Ministras susitikime su už aplinką atsakingu valstybės ministru Tadahiko Ito ir Ekonomikos, prekybos ir pramonės valstybės ministru Yoji Muto pristatė šią vasarą patvirtintą naująją Lietuvos energetikos strategiją, atsinaujinančios energetikos plėtros planus, ateinančiais metais vyksiančius atsinaujinančios energetikos aukcionus, praneša Energetikos ministerija.

Susitikimuose daug dėmesio skirta Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymo procesui pristatyti. Ministras pažymėjo, kad projektas, kuriame dalyvauja per trisdešimt kompanijų iš beveik dešimties Europos Sąjungos šalių, atveria galimybių ir japonų energetikos kompanijoms.

„Greitu metu prasidės sudėtingiausias Ignalinos AE uždarymo etapas, kuriame gali būti pritaikyta ir Japonijos patirtis bei technologijos. Be to, uždarymo projektas Lietuvoje japoniškoms kompanijoms gali tapti vartais ir į visos ES rinką, kurioje artimiausiais dešimtmečiais bus uždaroma dešimtys branduolinių jėgainių. Tai potenciali erdvė mūsų bendradarbiavimui, kurio nauda neabejotinai būtų ilgalaikė. Tuo tarpu Lietuvai svarbu, kad Ignalinos AE uždarymo konkursuose būtų kuo didesnė konkurencija - tai užtikrins ne tik aukščiausią uždarymo projekto kokybę, bet ir kuo efektyvesnį eksploatacijos nutraukimui skiriamų lėšų panaudojimą“, - pranešime sako Ž. Vaičiūnas.

Su ypatingą dėmesį branduoliniam saugumui skiriančios Japonijos atstovais aptarti ir su Astravo AE susiję klausimai. Ministras pažymėjo, kad nuo pat pradžių atsainus ir neatsakingas Astravo AE statytojų požiūris, pradedant aikštelės pasirinkimo vieta ir baigiant žema branduolinės saugos kultūra, kenkia visos branduolinės energetikos reputacijai globaliu mastu.

Aktyviai Tarptautinėje atominės energetikos agentūroje (TATENA) veikiančios Japonijos institucijų atstovai pažadėjo toliau nuolatos aktyviai ir garsiai tarptautiniu lygmeniu kelti branduolinės saugos stiprinimo klausimus, ypač įvertinant Astravo branduolinės elektrinės keliamą grėsmę.

Naujas perspektyvas japonų investicijoms ir technologijoms kuria besiplečiantis atsinaujinančios energetikos sektorius, kuriuo ima domėtis Japonija. Ministras vizito Japonijoje metu susitiko su didžiųjų energetikos korporacijų „Toshiba“ ir „Hitachi“ vadovais, kurie išreiškė susidomėjimą galimybėmis bendradarbiauti energetikoje. Ne tik Lietuva, bet ir kitų regionų šalys pradeda kalbėti apie bendrus žaliosios energetikos projektus, pavyzdžiui jūrinio vėjo parkus.

Ministras taip pat pristatė Baltijos šalių elektros sistemos sinchronizacijos projektą ir pastaruoju metu pasiektą pažangą. Šis projektas galėtų tapti vienu iš pavyzdžių, kuriame galėtų būti pritaikytos pažangios ir išmanios japoniškos energetikos technologijos.

Taip pat kalbėta apie energijos kaupimo įrenginių panaudojimo galimybes ir perspektyvas. Juo labiau, kad Rytų ir Vidurio Europos rinkos japonų kompanijoms vis labiau pažįstamos. Pavyzdžiui, „Toshiba“ šiuo metu aktyviai dirba su Ukraina, kurioje siekia įdiegti savo energetinius sprendimus.

Vizito Japonijoje metu ministras galimas Lietuvos ir Japonijos bendradarbiavimo energetikoje kryptis ir Astravo branduolinės jėgainės keliamą grėsmę pristatė didžiausių Japonijos dienraščių žurnalistams.

Kaip pabrėžia Energetikos ministerija, Lietuva siekia aktyviai stiprinti ekonominius santykius su beveik 130 mln. vartotojų rinką turinčia Japonija ne tik energetikos, bet ir transporto, medicinos, žemės ūkio ir kitose srityse.