„Ministras pristatys naująją Lietuvos energetikos strategiją ir investicijų galimybes, ypač turint galvoje ambicingus atsinaujinančios energetikos tikslus ir kitais metais planuojamus aukcionus. Taip pat pristatys Ignalinos AE uždarymo projektus ir galimas bendradarbiavimo perspektyvas“, – BNS teigė ministro atstovė Aurelija Vernickaitė.

Pasak jos, Japonija yra aktyvi TATENA narė, todėl bus kalbamasi ir apie branduolinės saugos iššūkius, būtent Astravo AE saugumo problemas.

Per tris dienas truksiantį ministro vizitą abiejų šalių atstovai ketina aptarti bendradarbiavimo galimybes įgyvendinant pažangius technologinius sprendimus energetikoje, pavyzdžiui, susijusius su Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa projektu.

Lietuvoje kitų metų liepą planuojama paskelbti pirmąjį technologiškai neutralų aukcioną, skirtą remti elektrines, naudosiančias atsinaujinančius energijos išteklius. Naujoji paramos schema jau derinama su Europos Komisija.

Japonijos korporacija „Hitachi“ buvo pasirinkta strategine investuotoja į Visagino atominę elektrinę, tačiau šalies gyventojams referendume 2012 metais pasisakius prieš naują atominę jėgainę, projektas taip ir nebuvo įgyvendintas. Naujojoje Lietuvos Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje branduolinės energetikos plėtra neminima.

Japonija 2011 metų kovą nukentėjo nuo žemės drebėjimo ir cunamio sukeltos Fukušimos branduolinės jėgainės avarijos.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)