„Mes kalbėjome apie tam tikrus pensijų ekonomikos elementus. Aš jam palikau 1999 m. Josepho Stiglitzo straipsnį, kur yra apibrėžta, kas yra antroji pakopa, (…) kad būtų galima kažkokį kontekstą sukurti“, – sakė S. Jakeliūnas laidoje „DELFI diena“.

Konservatoriu Andrius Kubilius piktinosi, kad S. Jakeliūnas sugalvojo nueiti susipažinti su D. Žalimu būtent tada, kai KT sprendžiama, ar priimti nagrinėti konservatorių kreipimąsi dėl pensijų reformos.

S. Jakeliūnas gynėsi, kad pirminis tikslas buvo tiesiog nueiti susipažinti, kaip veikia KT ir susipažinti su pirmininku.

„Šalia buvo paminėti kažkokie antrosios pakopos elementai – ne apie bylą, ne apie teisėjus“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

A. Kubiliaus tokie argumentai neįtikina. Jis teigė, kad jam tokios kalbos, kad jis tik nuėjo susipažinti su KT pirmininku, skamba juokingai.

„Ar Jūs eidamas KT buvote perskaitęs KT įstatymo 17 strp. 3 dalį, kuri skamba taip, kad valstybės valdžios ir valdymo institucijų, Seimo narių ir kitų pareigūnų, politinių partijų, politinių ir visuomeninių organizacijų ar piliečių kišimasis į KT veiklą yra draudžiamas, ir užtraukia įstatymų numatytą atsakomybę? (…)

Kišimasis yra tada, kai Seimo narys, kuris yra suinteresuotas, ir kuris save laiko tos reformos tėvu, tuo metu, kai yra svarstomas kreipimasis į KT dėl reformos nueina į KT, ir aiškina, kaip turi veikti pensijų sistema, ir tai, kad padaryta reforma yra labai gerai“, – sakė konservatorius.

Pasak jo, tokių precendentų Lietuvoje dar nėra buvę.

„Arba mes tam precendentui užkertame kelią, ir pasakome labai aiškiai, kad taip negalima elgtis, arba toliau bus taip, kaip yra kai kuriose valstybėse, kurios demokratiją jau yra pamiršę“, – sakė A. Kubilius.

D. Žalimas DELFI teigė, kad susitikimas buvo kolegiško pobūdžio ir jo metu nebuvo jokio spaudimo ar grasinimo. Plačiau apie konservatorių ir „valstiečių“ ginčą šia tema galima paskaityti čia.