Kaip rodo skaičiai, tą patį darbą dirbančių specialistų atlyginimai labai skiriasi. Daugiausiai socialiniai darbuotojai uždirba Vilniaus, Alytaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose, mažiausiai Visagine. Iš rajonų savivaldybių socialiniams darbuotojams didžiausius atlyginimus moka Neringos, Klaipėdos rajono savivaldybės.

Socialinių darbuotojų atlyginimų žemėlapis

Kaip rodo SADM skaičiai, socialinių darbuotojų atlyginimai savivaldybėse gali skirtis net 400 eurų. Pavyzdžiui, Vilniaus mieste socialiniai darbuotojai uždirba 1087 eurus prieš mokesčius, o Visagino mieste - 684 eurus.

Lietuvoje iš viso dirba apie 4,1 tūkst. socialinių darbuotojų, iš kurių 1,2 tūkst. teikia socialinę priežiūrą šeimoms ir kurių darbo užmokesčiui iš valstybės biudžeto skiriamos tikslinės dotacijos.

Ketvirtadienį profesinę šventę mininčius socialinius darbuotojus pasveikino socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Tokio pobūdžio dienos yra simbolinės, bet jos natūraliai sudaro sąlygas susikoncentruoti į vieną svarbią temą. Šiandien - į socialinį darbą, į tai, kas pastaruoju metu šioje srityje vyksta, kas yra gero, o kas vystytino. Leidžiu sau vadinti jus kolegomis, nes ir pačiam teko ragauti socialinio darbuotojo duonos bei organizuoti įvairias socialines paslaugas“, - savo sveikinime rašo ministras.

Pasak ministro, visuomenė pastaraisiais metais pradeda matyti socialinius darbuotojus ir ima suvokti, kokią vertę jie sukuria. Dar daugiau - visuomenėje netgi svarstoma, ko netenkame, jeigu socialiniams darbuotojams nėra sudaromos sąlygos sėkmingai dirbti savo darbo.

„Kiekvieną kartą, kai žiniasklaidoje suskamba istorija apie nesuvaldomą paauglį ar įgūdžių stokojančius suaugusiuosius, visi atsigręžia į socialinius darbuotojus tarsi jūs turėtumėte stebuklingą lazdelę“, - teigia ministras L. Kukuraitis.

„Bet būkime teisingi - atsigręžus į socialinius darbuotojus negalime vien tik reikalauti, turime rimtai aptarti ir tai, ko trūksta, kad šis darbas taptų trokštamas ir atnešantis maksimalią naudą visuomenei“, - tęsia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovas.

Anot ministro, šalia profesijos prestižo problemų reikia kalbėti ir apie nevienodą socialinių darbuotojų saugumo lygį skirtingose savivaldybėse bei skirtingą darbo užmokestį. Socialinės apsaugos ir darbo ministras pažymėjo, kad ministerija šiuo metu dirba ties saugumo garantijų norminimu bei 2019 m. ketina didinti su šeimomis dirbančių socialinių darbuotojų pastoviosios pareiginės algos koeficientus - socialiniams darbuotojams 15 proc., atvejo vadybininkams - 30 proc.

2020 m. ir 2021 m. numatomas didinimas turėtų siekti apie 15 proc. ir jau 2020 metais aplenkti Lietuvos vidutinį darbo užmokestį.

Praktikoje pastebima, kad su šeimomis dirbančių socialinių darbuotojų darbo užmokesčio didinimas valstybės biudžeto lėšomis turi įtakos visų Lietuvos socialinių darbuotojų darbo užmokesčio augimui, nes gyventojai renkasi darbo vietas su didesniu atlygiu. Vadinasi, savivaldybės, kurių skiriamos lėšos lemia daugelio socialinių darbuotojų atlyginimą, taip pat būna priverstos didinti skiriamą finansavimą.

„Nors nesu iki galo patenkintas kai kurių savivaldybių požiūriu į socialinius darbuotojus, bet esama ir gerų pavyzdžių: tikrai yra regionų ir miestų, kur suvokiama, kad socialinio darbuotojo darbo užmokestis turi būti konkurencingas, kad už papildomą darbą reikia mokėti ir kad socialinis darbuotojas neturėtų nemokamai naudoti savo automobilio darbui“, - teigia L. Kukuraitis.

Savo laiške socialiniams darbuotojams ministras priminė šiais metais pasiektą Socialinių paslaugų šakos kolektyvinį susitarimą su 6 profesinėmis sąjungomis, kuriuo buvo nustatytas minimalus pastoviosios darbo užmokesčio dalies koeficientas, užmokestis už pavadavimą ar papildomų užduočių atlikimą, kompensacijos už darbo tikslais naudojamo asmeninio automobilio kurą ir nusidėvėjimą, minimalios išlaidos profesinės kompetencijos tobulinimui.

„Tuo noriu pasakyti, kad darbuotojų vienijimasis yra vienas svarbiausių veiksnių derantis dėl darbo užmokesčio kiekvienoje savivaldybėje. Sunku patikėti, bet būtent jūsų vienybė yra galingesnė nei dešimtys ministerijos paruoštų teisės aktų. Bet taip ir turi būti demokratinėje valstybėje“, - reziumavo ministras.