Kaip pranešė „Sky News", jūreivis jau išgelbėtas prancūzų laivo įgulos.

Anksčiau buvo pranešta, kad žvejybos patrulių laivui „Osiris“ buvo likę nuplaukti apie 740 km, kad pasiektų 39 metų jūrininką Abhilashą Tomy, kurio jachtai „Thuriya“ per penktadienį siautusią audrą nulūžo stiebas, sakė Australijos jūrų saugumo valdybos (AMSA) paieškų ir gelbėjimo tarnybos pareigūnas Philas Gadenas.

Jachta yra Australijos administruojamoje paieškų ir gelbėjimo zonoje, maždaug už 35 tūkst. km į pietvakarius nuo šios šalies miesto Perto ir apytikriai už 3 tūkst. km į pietryčius nuo Prancūzijai priklausančios Reunjono salos, nurodė Ph. Gadenas.

Tarptautinę gebėjimo operaciją koordinuoja AMSA. Tarnyba nurodė, kad prancūzų laivas turėtų pasiekti į nelaimę patekusį jūrininką apie 8 val. Grinvičo (11 val. Lietuvos) laiku.

Gelbėjimo operacija gali būti sudėtinga, nes jachta smarkiai apgadinta, o A. Tomy sužeista nugara, aiškino australų pareigūnas. Pasak lenktynių „Golden Globe Race“ organizatorių, indų buriuotojas „yra savo kabinoje ir negali pajudėti“.

„Tame laive padėtis tikriausiai yra labai sudėtinga, – žurnalistams sakė Ph. Gadenas. – Jachta smarkiai apgadinta, jos įranga yra nukarusi nuo borto.“

„Žinome, kad jam smarkiai sužeista nugara, ir manome, kad jo galimybės judėti labai ribotos“, – pridūrė jis.

Meteorologinės sąlygos tame rajone šiuo metu yra gana palankios: pučia iki 46 km per valandą vėjas, o bangų aukštis siekia tris metrus.

„Tai viena atokiausių vietų mūsų planetoje, esanti už beveik visiškai vienodo atstumo nuo bet kurios paieškų ir gelbėjimo įstaigos“, – pažymėjo Ph. Gadenas.

„Šiuo metu mūsų duomenys rodo, kad (jachta) yra stačia ir aukštai iškilusi virš vandens, tačiau bet kuriuo metu banga gali trenkti vieną iš apgadintų stiebų į laivą ir pažeisti jo sandarumą“, – aiškino pareigūnas.

A. Tomy, Indijos karinių jūrų pajėgų komanderis, susirašinėja žinutėmis su gelbėjimo tarnybomis, bet jo dviejų palydovinio ryšio prietaisų akumuliatoriai baigia išsikrauti, sakė Ph. Gadenas.

Prancūzų laivo įgula planuoja nugabenti sužeistąjį į tyrimų stotį Amsterdamo saloje, esančioje už 100 km į šiaurę nuo nelaimės vietos. Toje stotyje yra gydytojas ir nedidelė ligoninė.

Šeštadienį Australijos karinių jūrų pajėgų fregata „HMAS Ballarat“ išplaukė iš Frimantlo uosto ir turėtų penktadienį pasiekti Amsterdamo salą, sakė Ph. Gaden said. Tuomet „Ballarat“ išgabens A. Tomy gydyti į Frimantlą.

Kito regatos aplink pasaulį „Golden Globe Race“ dalyvio – airio Gregoro McGuckino – jachtai penktadienį irgi nulūžo stiebas, todėl šį buriuotoją taip pat reikės išgelbėti, pridūrė Ph. Gadenas.

„Golden Globe Race“ dalyviai liepos 1-ąją leidosi į sunkią ir ilgą 48 tūkst. km kelionę vienvietėmis jachtomis, panašiomis į naudotas per pirmąsias tokias lenktynes, surengtas prieš 50 metų. Laivuose neleidžiama naudoti jokios modernios įrangos, išskyrus ryšio prietaisus.

A. Tomy jachta yra pirmųjų lenktynių nugalėtojo Robino Knoxo-Johnstono jachtos „Suhaili“ kopija.