Tai premjeras pareiškė JAV prezidentui Donaldui Trumpui išsakius paramą dviejų valstybių sprendiniui Artimųjų Rytų konflikte.

Po susitikimo su D. Trumpu, įvykusio Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos Niujorke kuluaruose, B. Netanyahu žurnalistams pakartojo savo poziciją, kad Izraelis turi kontroliuoti saugumą į vakarus nuo Jordano (upės) iki Viduržemio jūros, įskaitant ir Vakarų Krantą.

„Norėčiau, kad palestiniečiai turėtų įgaliojimus patys sau vadovauti be įgaliojimų kenkti mums“, – sakė B. Netanyahu, kurį cituoja dienraštis „Haaretz“.

„Svarbu apibrėžti tai, kas mums nepriimtina: Izraelis neatsisakys saugumo kontrolės į vakarus nuo Jordano. To nebus, kol aš esu ministras pirmininkas, ir, manau, amerikiečiai tai supranta“, – kalbėjo jis.

Kaip ir anksčiau, B. Netanyahu konkrečiai nepasakė, ar pritartų tam, kad pagal taikos susitarimą palestiniečiai įgytų valstybingumą, ar tik tam tikros formos autonomiją.

Įtakingas Izraelio ministras ir B. Netanyahu politinis varžovas po D. Trumpo komentarų pareiškė, kad apie Palestinos valstybę negali būti nė kalbos.

JAV prezidentas yra tikras Izraelio draugas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė švietimo ministras Naftali Bennettas iš ultradešiniosios partijos „HaBayit HaYehudi“ („Žydų namai“).

„Tačiau reikia pabrėžti, kad kol „HaBayit HaYehudi“ yra Izraelio vyriausybėje, Palestinos valstybės nebus, nes tai būtų katastrofa Izraeliui“, – pažymėjo jis.

Trečiadienį susitikęs su Izraelio premjeru D. Trumpas pirmą kartą aiškiai pasakė, jog palaiko dviejų valstybių sprendinį, pagal kurį būtų įkurta nepriklausoma Palestina.

„Mano nuomone, tai būtų veiksminga, taip galvoju“, – sakė jis.

Palestiniečių vadovybė nutraukė kontraktus su D. Trumpo administracija, kai prezidentas pernai gruodį pripažino ginčijamą Jeruzalės miestą žydų valstybės sostine.

Be to, D. Trumpas daugiau nei 500 mln. JAV dolerių apkarpė pagalbą palestiniečiams.

Palestiniečių lyderiai kaltina Baltuosius rūmus šališkumu ir tvirtina, kad šie šantažu bando priversti juos sutikti su Izraelio sąlygomis.

D. Trumpas tvirtina norįs, kad būtų sudarytas „galutinis susitarimas“, kuris įtvirtintų taiką tarp Izraelio ir palestiniečių.

Trečiadienį Amerikos lyderis pranešė iki metų galo pristatysiantis naują Artimųjų Rytų taikos planą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)