Valdžios įstaigose paruošta 24 puslapių ataskaita nurodo potencialias vadinamojo „no deal“ scenarijaus grėsmes. Jis realybe taptų tuo atveju, jeigu dėl „Brexit“ derybos tarp JK ir ES pasibaigtų be bendro susitarimo.

Pastarųjų dienų įvykiai signalizuoja, kad šis scenarijus – labai realus.

Taigi, tokiu atveju JK gyventojams kiltų labai daug nepatogumų, o ypač tiem, kurie mėgsta arba yra priversti dažnai keliauti po Europą.

Jie turėtų žinoti, kad „no deal“ atveju trumpam gali sustoti skrydžiai tarp JK ir ES šalių, mat iš bendrijos pasitraukę britai liktų be teisės keliauti supaprastinta tvarka, kurį suteikia narystė atviros erdvės susitarimas.

Dėl to kiekviena skrydžių bendrovė būtų priversta atskirai derėtis dėl skrydžių tarp ES ir JK sąlygų. Žinia, keleivių gali laukti papildomos patikros bei išlaidos, tad skrydžiai turėtų brangti.

Tas pats lauktų ir žmonių, į ES šalis keliaujančių autobusais – tokias paslaugas teikiančios bendrovės taip pat sulauktų papildomų rūpesčių, kuriuos vienaip ar kitaip pajustų ir jų klientai.

Tačiau daugiausiai nepatogumų gali patirti tie, kurie įpratę keliauti po Europą su savo augintiniais – JK pasitraukus iš ES gyvūnų pervežimas JK gyventojams tapų itin griežtai kontroliuojamas, dėl to keturkojų draugų lauktų specialios procedūros, kai kurių jų gali tekti laukti net iki 4 mėnesių.

Nemalonumai gali laukti ir pervežant kai kuriuos tradicinius britiškus maisto produktus – jie būtų išbraukti iš ES pripažįstamo europinio paveldo sąrašo, o šis veiksmas produktų pervežimą gali paversti itin sudėtinga biurokratine procedūra.