversti jausti nuovargį ar išsekimą. Šis nuovargis yra nepakankamo cukraus judėjimo iš kraujotakos į organizmo ląsteles rezultatas.

5. Susiliejęs vaizdas
Cukraus perteklius kraujyje gali pakenkti akyse esančioms plonytėms kraujagyslėms – dėl to gali imti lietis vaizdas. Vaizdas gali susilieti vienoje akyje ar abiejose, gali atsirasti ir išnykti. Jei diabetu sergantis žmogus negydomas, žala kraujagyslėms gali tapti rimtesnė – žmogų gali ištikti laikinas regėjimo netekimas.

6. Lėtai gyjančios žaizdos ir įbrėžimai
Didelis cukraus kiekis kraujyje gali pažeisti organizmo nervus ir kraujagysles, o dėl to pablogėja kraujo apytaka. Todėl net nedideli įbrėžimai ir žaizdelės gali gyti savaites ar net mėnesius. Užsitęsęs žaizdų gijimas taip pat didina infekcijų riziką.

7. Rankų ar kojų tirpimas, dilgčiojimas ar skausmas
Didelis cukraus kiekis kraujyje gali turėti įtakos kraujo apytakai ir kenkti organizmo nervams. Antrojo tipo diabetu sergantys žmonės dėl to gali jausti rankų arba kojų skausmą ar tirpimo arba dilgčiojimo pojūtį.

Šis sutrikimas vadinamas periferine neuropatija. Būklė laikui bėgant gali blogėti, o jei diabetas negydomas, asmeniui gali išsivystyti rimtesnių komplikacijų.

8. Tamsios odos dėmės
Ant kaklo, alkūnių, kirkšnių linkių atsiradusios tamsios odos dėmės taip pat gali signalizuoti didelę diabeto riziką. Dėmės gali būti labai švelnios, liečiant priminti aksomą.

Ši odos būklė vadinama juodąja akantoze.

9. Niežulys ir grybelinės infekcijos
Cukraus perteklius kraujyje ir šlapime sukuria terpę grybeliui, o tai gali baigtis infekcija. Grybelinės infekcijos linkusios išsivystyti šiltose ir drėgnose vietose – burnoje, genitalijose, pažastyse.

Pažeistas vietas paprastai niežti, jose taip pat gali būti juntamas deginimas, perštėjimas, šios vietos gali parausti.

Antrojo tipo diabeto rizikos faktoriai

Antrojo tipo diabeto riziką padidinti gali šie faktoriai:

  • didesnis nei 45 metų amžius;
  • sėslus gyvenimo būdas;
  • antsvoris ar nutukimas;
  • netinkama mityba;
  • diabetu sergantys šeimos nariai;
  • policistinių kiaušidžių sindromas (PKS);
  • anksčiau persirgtas gestacinis (nėščiųjų) diabetas; širdies ligos ar insultas;
  • ankstyvoji ligos stadija – prediabetas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)