Tas vyras nuvyko prie namo, kuriame gyveno vienas iš svarbiausių CŽA informatorių – slapta į saulėtą pakrantę perkeltas rusas. Įtariamas samdomas žudikas nukeliavo ir į kitą miestą, kuriame gyveno vienas iš informatoriaus giminaičių, taip sukeldamas dar daugiau nerimo ir įtarimų, kad Kremlius veikiausiai užsimojo atkeršyti JAV teritorijoje, rašoma „The New York Times“ publikacijoje.

FTB būstinėse keletas agentų išreiškė susirūpinimą, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, pats kadaise dirbęs žvalgybininku ir garsėjantis panieka tokį pat rangą turėjusiems persimetėliams, pasiuntė savą žmogų nužudyto to, kurį laikė išverstaskūriu. Vis dėlto kiti tvirtino, kad žudyti buvusį Rusijos šnipą JAV teritorijoje net V. Putinui būtų per įžūlu.

Kad ir kaip būtų buvę, pabėgėlis iš Rusijos ir jo šeima liko saugūs. Tačiau po kovo mėnesį įvykdyto Sergejaus Skripalio, Didžiojoje Britanijoje gyvenančio buvusio Rusijos žvalgybos pareigūno, ir jo dukters apnuodijimo, JAV žvalgybos agentai mėgina iš naujo įvertinti pavojų, kylantį JAV gyvenantiems buvusiems šnipams.

Šioje srityje V. Putino keliama grėsmė yra reali ir visa apimanti. Tai tamsusis mirusio sovietinio režimo palikimas.
Mike‘as Rochfordas

Šitai patvirtino dabartiniai ir ankstesni JAV žvalgybos pareigūnai, aptarti slaptas operacijas sutikę su sąlyga, kad bus laikomasi anonimiškumo.

Remiantis jų žodžiais, pastaraisiais metais Maskvos žvalgybos agentūroms pavyko susekti keletą rusų, slapta dirbusių CŽA informatoriais ir perkeltų į JAV, vykdant ypač slaptą agentūros programą, numatančią buvusių šnipų apsaugos užtikrinimą.

Kaip sakė vienas JAV agentas, kontržvalgybos pareigūnai labai nuodugniai ištyrė visų dabar JAV gyvenančių buvusių informatorių iš Rusijos padėtį: išanalizavo jų apsaugos priemones, numatė galimus sunkumus, pamėgino įvertinti, ar lengvai pavyktų juos rasti per paskyras socialiniuose tinkluose, artimiesiems perduodamą informacija ir kitus kanalus.

Didžiosios Britanijos vyriausybė Skripalių apnuodijimu apkaltino du Rusijos karinėje žvalgyboje tarnaujančius asmenis. Rugsėjo 13 d. pateiktus kaltinimus jie paneigė per gluminantį televizijai duotą interviu. Nors ir neaišku, ar išpuolis tikrai buvo įvykdytas V. Putino nurodymu, JAV pareigūnai ėmė reikšti nerimą, kad Rusijos lyderis nuo gąsdinimų gali pereiti prie tolesnių išpuolių rengimo JAV.

Aleksandras Zaporožskis

„Nevalia sumenkinti tikimybės, kad tą patį jie padarys ir čia, juolab žinant apie kišimąsi į 2016-aisiais vykusius JAV prezidento rinkimus ir Skripalio istoriją“, – sakė Frankas Montoya jaunesnysis, buvęs aukšto rango FTB kontržvalgybos pareigūnas. Jis taip pat paminėjo, kad atvejis Floridoje jam nežinomas.

CŽA atstovas jokių komentarų nepateikė.

Išsamios informacijos apie Floridoje gyvenusį buvusį CŽA informatorių „The New York Times“ publikacijoje nėra, nes žvalgybos pareigūnai įsitikinę, kad jo gyvybei gresia pavojus. Taigi tada, kai Rusijos žvalgyba išsiaiškino jo adresą, jis ir dar bent vienas anksčiau CŽA pasitarnavęs asmuo buvo perkelti kitur: tuo pasirūpino agentūros apsaugos padalinys – Nacionalinis perkėlimo operacijų centras NROC.

Rusijos pastangos susekti informatorius suintensyvėjo maždaug tada, kai jos santykiai su Vakarais pašlijo dėl 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos. V. Putinui siekiant įtvirtinti Rusijos galias, stambiausias tos šalies karinės žvalgybos organas – Vyriausioji žvalgybos valdyba, geriau žinoma kaip GRU, buvo imtas sieti su keletu įžūliai užsienio valstybėse įvykdytų scenarijų, įskaitant keleivinio lėktuvo numušimą virš Ukrainos teritorijos ir el. laiškų nutekinimą iš Demokratų nacionalinio komiteto serverio – vieną iš svarbiausių Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus operacijų.

JAV pareigūnai ilgai tikėjo, kad V. Putinas – Rytų Vokietijoje KGB agentu dirbęs asmuo, turėjęs vykti namo, kai ėmė byrėti Sovietų Sąjunga, – nors ir junta gilią antipatiją Vakarų valstybėms padėjusiems buvusiems žvalgybininkams, vis dėlto nesiryš rengti išpuolio JAV. Deja, po Skripalių apnuodijimo JAV žvalgybos agentai tokios galimybės atmesti nebegali.

Buvusio Rusijos šnipo nužudymas ar net bandymas tai padaryti JAV ne tik dar labiau pablogintų Maskvos ir Vašingtono santykius, bet greičiausiai išprovokuotų atitinkamą JAV reakciją. Kai Didžioji Britanija viešai apkaltino Rusiją S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimu panaudojant paralyžiuojamąją kovinę nuodingąją medžiagą, iš JAV, Didžiosios Britanijos ir kitų Vakarų šalių buvo išsiųsta daugybė Rusijos diplomatų, taigi tarpvalstybiniai ryšiai tik dar labiau komplikavosi.

Pasak dabartinių ir buvusių JAV agentų, Rusijos vyriausybė įvairiais grasinimais bando įbauginti šiuo metu informatoriais dirbančius buvusius šnipus, siekdama, kad jie nutiltų ir nedrįstų teikti pagalbos Vakarų žvalgybai.

Namas JAV, kur gyveno Aleksandras Zaporožskis

Paskutinio praeito amžiaus dešimtmečio viduryje buvęs aukšto rango agentūros pareigūnas papasakojo apie sprogstamąjį įtaisą, aptiktą po informaciją CŽA perdavinėjusio Rusijos žvalgybininko automobiliu. Visgi tada CŽA nebuvo įsitikinusi, ar įtaisas pagal Rusijos planą turėjo sprogti, ar suveikti kaip griežtas įspėjimas.

„Šioje srityje V. Putino keliama grėsmė yra reali ir visa apimanti, – sakė Mike‘as Rochfordas, buvęs FTB kontržvalgybos agentas, padėjęs išaiškinti Rusijos šnipus. – Tai tamsusis mirusio sovietinio režimo palikimas.“

Rusai, pasak buvusių JAV pareigūnų, telkia įvairiausias priemones buvusiems informatoriams susekti.

Nors daugelis, kaip ir Floridoje gyvenęs asmuo, kartu su šeimomis buvo perkelti į JAV, rusai juos suranda, stebėdami giminaičių paskyras socialiniuose tinkluose.

Rusai naudojasi ir laiko patikrintomis technologijomis – laukia, kol informatorių apims tėvynės ilgesys, o tada ima regzti pinkles, žadindami sentimentus ir viliodami grįžti namo. Tarkime, Rusijos specialiųjų tarnybų pulkininkas Aleksandras Zaporožskis, pasitraukęs į JAV ramiai gyveno Merilando valstijoje, tačiau pačioje šio tūkstantmečio pradžioje, paveiktas sentimentalių vilionių, nutarė grįžti į Rusiją. Čia jis iš karto buvo suimtas, bet 2010 metais išlaisvintas per sugautų šnipų mainų su JAV operaciją.

Pabėgėliai neretai mėgina susisiekti su gimtinėje likusiais bičiuliais ir artimaisiais, tačiau apie vykstančią komunikaciją paprastai netrunka sužinoti Rusijos žvalgybos agentai.

2013 metų pabaigoje arba 2014 metų pradžioje į Floridą atvykęs rusų operatyvininkas turėjo galiojančią vizą, tačiau JAV žvalgybos agentūros, nemažai apie jį žinojo ir sunerimusios ėmė jį sekti, net svarstė apklausimo galimybę.

Tačiau į šalį legaliai atvykusį rusą sulaikyti sunku, teigia FTB pareigūnai. Juk jis greičiausiai nutrauktų savo operaciją, o Amerikos kontržvalgybos agentai prarastų progą gauti vertingų žvalgybinių žinių apie jo veiklą. Taigi pareigūnai nusprendė stebėti – jie stebėjo, kaip jis apsilankė buvusio informatoriaus namuose Floridoje.

Sprendimas šnipinėti rusą buvo rizikingas sumanymas, rodantis, kad žvalgybos agentūros buvo ne juokais sunerimusios. Sekti rizikinga – juk paruošti agentai gali tai pastebėti. Jei šnipas suprastų, kaip JAV žvalgybininkai jį susekė, tai keltų pavojų sekimo metodui.

Pareigūnų teigimu, daug įtartinų Rusijos agentų gavo vizas ir buvo įleisti į Ameriką. Tik Rusijai aneksavus Krymą, reikalavimai buvo sugriežtinti.

Esamų ir buvusių agentų teigimu, Maskva stengėsi pasiųsi kuo daugiau agentų, kad FTB būtų sunkiau juos susekti.

FTB pareigūnai įtarė, kad rusai rinko slaptas žinias, ieškojo informacijos apie galimas Amerikos interneto infrastruktūros tinklų silpnąsias vietas.

Panašiai kaip liudininkų apsaugos programa, yra ir CŽA agentų perkėlimo į kitą vietą programa, pagal kurią bet kuriuo metu gali būti perkelti 100 agentų. Jiems suteikiama Amerikos pilietybė, klausiama, kur jie nori gyventi. Buvusio CŽA pareigūno teigimu, daugelis renkasi Floridą.

CŽA nagrinėja kiekvieną atvejį ir sprendžia, ar suteikti persimetėliui naują tapatybę. Rusų atveju sprendimas priklauso nuo to, kiek Maskva žino apie informatorių ir nuo Rusijos žvalgybos susidomėjimo informatoriumi.

Tiesa, buvusių pareigūnų teigimu, suteikti žmonėms naują tapatybę ir apgyvendinti JAV darosi sunkiau, iš dalies dėl šeimos narių.

Per daugelį metų Amerikoje buvo apgyvendinta daug rusų su šeimomis. Tarp jų ir žvalgybos pareigūnas, pateikęs svarbios informacijos apie buvusį FTB agentą Robertą Hansseną, kuris 2002 m. už šnipinėjimą buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Beveik prieš 20 metų CŽA perkėlė jį su sūnumi į paplūdimio namą Kalifornijoje, nupirko BMW automobilį ir suteikė kelių milijonų dolerių išmoką.