JAV specialusis atstovas Sirijos klausimais Jamesas Jeffrey tai sakė aiškindamas neseniai kelių aukšto rango pareigūnų išsakytus komentarus, iš kurių buvo galima suprasti, kad amerikiečių kariai neribotam laikui liks Sirijoje, kad būtų užkirstas kelias ten savo įtaką plėsti Iranui.

Toks tikslas drastiškai pakeistų misiją Sirijoje, kuri buvo pradėta su ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos leidimu. Tos misijos tikslas buvo sutriuškinti džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kuri Iraną taip pat laiko savo priešininku.

Paklaustas, ar prezidentas Donaldas Trumpas amerikiečių karių išvedimą tiesiogiai sieja su Irano pajėgų atitraukimu, J. Jeffrey Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos kuluaruose žurnalistams sakė: „Prezidentas nori, kad iki to laiko liktume ten, taip pat – kad būtų įvykdytos kitos sąlygos.“

Tačiau jis pridūrė: „Mes“ nebūtinai reiškia, kad ten turi būti amerikiečių kariai“.

„Esama daugybės būdų mums ten būti. Tikrai esame ten diplomatiniu požiūriu“, – kalbėjo J. Jeffrey ir pridūrė, jog kol kas dėl nieko nėra aišku.

„Dabartinė ten esančių amerikiečių karių misija yra sutriuškinti ISIS“, – sakė jis, pavartodamaws alternatyvų IS akronimą.

Šiuo metu Sirijoje yra apie 2 tūkst. amerikiečių karių; dauguma jų apmoko kurdų ir Sirijos arabų, siekiančių prezidento Basharo al Assado nuvertimo, pajėgas.

D. Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas, besilaikantis griežtos pozicijos Irano atžvilgiu, pirmadienį apie Siriją sakė: „Nesitrauksime, kol Irano kariai bus Irano sienų.“

Šiitų dvasininkų valdomas Iranas teikia tiesioginę paramą B. al Assadui – pasaulietiniam lyderiui iš alavitų religinės mažumos, taip pat palaiko jį per Libano šiitų sukarintą judėjimą „Hezbollah“.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani trečiadienį žurnalistams sakė, kad šalies pajėgos yra Sirijoje, kad padėtų sutriuškinti IS, ir bus ten, kol to reikės Sirijos vyriausybei.

Jis atmetė D. Trumpo administracijos įspėjimus ir kėlė klausimą, kodėl Jungtinės Valstijos čia vykdo karinę misiją.

D. Trumpo administracija, palaikanti glaudžius ryšius su Irano priešininkais Izraeliu ir Saudo Arabija, pasitraukė iš tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos ir pažadėjo užkirsti kelią Teheranui plėsti savo įtaką Sirijoje, taip pat Jemene bei Irake.