F. Mogherini Niujorke, kur vyksta JT Generalinės Asamblėjos renginiai, susitiko su Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos, Kinijos bei Irano atstovais. Pokalbio dalyviai buvo vieningos nuomonės, kad Iranas visiškai laikosi savo branduolinių įsipareigojimų.

Naujai sukurtas instrumentas leis įmonėms toliau palaikyti verslo ryšius su Iranu neinant į konfliktą su JAV sankcijomis. F. Mogherini duomenimis, bus įsteigta vadinamoji specialiosios paskirties institucija (Special Purpose Vehicle (SPV) „legitimioms finansinėms transakcijoms“ su Iranu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas gegužę vienašališkai pasitraukė iš susitarimo dėl Irano branduolinės programos apribojimo, nes laiko jį nepakankamu. Kartu jis atnaujino ankstesnių ekonominių sankcijų galiojimą. Lapkričio pradžioje turėtų įsigalioti tolesnės baudžiamosios priemonėmis, kuriomis JAV nori pažaboti šalies naftos eksportą.

Sankcijos nukreiptos ir prieš trečiųjų šalių įmones, kurios toliau palaiko verslo ryšius su Iranu. Tarp jų yra daug Europos bendrovių. F. Mogherni dabar sakė, kad sukūrus minėtą instrumentą bus išgelbėtas branduolinis susitarimas. Tai esą yra „tarptautinis interesas“.

SPV tikslas yra mokėjimus už Europos įmonių sandorius su Teheranu vykdyti ne įprastas finansų kanalais. Taip norima išvengti, kad bankai, kurie iki šiol vykdė tokias transakcijas, patys netaptų JAV sankcijų taikiniu.