148 puslapių dokumentas, parengtas per pastaruosius kelis mėnesius, gana detaliai aprašo, kaip Šiaurės Korėja akiplėšiškai vengia sankcijų, pritaikytų prekybai nafta ir anglimis. Sankcijomis tarptautinė bendruomenė siekia daryti spaudimą Pchenjanui dėl šalies vykdomos branduolinio ginklo programos, žurnale „Foriegn Policy“ rašo apžvalgininkas Columas Lynchas.

Rusija bandė visomis išgalėmis užkirsti kelią dokumento paviešinimui, kuriame ir kaltinimai Rusijos bendrovėms dėl sistemingo sankcijų pažeidinėjimo. Jungtinių Tautų ekspertams sutikus su keliais Rusijos pasiūlytais dokumento pakeitimais, Jungtinių Valstijų komanda, vadovaujama ambasadorės Nikki Haley pareiškė, kad ataskaita neteisinga ir neleido jos publikuoti.

Neįprastai bjaurūs nesutarimai, daugiausia vykstantys per konfidencialius susitikimus, kaip reikiant sukiršino Jungtines Valstijas ir jų sąjungininkes, manančias, kad rusų inicijuotos pataisos buvo gana pagrįstos, ir kaip reikiant pakenkė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos įgaliojimui veiksmingai pritaikyti sankcijas Šiaurės Korėjai, teigia diplomatiniai šaltiniai Niujorke ir Vašingtone.

Be to, dar pagilėjo praraja tarp Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo, kultivuojančio šiltesnius santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, ir N. Haley požiūrio į rusus Jungtinėse Tautose.

Nikki Haley

„Rusija sukčiauja. Ir buvo pričiupta nusikaltimo vietoje. Melas, apgaulė ir akiplėšiškas elgesys – tai nauja Rusijos kultūros norma“, – per pirmadienį surengtą neeilinį Saugumo Tarybos posėdį, skirtą sankcijoms, sakė N. Haley.

Jungtinių Valstijų pareigūnai savo veiksmus įvardija kaip būtiną priemonę, reikalingą užkertant kelią Rusijai kištis į svarbų faktų paieškų procesą. Tokių veiksmų kritikai tvirtina, kad Jungtinės Valstijos nuėjo per toli ir pradėjo kenkti saviems interesams.

„Sveiko proto nepraradę sankcijų komiteto nariai bandė rasti sprendimą. Deja, amerikiečiai tiesiog norėjo bet kokia kaina blokuoti rusų pastangas. Jiems nereikia kompromiso. Jie nori dominuoti“, – sakė vienas diskusijų dalyvis.

Daugiau nei dešimtmetį Jungtinės Valstijos be konkurencijos dominavo Jungtinių Tautų ekspertų grupėje – tai 2006 metais įkurta iš dalies nepriklausoma institucija, kurios pagrindinė užduotis yra rūpintis sankcijų Šiaurės Korėjai dėl šalies vykdomos branduolinės ir raketinės programos taikymu praktikoje.

Jai vadovauja kovos su ginklų kontrabanda ekspertas iš Didžiosios Britanijos Hugh Griffithsas, o dirba savo srities žinovai iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Japonijos, Rusijos, Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų, Jungtinių Tautų ekspertų grupė parengė ne vieną ataskaitą, demaskuojančią Pchenjano pastangas finansuoti savo branduolinių ginklų programą, tokiu būdu uždegdama žalią tarptautinę šviesą aktyvesnėms Jungtinių Valstijų pastangoms pažaboti Šiaurės Korėjos branduolines ambicijas.

Naujausia ataskaita, kurią gavo „Foreign Policy“, ir kurią primygtinai blokuoja Jungtinės Valstijos, detaliai aprašo, kaip penkiose pagrindinėse šalyse praktiškai be jokių trikdžių savo veiklą vykdo Šiaurės Korėjos finansų brokeriai. Dokumente minima beveik 300 užsienio verslų ir asmenų, įskaitant 215 iš Kinijos ir 39 iš Rusijos, kurie begėdiškai pažeidžia sankcijas kartu su Šiaurės Korėjos juridiniais ir fiziniais asmenimis vykdydami verslą. Ankstesnė ataskaitos versija rugpjūtį pateko į žurnalistų rankas.

Galutinė konfidenciali ataskaitos versija (išvados buvo skelbiamos ir „Wall Street Journal“) pateikia įrodymų, kad vienas Šiaurės Korėjos pilietis Šiaurės Korėjos konsulate Vladivostoke įregistravo bendrovę. Bendrovė, įsteigta kartu su Rusijos piliečiu, vykdo įvairią veiklą – pradedant statybomis ir baigiant nekilnojamuoju turtu, valdo kelis restoranus ir kavines.

Ekspertai taip pat gavo įrodymų, kad statybos bendrovė iš Šiaurės Korėjos „Korea General Corporation for External Construction“ arba GENCO bei Rusijos pilietis valdo statybos bendrovę Rusijos Sachalino srityje. GENCO turi ryšių su Šiaurės Korėjos žvalgyba.

Pats veiksmingiausias ir skandalingiausias būdas, kaip apeiti sankcijas – naftos iš užsienio tanklaivių perpylimas į Šiaurės Korėjos laivus atviroje jūroje.

Ataskaitoje detaliai aprašomi balandžio 10 dienos įvykiai. Užfiksuota kaip jūroje laivas su Rusijos vėliava savo krovinį perkelia į tanklaivį „Wan Heng 11“. Po penkių dienų Šiaurės Korėjos tanklaivis, kuris jau prieš tai buvo patekęs į sankcijų sąrašą, nufotografuotas iškraunantis kuro krovinį Šiaurės Korėjos Nampo uoste. Akivaizdžiai nenorėdami būti demaskuoti, abu laivai perdavimo metu buvo išsijungę elektroninio sekimo sistemas.

Nors ataskaitoje konstatuojama, kad „Wan Heng 11“ pažeidė Jungtinių Valstijų sankcijas, teigiama, kad spraga sankcijų režime leidžia atviroje jūroje laivams perkelti degalus ir kitus krovinius į kitus laivus. Pateikiama rekomendacija minėtąją spragą pašalinti, tokiu būdu uždraudžiant „Patriot“ ir kitiems laivams legaliai apeidinėti sankcijas.

„Šiaurės Korėja nenutraukė savo branduolinės ir raketinės programos, šalis ir toliau niekina Saugumo Tarybos rezoliucijas laivais gabendama naftos produktus ir atviroje jūroje atlikdama anglių transakcijas. Šie pažeidimai nesuderinami su naujausiomis Jungtinių Tautų sankcijomis“, – konstatuojama dokumente.