„Labai dažnai moterys neteisingai supranta savo odos tipą. Jeigu oda yra išsausėjusi (dehidratuota), tai nereiškia, kad oda yra sauso tipo ir nereikia iškart griebtis maitinančių priemonių. Išsausėti gali ir mišrų ar riebų tipą turinčių moterų veido oda. Jos tipas visą gyvenimą yra toks, su kokiu gimstame, keičiasi tik odos būklė. Paprastai, su amžiumi ji sausėja. Todėl produktus reikėtų rinktis atsižvelgiant ir į odos tipą, ir į būklę“, – atsiųstame pranešime spaudai teigia „Camelia“ grožio konsultantė Alina Gadeikytė.

Ar kuris nors odos tipas yra pranašesnis?

Kiekvienas odos tipas yra apsprendžiamas genetiškai. Jis priklauso nuo odos išskiriamų riebalų kiekio, kraujo apytakos kraujagyslėse aktyvumo, odos jautrumo bei porų būklės. Tipas kontroliuojamas tam skirtomis priemonėmis, o būklė, sukelta išorinių veiksnių, gali būti koreguojama ir išgydoma renkantis tinkamą priežiūrą.

Vyrauja mitas, kad išsausėjimas (dehidratacija) yra būdingas tik sauso tipo odai. Specialistė pabrėžia, jog sausa oda – tai įgimtas tipas, o išsausėjusi oda – laikina būklė, su kuria gali susidurti žmonės, turintys visų tipų odą.

Anot A. Gadeikytės, galbūt skirstymas odos į tipus daugeliui neatrodo reikšmingas ir būtinas, tačiau išties jis yra labai svarbus. Tik žinodamas, kokia jo oda, žmogus gali pasirinkti tinkamas veido priežiūros priemones.

Veido oda

Riebi oda – nepersistenkite drėkindami

Tai odos tipas, kuris nereikalauja gausaus drėkinimo, todėl nederėtų persistengti. Patartina naudoti lengvai drėkinančius produktus. Specialistė atkreipia dėmesį į tai, kad riebią odą reikia drėkinti, o ne maitinti.

„Riebią ir dehidratuotą odą turinčios moterys žiemą dažnai griebiasi maitinančių kremų ir daro didelę klaidą – joms reikia tik intensyvesnio odos drėkinimo. Maitinantys kremai tik užkemša poras“, – sako A. Gadeikytė ir priduria, kad šiam odos tipui nepritaikytos priemonės gali dar labiau jai pakenkti. Specialistė rekomenduoja rinktis tokias, kurių sudėtyje gausu natūralių aliejų, padedančių sureguliuoti odos riebumą.

Savo sudėtyje alkoholio turintys kremai riebiai odai gali padaryti daug žalos – jie nuvalo natūraliai iš odos išsiskyrusius riebalus, o tai skatina dar labiau riebaluotis. Negydant ir netinkamai prižiūrinti riebią veido odą, gali išsivystyti aknė, kurios pasekmės – pūlingi spuogai, nuo kurių dažnai lieka randai.

Sausa oda – oda be apsaugos

Tokia oda yra labai jautri, linkusi pleiskanoti, tad ją būtina nuolat drėkinti. Netekdama drėgmės, ji praranda ir savo apsaugą. Sausai odai patartina rinktis kremus, kurių sudėtyje būtų hialiurono rūgšties, kuri yra nepakeičiamas drėkiklis. Tokiai odai netinka produktai, savo sudėtyje turintys alkoholio.

Mišri oda – populiariausias odos tipas

Prižiūrėti mišrią (kombinuotą) odą reikia kaip riebią ar normalią. Patartina du kartus per dieną veidą prausti specialiu mišriai odai skirtu prausikliu, kurio sudėtyje nėra alkoholio, tačiau yra riebalų gamybą lėtinančių medžiagų, pavyzdžiui, salicilo rūgšties. Viena efektyviausių priemonių mišriai odai, norint atstatyti odos riebalų disbalansą – jojobos aliejus.

Normali oda – stipriai nešveiskite

Turint šio tipo odą paprastai neprireikia specialių odos priežiūros priemonių, tinka lengvi prausikliai ir drėkikliai. Tačiau specialistė pabrėžia, jog turint tokio tipo odą reikėtų atsisakyti stiprių ir agresyvių veido šveitiklių (pilingų), kurie gali pažeisti natūralų šios odos balansą.

Renkantis veido odos priežiūros priemones ir siekiant efektyvaus rezultato yra būtina atsižvelgti ne tik į odos tipą, bet ir būklę, kuri kinta priklausomai nuo amžiaus, gyvenimo būdo, fizinės būklės bei aplinkos veiksnių, metų laiko. Svarbu nepamiršti, kad odos būklė gali kisti, pavyzdžiui, laiku nesiimant priemonių, galimos kitos problemos, pavyzdžiui, nesprendžiant išsausėjusios odos problemų gana anksti galima pamatyti priešlaikinio senėjimo požymius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)