Dėl dygstančių tvorelių savo darbo vietas teko pakeisti ir kai kuriems verslininkams, kurie nesidžiaugia popiežiaus vizitu. Priešingai – teigia, kad prekyba smuko, o restoranų ir kavinių darbuotojai rytoj visomis priemonėmis tvardys nemokamai pasišildyti ar į tualetą užsukti bandysiančią minią.

Prie pat Aušros vartų įsikūrusios verslininkės DELFI teigė, kad per pastarąsias dienas prekyba gerokai smuko, o popiežiaus vizito metu prekiauti nebus leidžiama. „Šią savaitę pardaviau vos du rožinius, – prastą prekybą apibūdino moteris. – Daugiausia užeina paprasti turistai, kurie žvalgosi magnetukų.“

Šalia savo prekystalį turinti kita moteris pritarė kaimynei ir teigė, kad nepastebėjo iš Lenkijos plūstančių atvykėlių. „Lenkų tikrai nėra daugiau, nėra taip, kaip buvo kalbėta, – pasakojo moteris. – Dabar apskritai prekyba krito, nes aptvėrė mus tvoromis.“

Popiežius lankysi ir Aušros vartuose, todėl šią vietą jau juosia apsauginės tvorelės. Tiesa, šios prekybininkės savo darbo dieną šiandien gali tęsti kaip įprasta. Ribojimai dirbti galios tik savaitgalį.

Pro tvoreles reikia žengti ir norint pasiekti visus restoranus, kavines ar ledaines, esančias Aušros vartų gatvėje. Tiesa, visų kavinių atstovai DELFI tikino, kad šeštadienį dirbs kaip įprasta. „Dirbsime, mums tai apskritai labai ypatinga diena, nes esame itališkas restoranas“, – su šypsena DELFI teigė itališko restoranėlio vadovas.

Vilnius ruošiasi popiežiaus sutikimui

Netoliese įsikūrusios ledainės darbuotoja taip pat tvirtino, kad šeštadienį dirbs įprastu grafiku. Mergina teigė, kad nebijo žmonių, kurie bandys į kavinę užsukti tik tam, kad pasišildytų, tačiau ieškančius tualeto tvardys mokesčiu. „Ne mūsų klientams tualetas kainuos“, – teigė mergina ir įvardijo, kad kaina turėtų būti penkiasdešimt centų, nors ar tikrai bus tik tiek – nežinia.

Visiškai kitaip apie būsimą minią kalbėjo kito Aušros vartų gatvėje įsikūrusio restorano darbuotojai. Jie teigė, kad dirbs kaip visada, tačiau be reikalo į vidų užeinančių žmonių nepageidaus. „Tie, kurie norės tik pasišildyti ir pažiūrėti pro langą – bus išprašyti, – teigė darbuotojas. – Bet šiaip mes priimame visus, mes visus pasodinsime ir aptarnausime už, kaip jie sako, „krikščionišką kainą“.

Beje, prekybininkės prie Aušros vartų nėra vienintelės, kurios popiežiaus vizito metu negalės dirbti. Savo paveikslų rytoj negalės pardavinėti ir prekybininkai Pilies gatvėje, parkelyje prie prancūzų kultūros centro.

„Visi prekybininkai gavo žinutes, kad negalės prekiauti, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad prekiauti neleis, nors tvorelių Pilies gatvėje nėra – ji neįeina į popiežiaus važiavimo maršrutą. – Šiandien dar galime prekiauti kaip įprasta, darbo laiko neriboja, o rytoj nedirbsime nei mes, nei kiti. Viskas bus uždaryta.“

Prieš popiežiaus vizitą buvo kalbama, kad į Lietuvą turėtų suplūsti nemažai turistų iš Lenkijos. Tą patvirtino taksi vairuotoja, kuri teigė, kad šeštadienį nė nebandys dirbti, žiūrės televizijos transliuojamas Mišias. Beje, vairuotoja tikino, kad dėl popiežiaus vizito į Lietuvą atvyko ir vokiečių.

Ir nors taksi vairuotoja džiaugėsi pagausėjusių užsienio svečių srautu, verslininkai teigia, kad šie atvykėliai nelinkę tuštinti savo piniginių. „Lenkai su savo sumuštiniais atvažiavo, – teigė paveikslais prekiaujantis vyras. – Paskaičiuokite, juk ten kainuoja zlotą, o pas mus – eurą.“

Vyras teigė, kad šiomis dienomis prekyba nepagerėjo. „Ir lietuviai, ir turistai mėgsta ateiti ir tik pasižvalgyti“, – nelinksmai kalbėjo prekybininkas.

Tačiau ne visi popiežiaus vizitą vertino iš profesinės pusės. Prie katedros aikštės DELFI sutikta ukrainietė pasakojo, kad viliasi suspėti į rytoj katedros aikštėje vyksiantį renginį. „Esu iš Ukrainos, bet studijuoju Lietuvoje. Labai apsidžiaugiau, kai sužinojau, kad atvyksta popiežius, – šyptelėjo mergina. – Tačiau rytoj turiu išskristi ir nežinau, ar spėsiu pamatyti.“

Mergina teigė, kad jos skrydis buvo numatytas vakare, tačiau prieš parą sulaukė pranešimo, kad skrydžio laikas gali kisti. Su DELFI bendravusi ukrainietė žavėjosi katedros aikštėje konstruojama scena, tačiau kita mergina pasidalijo visiškai kitokiais įspūdžiais.

Vilnius ruošiasi popiežiaus sutikimui

„Aš pasiklydau Katedros aikštėje, – teigė mergina. – Vakar vakare ėjau pro šalį ir turėjau praeiti pro katedros aikštę, tačiau atėjusi pamačiau vien tvoras, daug tvorų. Man reikėjo praeiti, pamačiau, kad yra takelis, eina kažkokie žmonės ir nuėjau Valdovų rūmų link, bet nuėjusi pamačiau, kad ten akligatvis. Nuėjau į kitą pusę – atsimušiau į kitą tvorą. Tada grįžau iki Šventaragio gatvės, bandžiau ten praeiti. Praėjimą radau, bet nuklydau lyg į kokį labirintą, kol galiausiai praėjau ne taku, o takeliu prie pat medžių.“

Katedros aikštė jau kelias dienas apraizgyta tvoromis čia jau nuo savaitės vidurio net trumpam nebegalima palikti automobilių, tačiau netoli Valdovų rūmų įsikūrusios lauko kavinės darbuotojos teigė, kad dirbs įprastai – jokių ribojimų savivaldybė jiems esą nepateikė.

Tačiau ribojimų savivaldybė pateikė visoms kitoms kavinėms senamiestyje. Tuo metu, kai vyks popiežiaus vizitas, gatvėse, kuriose statomos apsauginės tvorelės, negalės būti lauko staliukų.

Vilnius ruošiasi popiežiaus vizitui: