Renovacija baigsis teisme

E. Žukauskas pasakoja, kad renovacija Birštono keturių aukštų daugiabutyje prasidėjo 2016 metais, o baigta 2017 metų pradžioje. Nors darbai atlikti neseniai, gyventojai jau nerimauja.

„Problema tokia, kad artėja šildymo sezonas, o šildymo sistema išdarkyta. Šiluminis punktas supuvęs, apskaityti negalima. Aš, pavyzdžiui, už šildymą nemoku ir nemokėsiu. Direktorius sako, kad jei nemokėsiu, mane į teismą paduos. Laukiu pusę metų, bet nepaduoda, nes žino, kad pralaimės (…). Artėja šildymo sezonas, o ką mums daryti? Radiatoriaus viršus šyla, o reikia atsiskaitinėti. Tai yra melaginga apskaita“, – DELFI pasakoja E. Žukauskas.

Už renovaciją daugiabučio gyventojai, pensininko teigimu, sumokės daugiau nei 200 tūkst. eurų.

„Renovacija kainavo 800 tūkst. Lt (beveik 232 tūkst. Eur). Visi puikiai žino, kas yra renovacija. Tai yra išorės apšildymas, sutvarkyti vidinę šildymo sistemą, sutvarkyti ventiliaciją ir uždengti stogą. Tai yra šilta, nešlapia ir vidus ventiliuojamas. O pas mus nė vienas iš šių punktų neįgyvendintas. Jau kaimynus užpylė, kampai pelija. Sutinku, kad apšiltinimas padarytas. Yra atestuotos firmos, kurios įvertina, ar yra efektas, kokie šiluminiai nuostoliai. Bet juos reikia daryti, kai lauke –10, kai yra temperatūrų skirtumas. Pas mus tokie tyrimai nebuvo daryti“, – tikina birštonietis.

„Pinigai paimti, o efekto nėra. Pagalvokite – visame Birštone yra tik du renovuoti namai, kurie turi nuotolinę apskaitą (…). Savivaldybė aiškina, kad patys gyventojai kalti, kad perkėlė po vieną radiatorių ir prisidėjo sekcijų. Sekcijas reikėjo padidinti, nes namas labai šaltas. Jūs manimi nepatikėsite, bet kai pastatė namą, o lodžijos nebuvo įstiklintos, tai išorės sienų buvo net 40! Tai reiškia, kad labai šaltas, todėl jį padaryti reikėjo labai atsakingai“, – piktinasi E. Žukauskas.

Pensininkas drąsiai meta akmenis į savivaldybės daržą.

„Viską gina, viską slepia. Ar nebijau būti paduotas į teismą? O kas tai gali paneigti? O kas gali paneigti, kad taip nebuvo? Jeigu atsivežę rangovą rodome, kad čia negerai, čia blogai, o vėliau viskas jau tampa gerai (…). Merei įteikia krivulę už kvartalinę renovaciją, o sienos supiltos. Eisime į teismą, o ką daugiau daryti? Beje, aš su mere tris kartus sėdėjome ir kalbėjome. Aš galėjau padėti, nes suprantu tuos darbus. Ne!“ – pasakoja E. Žukauskas.

Problemų nemato

Tuo tarpu Birštono savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas teigė neturintis jokios informacijos, kad savivaldybė paduota į teismą.

„Informacijos apie tai, kad Birštono savivaldybė yra paduota į teismą dėl nekokybiškos renovacijos, mes neturime“, – sako V. V. Revuckas.

Tiesa, situacija dėl Kęstučio gatvės daugiabučio Birštono vadovui yra žinoma.

„Dėl Kęstučio g. 25 namo renovacijos kokybės Birštono savivaldybės administracijos direktorius, 2018 m. birželio 18 d. įsakymu Nr. AV-224 sudarė komisiją ir atliko tyrimą dėl Administracijos atsakingų darbuotojų pareigų atlikimo, vykdant daugiabučių namų renovacijos procesų kontrolę. Kęstučio g. 25 namo renovacijos kokybę tikrino Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, taip pat VŠĮ „Būsto energijos taupymo agentūra“ atstovai. Nei viena iš tikrinusių institucijų esminių pažeidimų rangovo darbe nenustatė, todėl Administracijos direktorius priėmė sprendimą nepradėti tarnybinio nusižengimo dėl darbuotojų netinkamų pareigų atlikimo. Apie tai Administracijos direktorius informavo ir Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių 2018 m. liepos 11 dienos raštu“, – atsakyme cituojamas V. V. Revuckas.

V. V. Revucko teigimu, šiuo metu 8 renovuoti daugiabučiai gyvenamieji namai, juos administruojančių įmonių duomenimis, yra prijungti prie nuotolinės šilumos duomenų nuskaitymo sistemos. Kaip informavo pastatų administratoriai, apie tai gyventojai yra informuoti.

Birštono savivaldybės administracijos direktorius taip pat nemato pagrindo nerimauti, kad artėjant šalčiams žmonės gali šalti.

„Apklausus visas daugiabučius gyvenamuosius namus administruojančias įmones, jų duomenimis, visi namai yra paruošti šildymo sezonui. Apie tai telefonu informavo ir Kęstučio 25 namą administruojančios įmonės atstovas“, – sako V. V. Ravuckas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)