Lietuvos sąvartynai tiesiog žydi ir greičiausiai žydės ir toliau. Mažiau nei 20 kilometrų iki gyvenviečių, „Lietuvos energija“ jau pradėjusi Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybas. Dar viena atliekų deginimo jėgainė statoma Kaune. Tačiau Seimas užsimojo apriboti tokių jėgainių vietą – dabar jas bus galima statyti ne arčiau kaip 20 kilometrų atstumu nuo gyvenamųjų vietovių.

„Mano supratimu, nėra tokios vietos Lietuvoje, kur galėtų būti pastatoma ta jėgainė. Visą laiką rasime gyvenvietę, gyvenamąją vietovę, kur yra 20 kilometrų spinduliu gyvena žmonės. Deginimas galbūt nėra aukščiausio lygio atliekų tvarkymo prioritetas, bet tai yra daug geriau negu šalinti atliekas sąvartynuose. Degindami mes gauname energiją, pigesnę šilumą, kuria gali džiaugtis vartotojai“, – mano Vilniaus apskr. atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.

Vilniuje netoli statomos atliekų deginimo jėgainės gyvena ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, kurio vadovaujama vyriausybė dabar spręs jau statomų šimtamilijoninės vertės jėgainių likimą. Tačiau pats premjeras balsavo prieš įstatymo pataisas.

Anksčiau vyriausybė taip pat buvo pateikusi neigiamą išvadą. Tačiau Seimo Aplinkos apsaugos komitetas ją atmetė. Naujas įstatymas, pasak opozicijos, užkirs kelią mažinti gyventojams šildymo kainas.

„Tikėtina, kad kainos kils ir prielaidų mažėti šildymo kainoms nebus. Šis įstatymo projektas dar kartą pamina Konstituciją, nes jis galioja jau vykdomiems projektams. Konstitucinis Teismas yra ne kartą išaiškinęs, kad įstatymai negali galioti atgaline tvarka.

Kita priežastis, kad esminiai sprendimai, darantys esminę įtaką ūkiniams subjektams, turi būti nustatomi įstatymu, o ne vyriausybės sprendimu. Vis tik čia yra sakoma, kad vyriausybė galės nuspręsti ir šantažuoti tuos projektus ir vykdytojus statyti ar nestatyti“, – dėsto Seimo TS-LKD frakcijos narys Mykolas Majauskas.

Valdantieji sako, kad prioritetas – žmonių sveikata, tačiau patys pripažįsta, jog tokiomis įstatymo pataisomis – švaistomi pinigai.

„Jeigu seniau buvo priimti vis tik klaidingi sprendimai, buvo neatlikti reikiami paskaičiavimai, kiek Lietuvoje yra šiukšlių ir kiek mes jų galime sudeginti, taip pat kiek mums tokio pobūdžio gamykla yra reikalinga, tai buvo neatsakingas elgesys, kuris vedė į visų tų pinigų išvaistymą, vykstantį šiuo metu“, – mano Seimo LVŽS frakcijos narys Mindaugas Puidokas.

Opozicija kreipėsi į prezidentę prašydama vetuoti pataisas.

Reportažą galite žiūrėti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)