Ar gali būti, kad būtent dėl šios priežasties partija rinkimuose kėlė Šakiuose menkai žinomą kandidatą, tokiu būdu palengvinant M. Basčiui kelią į Seimą? G. Paluckas tokias kalbas vadina absoliučia netiesa.

Tos pačios įmonės darbuotojai

M. Bastys 2016 metų rinkimuose į Seimą pateko kaip LSDP partijos narys, laimėjęs Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Socialdemokratų frakcijai Seime skilus, M. Bastys liko LSDP pusėje, tačiau jo narystė partijoje buvo sustabdyta. 2017 m. pabaigoje Konstitucinis Teismas paskelbė, kad neskaidrius ir nacionaliniam saugumui kenkti galinčius ryšius nuslėpęs M. Bastys pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką. Po nepavykusios apkaltos Seime, M. Bastys šių metų kovo mėnesį iš jo pasitraukė pats.

Besidomint, ką pusmetį po pasitraukimo iš Seimo veikė M. Bastys, paaiškėjo, kad jį ir LSDP pirmininko pavaduotoją R. Jakelaitienę sieja ne tik giminystės ryšiai – jie taip pat yra kolegos. M. Basčio privačių interesų deklaracijoje nurodoma, kad jis yra įmonės UAB „Agrolina“ akcininkas, tuo metu R. Jakelaitienė yra nurodoma kaip šios įmonės direktorė. Tiesa, abiejų statusas įmonėje šiuo metu yra pasikeitęs – R. Jakelaitienė praėjusių metų lapkričio mėnesį yra išėjusi motinystės atostogų, o M. Bastys nuo kovo mėnesio, t. y. nuo tada, kai pasitraukė iš Seimo, yra ne tik šios įmonės akcininkas, bet ir dirba joje konsultantu.

„Tai yra deklaruota, žinoma, kad aš dirbu UAB „Agrolina“ konsultantu, esu ir akcininkas. UAB „Agrolina“ užsiima žemės ūkio veikla. Dabar dirbu konsultantu. Raminta Jakelaitienė yra išėjusi motinystės atostogų. Įmonei vadovauja kitas akcininkų sprendimu paskirtas vadovas – Vytautas Bastys, mano sūnėnas“, – DELFI situaciją paaiškino M. Bastys.

Taigi, M. Bastys ir R. Jakelaitienė formaliai kartu nedirbo. Tai, kad R. Jakelaitienė viešai prieinamuose šaltiniuose visur yra vis dar nurodoma kaip UAB „Agrolinos“ direktorė, o įmonės puslapyje nurodomi jos kontaktai, anot jos pačios, tėra tik netikslumas, kurį ji žada ištaisyti.

Nepastebėjo polinkio negeriems darbams

Nors ir būdama motinystės atostogose, R. Jakelaitienė toliau užsiima politine veikla – ji yra Šakių rajono savivaldybės tarybos narė, ir, pasak jos, pagal galimybes ir toliau atlieka savo pareigas, taip pat ji yra LSDP Šakių rajono skyriaus prezidiumo narė ir LSDP pirmininko pavaduotoja.

Paklausta, ar nebuvo sunku per pirmąjį rinkimų turą Zanavykų apygardoje, kai reikėjo rinktis ką palaikyti – savo partijos kandidatą ar dėdę, R. Jakelaitienė DELFI sakė, jog susiklosčiusi situacija jai tikrai nėra lengva.

Raminta Bastytė

„Taip, visa ši situacija ir liūdina, ir skaudina, ne tik mane kaip dukterėčią, bet tai paliečia ir visą giminę. Esu įsitikinus, kad visi žmonės turi teisę klysti ir turėti galimybę pasitaisyti. Politikoje, kaip žinia, vyksta nemažai politinių manipuliacijų... Tiek laiko bendraudama su Mindaugu, nepastebėjau jo polinkio negeriems darbams ir panašiai. Todėl smerkti bei teisti žmogaus, kuris apsisprendė dalyvauti rinkimuose pagal visus demokratinius procesus, nematau jokio pagrindo. Mano pasirinkimas labai aiškus ir suprantamas“, – atsakyme DELFI teigė politikė.

Ji tikina, kad rinkimų kampanijos metu dėl giminystės ryšio buvo nusišalinusi nuo bet kokių agitacinių veiksmų – tiek M. Basčio, tiek LSDP iškelto kandidato P. Visocko atžvilgiu.

Paluckas: tai sąmokslo teorijų kūrimas

Tuo metu LSDP pirmininkas G. Paluckas DELFI sakė, jog viešojoje erdvėje pasirodžiusios kalbos, neva socialdemokratai Zanavykų vienmandatėje apygardoje galėjo iškelti silpnesnį kandidatą tam, kad padėtų laimėti M. Basčiui, yra melas, panašus į sąmokslo teoriją.

„Taip diskutuoja tie, kurie neturi žalio supratimo apie tuos žmones, kurie dalyvavo rinkimuose. Aš mačiau samprotavimų: „oi žiūrint į kandidatus verkti norisi, nebuvo nė vieno rimtesnio“. Klausykit, Paulius Visockas yra Kauno rajono vicemeras – taip, pradedantis politikas, bet tikrai su milžinišku potencialu.

Jo palaikymas Kauno rajone yra absoliutus – pasižiūrėkite į tas apylinkes Vilkaviškio, Kauno rajono, tai 67 procentus balsų renka žmogus. Tai, kad jo žinomumas, sakykime, yra mažesnis Šakiuose arba tai, kad susidarė situacija, kada reikėjo šeimoje rinktis tarp tetės ir mamos – rinkėjai turėjo rinktis – vienas „senas geras“, kitas „naujas geras“, tai ir rinkosi šitaip. Taip kad tai yra unikali, ypatinga situacija“, – sakė G. Paluckas.

Jis atmetė vertinimus, neva P. Visockas yra silpnas, nežinomas kandidatas. Anot G. Palucko, P. Visockas turi dvidešimties metų mokytojo stažą, yra mylimas savo gimnazijoje, tris kartus yra tapęs Europos svarsčių kilnojimo čempionu.

„Taip, Pauliui žinomumo pačiuose Šakiuose pritrūko ir tas buvo akivaizdu. Bet sakyti, kad jis buvo per silpnas kandidatas ir buvo specialiai keliamas tam, kad kažkam nesutrukdytų, čia yra absoliuti sąmokslo teorija. Ar jūs manote, kad mes nesuinteresuoti turėti papildomą Seimo narį, jėgą frakcijoje? Tai yra sąmokslo teorijų žaidimas ir skleidimas, ir tai yra absoliuti netiesa“, – DELFI sakė LSDP pirmininkas.

Gintautas Paluckas

Kalbėdamas apie R. Jakelaitienę, G. Paluckas teigė, jog joje įžvelgė didelį politikės potencialą, todėl ir pasirinko savo pavaduotoja.

„Dabartinėmis aplinkybėmis jos, matyt, didžiausias trūkumas, nuo jos nepriklausantis, yra tas ryšys su Mindaugu Basčiu. Tačiau to tokio santykio politinio jokio artimo nėra. Kai formavau komandą, rinkausi pavaduotojus prieš beveik pusantrų metų, tai aš įvertinau jos asmenines savybes, jos politinį aktyvumą ir kitus dalykus. Tai tikrai čia kažkokio aš nematau prieštaravimo ar kažkokio didelio interesų konflikto.

Taip, jai buvo šiuose rinkimuose tikrai nelengva, turiu galvoje, kad yra žmogus, kuris kandidatuoja giminystės ryšiais susijęs, o partija, jos vadovybė neremia to kandidato. Bet ji, mano galva, tą testą puikiausiai išlaikė ir tikrai nebuvo jokių nesusipratimų šitoje vietoje. Jos elgesyje neįžvelgiau jokių dviprasmybių“, – teigė G. Paluckas.

DELFI primena, jog į antrąjį rinkimų turą Zanavykų apygardoje pateko pats išsikėlęs Mindaugas Bastys ir Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė Irena Haase. Antrasis rinkimų turas vyks rugsėjo 30 dieną. LSDP pirmininkas G. Paluckas DELFI yra sakęs, kad partija nusprendė antrajame šių rinkimų ture nepalaikyti nė vieno kandidato.