Šiuos kovotojus, kurie yra JAV sąjungininkai, Ankara laiko teroristais, susijusiais su ilgu sukilimu Turkijos pietryčiuose.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas Niujorke prieš Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją pažadėjo išvalyti regioną nuo kurdų kovotojų.

„Dievui panorėjus, ateinančiu periodu padidinsime saugias zonas Sirijoje, taip pat apimant rytinį Eufrato (krantą)", – sakė jis.

R. T. Erdoganas pažadėjo, kad Šiaurės Sirija nebus „teroristinis koridorius“, ir paminėjo Turkijos įsiveržimus 2016 ir 2018 metais regione į vakarus nuo Eufrato upės. Jų tikslas buvo nustumti nuo sienos džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kurdų kovotojus.

Turkų kariai kariavo drauge su Sirijos opozicijos pajėgomis ir atkovotuose rajonuose įkūrė vietos valdymą. R. T. Erdoganas sako, kad turkų ir jų sąjungininkų pajėgos atnešė į tuos rajonus stabilumą ir sudarė sąlygas vaikams grįžti į mokyklas.

Turkija periodiškai grasina plėsti savo karines operacijas į kurdų kontroliuojamus rajonus toliau rytuose, kur JAV pajėgos patruliuoja drauge su kurdų kovotojais. Kurdai suvaidino svarbų vaidmenį išstumiant IS iš didelių Šiaurės ir Rytų Sirijos dalių, padedant JAV vadovaujamiems aviacijos smūgiams.

R. T. Erdoganas neseniai pasiekė susitarimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, kad būtų atidėtas Sirijos vyriausybės puolimas šiaurinėje Idlibo provincijoje. Ši provincija yra paskutinis Sirijos opozicijos bastionas.

Vis dėlto susitarimo įgyvendinimo detalės tebėra neaiškios.

Nesitikima, kad R. T. Erdoganas JT Generalinės Asamblėjos užkulisiuose susitiks su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, nes jų šalių santykiai dėl virtinės klausimų tebėra įtempti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)