Kasmetinį Europos piliečio apdovanojimą įsteigė Europos Parlamentas (EP). Kaip rašoma pranešime spaudai, jis skiriamas organizacijoms ar asmenims, skatinantiems pilietinį sąmoningumą, piliečių tarpusavio supratimą, tarptautinį bendradarbiavimą ir europietiškas vertybes.

Kandidatus apdovanojimui gali teikti kiekvienas EP narys. Iš pradžių kiekvienoje šalyje išrenkamas nacionalinis laimėtojas, o vėliau iš jų – pagrindinis laureatas. Šiemet jis bus apdovanotas per spalio 9 d. Briuselyje rengiamą ceremoniją, į kurią pakviesti ir nacionaliniai laimėtojai.

2016 m. įkurta Lietuvos Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija rūpinasi keturiais Lietuvoje esančiais tarptautiniais Šv. Jokūbo piligrimų keliais, skatina jų žinomumą Europoje ir pasaulyje, organizuoja konferencijas ir kitus tarptautinius kultūrinius renginius, taip pat padeda rengti tradicinį tarptautinį Šv. Jokūbo sakralinės chorinės muzikos festivalį.

„Lietuva sugrįžo į Europos piligrimų kelių žemėlapį. Šv. Jokūbo kelias – seniausias piligrimų kelias Europoje, todėl Lietuvos įsijungimas į jį yra mūsų valstybės pripažinimo dalis“, – pažymėjo Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociaciją apdovanojimui pasiūliusi europarlamentarė Laima Andrikienė.

Šiemet apdovanojimui buvo pasiūlyti trys kandidatai iš Lietuvos. Be minėtos organizacijos, atrankoje dalyvavo NVO vaikams konfederacija (ją pasiūlė EP narė Vilija Blinkevičiūtė), taip pat mokslininkė ir sveikos mitybos puoselėtoja Ksavera Valerija Vaištarienė (ją pasiūlė EP narys Bronis Ropė).

Iškilminga apdovanojimo ceremonija rengiama rugsėjo 28 d. (penktadienį) 10 val. Europos namuose (Vilniuje, Gedimino pr. 16, įėjimas iš Vilniaus g.). Dalyvaus laureatų atstovai, taip pat EP narė L. Andrikienė.