Tai, kad toks žingsnis bus – buvo galima nujausti jau nuo vasaros, kai po valdybos posėdžio apie tai garsiai, o ne puse lūpų, kalbėjo nemažai partijos skyrių. Visiems buvo aišku, tik ne partijos vadovybei, kad reikia kažką daryti, kitu atveju – patys įvykiai tai nuspręs už mus. Tai tie įvykiai, kaip matyti, ir prasidėjo“, - taip į penktadienį viešai pasklidusią žinią, kad buvęs Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas, Vilniaus meras Remigijus Šimašius rinkimams kurs komitetą, bet ne eis su Liberalų sąjūdžio vėliava, reagavo sostinės mero kolega, Alytaus rajono savivaldybės mero patarėjas ir Alytaus rajono liberalų skyriaus pirmininkas Ramūnas Bielevičius.

Pasak politiko, jis neatmeta galimybės, kad netruksime išgirsti ir apie daugiau liberalų skyrių, kurie savivaldos rinkimams jungsis į komitetus, bet ne eis su politinės partijos vėliava.

DELFI primena, kad apie tokį Remigijaus Šimašiaus sprendimą penktadienį viešai prabilo Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

„Eugenijus Gentvilas geriau galėtų komentuoti, kodėl partija vis dar stagnuoja, o aš savo galutinę poziciją dėl Vilniaus rinkimų strategijos pasakysiu tada, kai tam bus laikas“, - Eltai sakė R. Šimašius.

Liberalų sąjūdžio valdyba, pirmininkaujama partijos pirmininko Seimo nario Eugenijaus Gentvilo, dar liepos mėnesį priėmė sprendimą, esą Liberalų sąjūdis, kaip partija, dalyvaus savivaldybių rinkimuose.

Jau tuomet tokią žinią daugelis partiečių sutiko skeptiškai.

„Mandagiai pratylėjome, bet buvo aišku, kad tai – ne tas kelias, ne mūsų ateities kelias“, - sako R. Bielevičius.

Jis tai pat sako, kad viltis, jog Alytaus rajono liberalai į savivaldos rinkimus eis kaip partijos darinys – „mažiausiai tikėtina“.

„Žmonės mums tiesiai šviesiai sako – prieš jus neturime nieko blogo, bet jei jūs esate TOJE partijoje, tuomet viso gero“, - neslepia rinkėjų reakcijos Dzūkijos politikas.
Anot R. Bielevičiaus, kaip partija liberalai turėjo šansą iš karto po vadinamojo Eligijaus Masiulio skandalo.

„Tuomet, kai Petras Auštrevičius (LLS atstovas EP – aut. past.) siūlė kurti naują liberalų partiją, atsiribojant nuo buvusių partijos vadovų ir susitepusių narių – tuomet šansas atgimimui kaip partijai buvo. Dabar – per vėlu, todėl tie, kas galvoja apie liberaliosios politikos išlaikymą didžiojoje politikoje, tiesiog privalo rinktis – arba ieško formų ir dalyvauja rinkimuose, arba atsisveikina su politika“, - neslėpė R. Bielevičius.

Alytaus rajono liberalai, pasak jo, dar mąsto, kokia forma dalyvaus rinkimuose – komiteto ar jungsis su kitomis politinėmis jėgomis.

Gailius: taip kalbėdamas, Šimašius per daug sau leidžia

Vienas iš Liberalų sąjūdžio vicepirmininkų, Seimo narys Vitalijus Gailius, penktadienį komentare DELFI teigia, kad „jei Šimašius kalba už visą Vilniaus skyrių, tai tas vaikinas per daug sau leidžia“.

Pasak V. Gailiaus, jo nestebina, kad Vilniaus miesto savivaldybės vadovas „pagaliau priėmė kažkokį žingsnį“, tačiau, anot V. Gailiaus, „tai yra Šimašiaus, bet ne Vilniaus liberalų skyriaus sprendimas“.

Vitalijus Gailius

„Apie Vilniaus skyriaus sprendimą nedalyvauti būsimuose rinkimuose man nieko nėra žinoma. Veikiausiai toks sprendimas dar iš viso nepriimtas“, - sakė V. Gailius.

Paklaustas, ar jis pats žada dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose ir kandidatuoti į Joniškio rajono merus, V. Gailius sakė, kad „apie tai pranešiu lapkričio mėnesį“.

Paklaustas, kiek tiesos yra tame, kad Joniškio liberalai taip pat svarsto vietos rinkimams kurti komitetą, V. Gailius teigė: „Nesu skyriaus pirmininkas ir gandų nekomentuoju“.

Varėnos rajono savivaldybės meras liberalas Algis Kašėta nustebo, išgirdęs, kad R. Šimašius jau priėmė sprendimą dėl būsimų rinkimų.

„Jau paskelbė? Turėčiau tuomet paskaityti, nes dar nieko nežinau. O dėl manęs ir Varėnos liberalų – atsakymo nebus. Kodėl nebus? Nes sprendimas dar nepriimtas. Joks“, - DELFI sakė Varėnos rajono meras A. Kašėta.

DELFI šaltinių Liberalų sąjūdyje žiniomis, apie ketinimus pasitraukti ir būsimuose savivaldybių rinkimuose dalyvauti ne kaip partijos skyriai mąsto ir daugiau savivaldybių.

Tarp tokių paminėti Utenos, Alytaus rajono, Joniškio, Pagėgių, Varėnos, Vilniaus ir Klaipėdos miestų skyriai. Beje, pastarajame ilgametis uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas vidiniuose partijos skyriaus rinkimuose vos kelių balsų persvara pralaimėjo rinkimus dėl būsimo partijos kandidato į Klaipėdos miesto merus. Juo išrinktas Liberalų sąjūdžio pirmininko E. Gentvilo sūnus, Seimo narys Simonas Gentvilas.

Šaltinių Seime žiniomis, šiandieninį R. Šimašiaus žingsnį prabilti ir apsisprendimą rinkimams kurti visuomeninį rinkimų komitetą galėjo paspartinti ir vakar Seime vykę Seimo Liberalų frakcijos seniūno rinkimai.

Juose kandidatavusi parlamentarė Aušrinė Armonaitė pralaimėjo E. Gentvilui. A. Armonaitė yra laikoma R. Šimašiaus aplinkos žmogumi.