Jei Jungtinė Karalystė ir ES pasieks susitarimą, jį iki Britanijos išstojimo turės atskirai patvirtinti visos Bendrijos valstybės narės. Jungtinėje Karalystėje tai turės būti padaryta parlamento balsavimu, o tai nežada nieko gero Th. May vyriausybei, nes ji neturi absoliučios daugumos.

Leiboristų atstovas „Brexit“ klausimais Keiras Starmeris sakė, kad partija nepritars dabar Th. May siūlomam susitarimui, nes jis neatitinka šešių partijos nustatytų kriterijų, įskaitant dirbančiųjų teisių apsaugos užtikrinimą ir prieigos prie Europos rinkų išsaugojimą.

Anot K. Starmerio, Th. May derybos su Bendrija yra „chaotiškos ir silpnos“.

„Nebegalime toliau galvoti, kad ministrė pirmininkė gali grįžti su kokiu nors susitarimu, kurį jai pavyks sulipdyti, o mes visi privalėsime balsuoti už jį, koks baisus jis bebūtų, nes jei to nepadarysime, nutiks kažkas dar blogesnio“, – sakė K. Starmeris BBC.

Pasak jo, jei parlamentas atmes susitarimą, turėtų būti rengiami nauji rinkimai, nors neaišku, kas tokiu atveju lauktų „Brexit“ derybų.

Likus pusmečiui iki kovo 29 dieną numatyto Britanijos pasitraukimo iš ES, o deryboms dėl „skyrybų“ patekus į aklavietę, leiboristų lyderiai jaučia vis didesnį partijos narių spaudimą palaikyti idėją organizuoti antrą referendumą dėl šalies narystės Bendrijoje.

Antradienį leiboristų metinio suvažiavimo delegatai turėtų pritarti siūlymui, numatančiam tokią galimybę, tačiau tiesiogiai neraginančiam to daryti.

Praėjusią savaitę Zalcburgo mieste vykusiame viršūnių susitikime ES lyderiai atmetė Th. May konservatorių vyriausybės parengtą planą dėl prekybinių ryšių po „Brexit“.

Planas numato, kad Britanija liktų ES bendrojoje prekių, bet ne paslaugų rinkoje, kad būtų užtikrinta laisva prekyba su Bendrija ir liktų atvira siena tarp Jungtinei Karalystei priklausančios Šiaurės Airijos ir ES narės Airijos. Tačiau Briuselis tvirtina, kad toks „vyšnių rankiojimas nuo pyrago“ yra nepriimtinas – t. y. Britanija negali tikėtis laisvos prieigos prie tam tikrų sektorių be įsipareigojimų ir narystės išlaidų.

Po nesėkmės Zalcburge Th. May jaučia dar didesnį spaudimą iš „Brexit“ palaikančių konservatorių, raginančių ją siekti mažiau glaudžių santykių su ES, kurie būtų grindžiami tik laisvosios prekybos susitarimu, nesuvaržysiančiu Britanijos galimybių sudaryti naujus susitarimus su kitomis šalimis.

Th. May laikosi savo plano. Po pirmadienį įvykusio jos susiskaldžiusio kabineto posėdžio premjerės atstovai pažymėjo, kad „tai yra vienintelis svarstomas planas... ir vyriausybės vadovė tebėra įsitikinusi, kad jai pavyks sudaryti susitarimą su ES“.