– Jums priklausė Vilniuje veikusi modelių agentūra „Baltic Model Management“. Būtent čia karjerą Dovilė ir pradėjo. Kaip gerai pažinojote ją?

– Nuo 15 metų. Ji pati atėjo į mūsų agentūros biurą Vilniuje, kaip ir daugelis merginų, kurios nori būti modeliais. Ji susitiko su tuomete mano asistente ir vėliau mes ilgai su ja kalbėjomės. Tai buvo mandagi, tiesi mergina ir, tiesą sakant, net nenorėjo būti modeliu. Jos draugė norėjo būti modeliu, tad ji galiausiai taip pat susidomėjo ir atėjo į mūsų agentūrą, kurią jai rekomendavo modeliu jau dirbusi draugė. Ji susidomėjo, nes žinojo, kad čia gaus įdomių ir gerų darbų. Taip ir prasidėjo mūsų pažintis.

Kalbant bendrai, ji buvo geras, šviesus žmogus. Dovilė buvo labai išlaikyta, miela ir geraširdė. Ji norėjo linksmintis. Jai iš tiesų nerūpėjo seksas, narkotikai, kas kalbama apie ją dabar. Norite žinoti, kokia ji buvo? Ji buvo žingeidi. Norėjo keliauti, domėjosi labai daug kuo ir turėjo nemažai hobių. Ji – paprasta mergina, kuriai buvo įdomiau daug kas, bet tikrai ne vyrai ar narkotikai. Ji norėjo iš tiesų jaustis saugi ir turėjo mielą vaikiną, rūpestingas mamą ir močiutę.

– Kada sužinojote apie narkotikus jos gyvenime?

– Kai ji keliavo, mes daug kalbėjomės. Ji manimi pasitikėjo, vėliau papasakojo ir apie praeitį. Su daugeliu modelių turime stiprias draugystes. Tampame draugais, turime stiprų ryšį ir mane kviečia į vestuves, įvairias kitas šeimos šventes. Atstovavimas modeliui yra ne atstovavimas skaičiui, o asmenybei. Turi žinoti asmenybę ir su kuo turi reikalų.

Praėjusių metų rugsėjį taip pat vos nenutiko tragedija. Situacija buvo panaši. Praėjusiais metais ji visur keliavo, o rugsėjį grįžo ir vėl. Aš tuomet nežinojau, kad ją taip veikė ta aplinka, žmonės. Tačiau Dovilės mamos draugai rado ją tokioje pačioje būsenoje ir tuoj pat išskraidino iš Lietuvos. Buvau labai šokiruotas. Sakiau jai (Dovilei), kad sakytų viską ir atskaičiau moralą apie tai, kad ji gadina savo gyvenimą, aplinką, viską. Tuomet ji atvirai papasakojo, kad būdama 15 metų vakarėlių metų išbandė narkotikus. Ji buvo nepilnametė, bet vyrai siūlė narkotikus klubuose. Juk jie ir buvo atsakingi už tai, ką vartoja merginos. Tada ji man papasakojo tikrai viską. Tačiau ir po tragedijos kalbėjausi su psichologais, klausiau, ar ji galėjo nusižudyti. Jie sakė, kad tikrai ne. Tai ne toks žmogus ir ji neturėjo tokių minčių.

Pats dirbau Lietuvoje ir mačiau jaunimą. Baisu, kas čia vyksta. Tačiau laikyti ją problematiška yra klaida, nes galiu sąžiningai pasakyti, kad būtent ta mergina buvo nelinkusi į jokias problemas ir labai motyvuota dirbti, keliauti, o galiausiai ir gyventi.

– Ar ji buvo perspektyvus modelis? Kokia jai buvo prognozuojama karjera?

– Ji tikrai turėjo puikias perspektyvas. Ji turėjo lietuviams tikrai neįprastus veido bruožus ir buvo atsakinga. Pirmoji jos darbo kelionė buvo į Paryžių, o mūsų versle tai reiškia labai daug. Tiesą sakant, Lietuvoje ji būdavo labai retai. Ji paprastai gyveno su mama Norvegijoje, bet būdavo ir pas močiutę Islandijoje ir nemažai keliavo dirbdama ar savo malonumui. Tik prieš dvejus metus šeima nusprendė jai išnuomoti butą Vilniuje, bet Lietuvoje ji būdavo tikrai labai retai.

Jos karjera buvo tikrai sėkminga. Dirbdama Singapūre ir Kinijoje ji daug uždirbo, todėl vėliau tiesiog keliavo po Aziją. Kelionės ir fotografija – viena didžiausių jos aistrų. Keliaudama ji daug fotografavo. Nemažai puikių nuotraukų galima pamatyti ir jos socialiniuose tinkluose. Mūsų agentūroje niekada nebuvo priklausomybių turinčių merginų. Ir Dovilė tikrai nebuvo tokia. Sprendžiant mitybos sutrikimus išaiškėjo kitos problemos, bet jos šeima tikrai buvo gera ir maloni. Ji tik niekada neminėjo tėvo.

Jūsų šalyje yra pavojinga ir yra nemažai vyrų, kurie tik ir siekia pasinaudoti jaunomis ir naiviomis merginomis, nors, žinoma, pažįstu ir gerų vyrų. Tokia jau ta mano nuomonė. Man skaudu, nes mes praradome žmogų, draugą. Žinoma, ji buvo labai perspektyvus modelis.

– Paminėjote rugsėjį, kai ją pavyko išgelbėti. Ar nebuvo bandoma jos atitolinti nuo tos neigiamos aplinkos?

– Iki ji būdavo ne Lietuvoje, nieko blogo nenutiko. Ji gyveno laimingą ir jaunai merginai įprastą gyvenimą. Viskas prasidėjo, kai ji atsidūrė blogoje aplinkoje. Ja buvo paprasčiausiai pasinaudota.

Jei atvirai, ši istorija jūsų šalyje iš tiesų niekam nerūpi. Tą kartą kai rugsėjį vos neįvyko nelaimė, ji man papasakojo daugiau. Ji pasakojo, kad Vilniuje yra tarsi grupė žmonių, kurie organizuoja uždaras dūzges su narkotikais, alkoholiu iki 7 ar 9 valandų ryto. Vilniuje tikrai daugybė naktinių klubų. Pažiūrėkite, kas ten vyksta. Niekas nekontroliuoja tų pasilinksminimo įstaigų.

Dovilę tiek aš, tiek jos šeima, stengėmės laikyti toliau nuo Lietuvos ir visos tos blogos įtakos. Tai, apie ką kalbame, yra viena iš priežasčių, kodėl nemačiau daugiau perspektyvų Lietuvoje. Daugybė merginų vartoja narkotikus, jas įtraukia labai greitai.

– Dieną, kai vyko Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymas, kuriame dalyvavo ir Dovilė, jūs taip pat buvote Vilniuje. Tiesa? Ar niekas tuomet nesukėlė įtarimų?

– Taip. Dar prieš pristatymą kalbėjausi su dizaineriu ir pasakiau jam, kad yra šiam darbui puikiai tinkantis modelis, tačiau jau nebuvo „Baltic Model Management“, todėl ji neatstovaus šiai agentūrai, o bus tik pati.

Problema ta, kad tie žmonės (Ričardas Pinikas ir kiti su juo buvę žmonės) pateko ir į šou užkulisius. Net susiginčijau dėl to su Juozu. Kaip galima kažkokius pašalinius vyrus leisti į užkulisius, kai ten persirenginėja jaunos merginos. Jis (R. Pinikas) apsimetinėjo, kad turi ten reikalų, kažką padeda. Absurdas.

Jei trumpai, vėliau Dovilė grįžo namo su kitu modeliu. Joms buvo pasiūlyti narkotikai, bet kitas modelis neliko tęsti vakarėlio kartu ir pasakė, kad su tuo vyru geriau neturėti jokių reikalų. Dovilė tiesiog pasitikėjo tais, kuriais pasitikėti nereikėtų.

Dovilė man pasakė, kad po to kai klubas užsidarys, vyks kitas vakarėlis. Ją pakvietė savininko draugas. Visi žinojo, kad kai linksminasi vakarėlyje Lietuvoje, ji mėgsta vartoti narkotikus, tačiau keliaudama ir dirbdama ji nuo to atitolo.

– Kas jums pačiam šioje tragedijoje kelia daugiausiai klausimų?

– Ne vienas žmogus žuvo ir tame pačiame viešbutyje. Tai ne vienintelė mįslinga mirtis. Kodėl niekas netikrino viešbučio kambario iš karto po nelaimės? Kodėl niekas neapklausė visų, kurie ten dirbo tuo metu? Darbuotojai pasakė policijai, kad turėjo 3 ar 4 kartus eiti į tą kambarį ir raminti jų, nes jie kėlė triukšmą ir trukdė kitiems žmonėms. Kodėl viskas taip ir liko? Nes R. Pinikas darė paslaugą tam tikriems draugams. Jį saugo teisėsauga? Jis net ne įtariamasis, o padeda policijai?

Šešių vyrų DNR rasta, kas įrodo, kad ji buvo prievartaujama. Daug kas nepaviešinta. Žinoma, Lietuvoje yra daug korupcijos ir niekas nenori kalbėti. Čia taip daug klausimų ir žmonės turėtų klausti, gauti atsakymus į šiuos paprasčiausius klausimus. Tai baisu ir aš tikrai tikiu, kad tiesą žmonės turi žinoti. Kito paaiškinimo kaip korupcija čia nematau. Nejau rūpi labiau pinigai, o ne jauni žmonės, kurie tiesiog pražūva? Dovilės atvejis tik atveria didžiulę problemą.

Netikiu, kad ji galėjo pakelti prieš save ranką ar būti ten sava valia. Faktas tas, kad jai buvo duodami narkotikai penkias dienas iš eilės. Aš atstovauju daugybei merginų ir turiu puikią reputaciją, tačiau kartu puikiai žinau, ką vyrai daro ar gali padaryti, kokią įtaką. Keletą sekundžių užtrunka nugirdyti. Aš pats esu prieš narkotikus ir tai neturi nieko bendra su modelių pasauliu. Tai, kas dedasi Lietuvoje, yra labai nuo to toli.

– Ar jos mama tai žinojo?

– Mama visko nežinojo. Žinojau viską, nes man, kaip agentui, ji papasakojo visą praeitį ir tiesiog pasitikėjo. Po to rugsėjo neliko jokių paslapčių. Mama ir močiutė jai visada buvo patys artimiausi žmonės gyvenime. Mama jai skambindavo kasdien ir visada žinojo, kaip ji jaučiasi, kas vyksta jos gyvenime. Močiutė buvo kiek griežtesnė, bet tarsi antra mama.

– Kodėl tuomet tai, ką papasakojo jums apie narkotikus ir vakarėlius, slėpė nuo mamos?

– Ji bijojo prisipažinti ir tam, kad prisipažintų man, prireikė nemažai laiko. Praktiškai viskas įvyko po rugsėjo.

– Kam galėjo būti naudinga pakenkti Dovilei?

– Tai susiję su narkotikais ir tais, kurie stovi už viso to. Jau buvo kalbėta ir yra žinoma, kad su Dovile visada buvo R. Pinikas. Gal jį taip neatsakingai skatino elgtis pačio priklausomybė ar kažkoks noras iš to uždirbti? Tegul tas žmogus atvirai atsako, iš ko gyvena. Viskas būtų atsakyta, jei būtų peržiūrėta su ja buvusių žmonių aplinka ir peržiūrėti tyrimai, atlikti iš karto po žūties.

Negi 22-ejų mergina norės mylėtis su daugybe žmonių? Ji man tada atsiuntė žinutę, kad tai, kas su ja vyksta, jau yra per daug. Ji norėjo grįžti į Italiją. Ji tiesiog nebežinojo, kaip iš viso to ištrūkti. Tačiau vėliau ji sakė tik, kad jai jau geriau ir planuoja vykti į Milaną. Ji norėjo ištrūkti, tačiau jau nespėjo.

Net ir paskutines sekundes ji rašė ir skambino man. Kalbėjau su ja jos mirties dieną ir dieną prieš tragediją. Ji buvo visiškai kitokia ir išsigandusi. Prieš pat mirtį paskambino, kad perskambins, bet tai jau neįvyko. Jos vaikinas iki šiol negali atsigauti. Jis nieko nežinojo apie narkotikus. Jie iki tol kartu net gyveno. Jam yra labai sunku.

– Manote, kad už to gali kažkas stovėti?

– Tiesą apie jos mirtį žino visi, bet bijo sakyti garsiai. Po to kai pirmąkart atvirai papasakojau, ką žinau, man keletas žmonių skambino iš Lietuvos ir sakė, kad turėčiau laikytis nuo šios istorijos atokiau.

Kaip galima ramiai žiūrėti į tragediją, kuri vis dar nėra išspręsta? Laisvėje tie, kurie buvo kartu tragedijos akimirką, o iškelti klausimai vis dar palikti atviri ir neatsakyti.

Aš nenoriu, kad man tektų apsidairyti per petį ir turėti kokių nors nemalonumų. Tačiau sakiau, kad į Lietuvą nevyksiu ir jei reikės mano parodymų, galėsiu juos duoti Lietuvos ambasadoje Italijoje. Nesu liudininkas, bet galiu perduoti visą informaciją, ką žinojau, jei tik padės tyrimui. Nors iš pradžių nebuvau tikras, kad ji nenusižudė, dabar esu dėl to visiškai tikras. Dovilė jau žuvo, bet daugybė merginų patenka į tokias siaubingas situacijas Lietuvoje. Kitos merginos būna įbauginamos ir tyli. Ši istorija yra didelės problemos dalis.

DELFI jau ilgą laiką bando susisiekti ir su R. Piniku, tačiau šis bendrauti noro neišreiškė.

Papildyta prokuratūros komentaru

Šiandien kreipusis į prokuratūrą ir paklausus, kas šiuo metu yra daroma didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusioje byloje, Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Ignė Rotautaitė-Pukenė atsakė, kad ikiteisminis tyrimas yra vykdomas, o bylą šiuo metu sudaro jau 11 tomų.

Generalinės prokuratūros atsakymas:

Visuomenės susidomėjimą šia byla tikrai suprantame, tačiau siekdami nepakenkti ikiteisminiam tyrimui, viešintinos informacijos turime nedaug.

Šiai dienai galime pasakyti, kad Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdyboje yra atliekamas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 133 str. (sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės), 260 str. 1 d. (neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti), 233 str. 1 d. (poveikis liudytojui), 140 str. 1 d. (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas), 149 str. ​1 d. (išžaginimas), 147 str. 1 d. (prekyba žmonėmis), 129 str. 2 d. 11 p. (nužudymas, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą).

Ikiteisminiame tyrime įtarimai yra pareikšti vienam asmeniui, pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 133 str. (sukurstymas nusižudyti ar privedimas prie savižudybės), 260 str. 1 d. (neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti), 140 str. 1 d. (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas), 233 str. 1 d. (poveikis liudytojui).

DELFI primena, kad mergina žuvo lapkričio 20 dieną, apie nelaimę pareigūnams pranešta 19.30 val. Iš pradžių liudininku įvardytas R. Pinikas tvirtino, kad mergina su juo iš Vilniaus į Klaipėdą atvyko savo noru. Tačiau tyrimo eigoje jis tapo įtariamuoju dėl privedimo iki savižudybės, o tolesnės apklausos tyrėjams ir surinkti įrodymai šią savaitę leido jam pareikšti įtarimus ir dėl narkotikų platinimo.

Merginos žūties dieną balkone buvo R. Pinikas ir dar vienas vyras. Jam prokuratūra įtarimų nepareiškė nei dėl merginos žūties, nei dėl to, kad ji buvo apsvaiginta. Po nelaimės prabilusios merginos draugės pasakojo, kad R. Pinikas dar Vilniuje po Juozo Statkevičiaus kolekcijos pristatymo sekiojo paskui Dovilę ir nuvyko į jos namus, kur vyko pasisėdėjimas po renginio. Viena draugių tikino, kad Dovilė jau buvo apsvaiginta, kai išvyko su R. Piniku į Klaipėdą – ji nekontroliavusi savo veiksmų, buvo apatiška, keistai elgėsi. Dovilės artimieji po tragedijos DELFI sakė, kad jie nori sužinoti tiesą ne tik dėl savęs. Tuo pačiu ši tragedija atskleidžia tą šou verslo,apie kurią vengiama viešai kalbėti. Plačiau rasite čia.

Advokatas sako, kad pagal turimus įrodymus pakanka pagrindo įtariamajam R. Pinikui inkriminuoti kur kas sunkesnius nusikaltimus: išžaginimą, nes Dovilė buvo apsvaiginta, nužudymą, prekyba žmonėmis ir poveikį liudytojai. Pats R. Pinikas DELFI papasakojo savo įvykių versiją, jis neigia kaltę dėl merginos išnaudojimo. Plačiau skaitykite čia.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (849)