Tokios naujovės įsigaliotų, jei Seimas priimtų prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuojamas įstatymų pataisas, kurios pristatytos pirmadienį po susitikimo su Konkurencijos tarybos pirmininku Šarūnu Keserausku.

„Žmones pagrįstai piktina neadekvačiai didėjančios ir klaidinančios prekių bei paslaugų kainos. Kai žmonėms siūlomas gydomasis vanduo, neturintis tokių savybių, kai perkant pigų skrydį bilieto kaina išauga dvigubai, kai biurų patalpos pardavinėjamos kaip butai – tokie atvejai rinkoje pernelyg dažni“, – pranešime žiniasklaidai cituojama prezidentė.

D. Grybauskaitė iš viso siūlo tobulinti keturis įstatymus.

Prezidentūra tvirtina, kad Teisėkūros pagrindų įstatymo pataisos įpareigos rengiamus teisės aktus vertinti per konkurencingumo prizmę ir taip pažabos politikų populistinius užmojus uždarinėti mažas vaistines ar steigti valstybinius verslus.

Reklamos ir Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo pataisomis siekiama, kad baudos už klaidinančią reklamą ar informaciją apie produktus bei jų kainas būtų adekvačios ir atgrasančios nuo konkurencijos pažeidimų.

Baudas numatyta susieti su įmonės pajamomis – iki 3 proc. metinių pajamų, bet ne daugiau 100 tūkst. eurų. Už pakartotinį padarytą pažeidimą – iki 6 proc. pajamų, bet ne daugiau 200 tūkst. eurų.

Konkurencijos įstatymo pataisomis įtvirtinamas paskirtos baudos neišvengiamumas. Bauda visais atvejais turės būti sumokama iš karto arba pateikiama jos dydį atitinkanti banko arba kitos finansinės institucijos garantija.

Prezidentės teigimu, Konkurencijos tarybos nutarimo skundimas teisme negali virsti galimybe vilkinti atsiskaitymą ar išvengti atsiskaitymo su valstybe. Šiuo metu nusižengę verslininkai įpareigojami sumokėti baudą per 3 mėn., bet, apskundę Konkurencijos tarybos nutarimą teismui, vilkina procesą 2–3 metus, sumokėdami vos 30 eurų žyminį mokestį visam bylinėjimosi laikotarpiui.

Jei Seimas prezidentės pasiūlymams pritartų, jie turėtų įsigalioti nuo 2019 metų liepos 1 dienos.

Kainos – ne termometras

Po D. Grybauskaitės ir Š. Keserausko susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje prezidentės patarėja Lina Antanavičienė teigė, kad Konkurencijos taryba yra pagrindinė priežiūros institucija Lietuvoje ir daro savo darbą.

„Tokį, kokį ir privalo daryti – prižiūri konkurencinę aplinką“, – sakė ji.

Savo ruožtu Š. Keserauskas dėstė, jog kainos yra dalykas, kurį mato visi.

„Dažniausiai esame jomis nepatenkinti, tačiau jos nėra termometras. Pakračius seno tipo termometrą numuši kainas – rinkos ekonomika taip neveikia. Todėl pirmas ir svarbiausias dalykas, kuris mūsų požiūriu yra labai gerai, tai – numatomas privalomumas vertinti kiekvieną teisės aktą poveikiu konkurencijai. Nes konkurencija daro tiesioginį poveikį kainoms, dėl jos kainos nedidėja, mažėja arba didėja normaliai, taip, kaip ir turėtų. Jei nėra konkurencijos, kainas galima kelti aukštai“, – sakė jis.

DELFI primena, kad pastaruoju metu daug dėmesio kainoms ir konkurencingumui skyrė Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis. Tarp jo dažniausiai įvardijamų kainų suvaldymo priemonių – darbo laiko ribojimas sekmadieniais, kvietimai Lietuvoje įsikurti užsienio kapitalo prekybos tinklams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (531)