Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, pernai Lietuvoje veikiančiose įmonėse žuvo 36 asmenys, o dar 147 patyrė sunkius kūno sužalojimus. Bene daugiausia nelaimingų atsitikimų įvyko transporto ir saugojimo šakoje. Šis sektorius tarp trijų pavojingiausių patenka ir visoje Europos Sąjungoje.

Be to, kaip teigia Lietuvos darbo saugos prievaizdai, net keturiais iš dešimties atvejų į nelaimes darbe patenka nauji darbuotojai, dirbantys įmonėje mažiau negu metus.

Automatizavimas mažina nelaimių skaičių

„Pastaruoju metu pastebime, kad ne tik didelės, bet ir mažesnės Lietuvos įmonės vis dažniau susimąsto, kaip augant verslui išsiversti su esamu personalo kiekiu ir garantuoti jiems patogias bei saugias darbo sąlygas. Vienas iš sprendimų – į sandėlį įsileisti protingus mechanizmus ir kitą automatiką“, – sako Kaune įsikūrusios JAV kapitalo aukštųjų technologijų įmonės „Equinox Europe“ direktorė Rasa Beskajevienė.

Pasak jos, užsienio šalių patirtis rodo, kad sandėlių ir paskirstymo centrų automatizavimas ir robotizavimas padeda ne tik greičiau suvaldyti daug didesnius prekių srautais, bet ir mažina nelaimingų atsitikimų skaičių.

Rasa Beskajevienė
Jei pažvelgtume į 2015 metų Europos Sąjungoje mirčių darbe statistiką, pastebėsime, kad kukliausiais skaičiais gali pasigirti tokios išsivysčiusios valstybės kaip Nyderlandai, Švedija, Didžioji Britanija bei Vokietija. Čia šimtui tūkstančių dirbančiųjų tenka mažiau nei viena mirtis darbo metu. Deja, bet Lietuva (3,84) šiame reitinge yra antra nuo galo, tarp Rumunijos ir Bulgarijos.

Viena iš tokios padėties priežasčių – į Vokietijos, Nyderlandų ar Jungtinės Karalystės įmonių sandėlius rankinio darbo mažinimo technologijos atėjo kur kas anksčiau negu į Lietuvą. Taip atsitiko dėl to, kad Vakaruose yra turtingesnis verslas, brangūs darbuotojai ir kur kas didesni krovinių srautai. Jei, tarkime, Vokietijoje mažai ką stebina 100 tūkst. kvadratinių metrų ir didesni sandėliai, Klaipėdos regione bendras visų siūlomų sandėliavimui patalpų plotas šiuo metu siekia mažiau 200 tūkstančių.

Automatizavimas

JAV tyrimų bendrovės „Tractica“ duomenimis, pasaulio verslas įvairiems sandėliavimo ir logistikos automatizavimo sprendimams 2016 metais išleido 1,9 mlrd. JAV dolerių, o 2021 m. ši suma išaugs net iki 22,4 milijardo.

Tarp investavusių į automatizavimą daugėja ir lietuviškų bendrovių, tai – siuntų pristatymo įmonė „DPD Lietuva“, sandėliavimo bendrovė „Rivona“, logistikos sprendimų įmonė „Hegelmann transporte“, logistikos ir skubių siuntų įmonė„Omniva LT“, internetinė parduotuvė „Pigu.lt“ ir kitos.

„Per tą patį laiką galime suruošti daugiau siuntų, kas mums yra itin svarbu, nes siekiame įvykdyti įsipareigojimus klientams ir prekes pristatyti laiku“, – inovatyvių sprendimų nauda neabejoja internetinės parduotuvės „Pigu.lt“ vadovas Dainius Liulys.

Sandėliai vis labiau aukštėja

Kaip rodo nelaimingų atsitikimų statistika, dažniausia darbe žūstama nukritus iš didelio aukščio ar ant darbuotojo užvirtus kroviniui. Tačiau, anot ekspertų, net 43 proc. pasauliniame sandėliavimo ir paskirstymo sektoriuje dirbančių bendrovių susiduria su vietos sandėliuoti trūkumu. Dėl šios priežasties ir Lietuvoje pastebima sandėlių aukštėjimo tendencija. Tačiau su dideliame aukštyje saugomomis prekių paletėmis saugiai gali dirbti tik automatizuoti krautuvai.

„Svarbu ir tai, kad inovatyvios technologijos priverčia įmones įvesti daugiau tvarkos savo sandėliavimo patalpose, nes ten, kur prekės saugomos netvarkingai, praėjimai užgriozti, kroviniai sudėti kreivai, nesilaikant saugos normų, automatiniai pakrovėjai, konvejeriai, rūšiavimo sistemos ir kita išmani technika tiesiog negali tinkamai veikti“, – teigė logistikos sprendimų optimizavimo bendrovės „Equinox Europe“ vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)