Pagal susitarimą, kuriam reikalingas teismo pritarimas, E. Muskui bus leista likti „Tesla“ kompanijos vadovu, tačiau jis privalo palikti valdybos pirmininko postą per 45 dienas. Pretenduoti į šį postą jis negalės trejus metus.

Pasak teismo dokumentų, E. Muskas sutiko su susitarimu su SEC „nepripažindamas ir nepaneigdamas kaltinimų dėl skundo“.

„Tesla“ šeštadienį sutiko sumokėti atskirą 20 milijonų dolerių baudą dėl E. Musko „Twitter“ žinutės sukelto rinkos klaidinimo.

„40 milijonų dolerių bauda proceso, kuriam pritars teismas, metu bus padalinta nukentėjusiems investuotojams“, – skelbiama SEC pranešime spaudai.

Kompanija taip pat sutiko paskirti du naujus nepriklausomus valdybos direktorius ir įkurti valdybos komitetą E. Musko komunikacijai prižiūrėti.

„Tesla“ atsisakė komentuoti situaciją. Kompanijos atstovas spaudai patvirtino, kad E. Muskui bus leista likti valdybos nariu.

SEC pranešimą paskelbė prabėgus dviem dienoms po to, kai institucija padavė į teismą E. Muską, tvirtindama, jog jis suklaidino investuotojus. Ieškinys remiasi rugpjūčio 7-osios E. Musko „Twitter“ žinute, kurioje jis pareiškė, kad nori išpirkti biržoje parduodamas „Tesla“ akcijas po 420 dolerių už vienetą, o „Tesla“ yra užsitikrinusi finansavimą šiam veiksmui. SEC tvirtina, kad finansavimas nebuvo užtikrintas.

Ieškiniu iš pradžių siekta E. Muskui apskritai uždrausti būti bet kokios biržoje kotiruojamos kompanijos vadovu, tad šis susitarimas yra kompromisinis.

E. Muskas SEC ieškinį pavadino „nepagrįstu“.

„Visuomet ėmiausi tokių veiksmų, kurie užtikrintų tiesos, skaidrumo ir investuotojų interesus. Sąžiningumas yra svarbiausia mano gyvenimo vertybė, ir faktai parodys, kad aš niekuomet nesileidau į jokius kompromisus su sąžine“.

CNBC, cituodama neįvardintus šaltinius, pranešė, kad ketvirtadienį SEC padavė į teismą E. Muską po to, kai šis atsisakė ankstesnio susitarimo pasiūlymo. Pagal šį susitarimą E. Muskas būtų turėjęs sumokėti „nominalią baudą“ ir dvejiems metams palikti valdybos pirmininko kėdę. Jis nutarė nesutikti su tokiomis sąlygomis, nes „jautė, kad patvirtindamas tokį susitarimą neišliktų teisingas pats su savimi“, teigė žiniasklaidos priemonė.

E. Musko atstovas šeštadienį iš karto neatsakė į CNN užklausą dėl komentaro.

Jay‘us Dubowas, „Pepper Hamilton“ partneris ir buvęs ilgametis SEC vykdymo skyriaus atstovas, teigė, kad buvo „neįprasta“, jog SEC leido E. Muskui likti kompanijos vadovu, tačiau jis privalėjo pasitraukti iš valdybos pirmininko pareigų. Tai stebina, turint omenyje „nagrinėjamą elgesį, jei SEC išties manė, kad jis buvo kenksmingas. Vadovas yra neabejotinai labiau įsitraukęs į kasdienę kompanijos veiklą nei valdybos pirmininkas“, – aiškina J. Dubovas.

Jis spėja, kad SEC galėjo nuspręsti, jog pašalinus E. Muską iš kompanijos vadovo pareigų būtų sukelta daugiau žalos „Tesla“ akcijų kainai ir taip pakenkta investuotojams.

„Barclays“ analitikas Brianas Johnsonas neseniai paskaičiavo, kad „Tesla“ akcijos turi 130 dolerių „Musko priedą“, kuris jam pasitraukus dingtų.

Tebėra neaišku, ar Jungtinių Valstijų teisingumo departamentas (DOJ) E. Muskui pateiks kaltinimus dėl nusikaltimo.
„Tesla“ šį mėnesį patvirtino, kad DOJ tyrė, ar E. Musko komentarai apie tai, kad jis ketina išpirkti kompanijos akcijas, gali būti vertinami kaip nusikalstama veikla.

J. Dubowas, buvęs SEC pareigūnas, prognozuoja, kad iš to nieko neišeis. „Aš spėčiau, kad tebeegzistuoja tikimybė, jog DOJ tęs šį reikalą, bet labiau tikėtina, kad jie rinksis to nebedaryti“, – sakė J. Dubowas.

Tikėtina, kad susitarimas apmalšino SEC įkarštį, o tai sušvelnins ir DOJ paskatas veikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)