„Visi Izraelio gynybos ministerijos nedrąsūs pareiškimai, neva Izraelio pusė niekaip nesusijusi su tragedija, per kurią žuvo 15 Rusijos karių, yra melagingi“, – pirmadienį vakare surengtoje spaudos konferencijoje sakė rusų Gynybos ministerijos atstovas generolas majoras Igoris Konašenkovas.

Jis pateikė Sirijoje dislokuotos Rusijos oro erdvės gynybos sistemos S-400 radarų duomenis, esą atskleidžiančius Izraelio naikintuvų manevrus ir Sirijos priešlėktuvinės sistemos S-200 raketos skrydžio trajektoriją.

„Šiandienos duomenys ne vien byloja, bet ir įrodo, kad visa kaltė už Rusijos lėktuvo Il-20 tragediją tenka Izraelio karinėms oro pajėgoms ir tiems, kas priėmė sprendimus dėl tokio pobūdžio veiklos“, – sakė I. Konašenkovas.

„Dar kartą pabrėšiu, kad Izraelio karinių oro pajėgų naikintuvų provokuojantys veiksmai rugsėjo 17-osios vakarą vyko Hemimimo aerodromo zonoje, kur leidžiasi ne tik kariniai, bet ir keleiviniai lėktuvai“, – pridūrė jis.

Pasak Gynybos ministerijos atstovo, sirų raketa, paleista į izraeliečių naikintuvus, nusitaikė į didesniu radaro atspindžiu pasižymintį ir lėčiau skridusį taikinį – Rusijos lėktuvą Il-20.

„Kaip matoma, raketa, artėjusi prie Izraelio lėktuvo, staigiai pakeitė skrydžio kryptį ir nuskriejo link Il-20“, – radarų duomenis komentavo I. Konašenkovas.

„Izraelio (naikintuvas) F-16, pasislėpęs nuo raketos už Rusijos Il-20, lieka patruliuoti į vakarus nuo Sirijos krantų. Kiti trys Izraelio lėktuvai liko budėjimo zonoje oro erdvėje į vakarus nuo Latakijos (provincijos) pakrantės“, – pridūrė jis.

„Rusijos Il-20 žyma dingo iš ekrano. Tačiau noriu atkreipti jūsų dėmesį, kad Izraelio F-16 pasiliko tame rajone, be to, vienas jų – visiškai arti tragedijos vietos. Atkreipkite dėmesį, kad oro taikinio, Izraelio F-16, numeris pasikeitė. Tai rodo, kad iškart po tragedijos jis staigiai pakeitė skrydžio kryptį ir aukštį. Visa tai aiškiai užfiksuota S-400 radiolokacijos priemonėmis“, – žurnalistams sakė I. Konašenkovas.