Esą ministerijos pažymos apie ūkio perkaitimą buvo teikiamos ir 2006-aisiais. Knygą apie krizes parašęs Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas teigia, kad jam nebuvo žinoma ši informacija.

Seimo biudžeto ir finansų komitetas tiria, kodėl Andriaus Kubiliaus vyriausybė 2008-aisiais nesuvaldė krizės. Tačiau apie artėjančią krizę dar ankstesnė Gedimino Kirkilo vyriausybė buvo įspėta. 2007-ųjų spalį tuometė eurokomisarė Dalia Grybauskaitė kalbėjo apie ekonomikos perkaitimą.

Apie tai, kad krizė gali prasidėti, dar 2007-aisiais finansų ministerijos specialistai teikė informaciją politikams. Pasak finansų ministerijos patarėjo R. Kasperavičiaus, krizės tikimybė buvo nustatyta 2007 metų rugsėjį.

Komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas sako blogai, kad tuomet šia informacija nebuvo pasinaudota ir nepriimti sprendimai, galėję sušvelninti krizės pasekmes.

„Kai kas tikrai nebuvo žinoma tokiame detaliam lygyje, apie tai, kad, pavyzdžiui, 2007 metais buvo scenarijai ir tikimybės įvardinti, kada ta krizė gali prasidėti, netgi iš kur ji gali kilti, kalbama buvo apie globalias rinkas, bet konkrečiai įvardinta ir Latvija, kaip galimas krizės židinys jau 2007 metų rudenį, tai yra šiokia tokia naujiena“, – sako S. Jakeliūnas.

Biudžeto ir finansų komitetas, dirbantis ir kaip specialioji komisija, tyrimą apie vyriausybių tvarkytus finansus nuo 2005-ųjų planuoja baigti kitų metų balandį. Į posėdžius žadama kviesti buvusius premjerus, finansų ministrus, komercinių bankų atstovus.