Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas dr. Donatas Valiukas DELFI teigė, kad neturėtume liūdėti dėl staiga atšalusio oro, priešingai – turėtumėme džiaugtis, kad vasara šįmet itin ilgai lepino karšta vasara.

Rugsėjo pirmoji pusė taip pat labiau priminė lietuvišką vasarą, o ne rudenį, tačiau spalis jau bus artimas daugiametėms normoms – vidutinė paros temperatūra turėtų siekti apie 7,2 laipsnio. „Visos savaitės turėtų būti artimos, po truputį vės, kol įžengsime į lapkritį, – kalbėjo klimatologas. – Pagal dabartines prognozes lapkritis turėtų būti šiek tiek šiltesnis nei įprastai. Tačiau lapkritis bus pakankamai vėsus, nors ir šiltesnis kokiu laipsniu.“

Geros žinios laukiantiems Bobų vasaros

Ir nors klimatologo prognozės – apie vis vėstančius orus, jis pridūrė, kad turi ir gerų žinių. „Džiugi naujiena yra tokia, kad, jei situacija nepasikeis, dar galima sulaukti ir Bobų vasaros“, – teigė D. Valiukas ir pridūrė, kad prognozės yra linkusios kisti.

Bobų vasaros, anot klimatologo, turėtume sulaukti kitos savaitės antroje pusėje, spalio pradžioje.

„Matome, kad gali ateiti atmosferos cirkuliacija, kuri būdinga vasarai. Pagal dabartines prognozes, ji mus pasieks kitos savaitės pabaigoje. Jei situacija nepasikeis, – teigė D. Valiukas. – Koks nors nedidelis faktorius gali pasikeisti ir viską sujaukti.“

Gerų žinių klimatologas turi ir tiems, kuriems nepatinga dargana – spalis turėtų būti sausesnis nei pernai. „Spalis bus įprastas, standartinis. Didelių anomalijų nereikėtų tikėtis. Bent jau prisiminus, kas buvo pernai, to tikrai nebus, – kalbėjo D. Valiukas. – Pernai turėjome labai daug kritulių, turėjome labai lietingą rudenį, buvo net ekstremalių situacijų.“

Šalnos dar gąsdins tik dirvos paviršių

Artimiausiu metu, anot sinoptiko, šalčiai dar nesikandžios – daugiau jo kris tik ant žemės paviršiaus. „Šeštadienis sekmadienis bus vėsesnis ir nors dar ore tvyros teigiama temperatūra, ant žemės paviršiaus šalnų gali būti“, – teigė klimatologas.

D. Valiukas temperatūros kritimo žemiau nulio nepastebi ir kitą savaitę. Nors šilčiausia bus pajūryje. „Pajūrį reikia atskirti nuo visos Lietuvos. Jūra daro savo įtaką ir naktys ten dar šiltesnės nei visoje Lietuvoje“, – tvirtino klimatologas.

Kokia bus žiema?

Iki kalendorinės žiemos dar liko du mėnesiai, tad prognozės dar gali būti labai netikslios. Vis dėlto, daugiametės prognozės rodo, kad žiemos šiltėja. Ne išimtis turėtų būti ir ateinanti žiema.

„Žiemos šiltėja. Jos labiausiai šiltėja iš visų metų laikų. Ir ši žiema, remiantis ilgalaikėmis prognozėmis, numatoma laipsniu kitu šiltesnė nei daugiametės normos. Tą tendenciją turime jau daugybę metų – žiemos linkusios šiltėti dėl klimato kaitos“, – įvardijo klimatologas dr. D. Valiukas.