Viešosios nuomonės tyrimo bendrovės ICM pateikti duomenys atskleidė, kad pozityviai imigraciją vertinančių britų yra šiek tiek daugiau nei tų, kurie kitataučius laiko neigiama įtaka jų šaliai.

Manoma, jog didžiulė tautų įvairovė kelia grėsmę vietos kultūrai – kad kitų tautų atstovai užgožia ar net naikina vietines tradicijas, pareiškė 59 proc. apklausoje dalyvavusių britų. Dalis respondentų taip pat mano, jog imigrantai nesistengia tinkamai integruotis į vietines bendruomenes.

Tačiau net 63 proc. tyrime dalyvavusių britų sutiko, jog imigrantai ženkliai prisideda prie JK ekonomikos, o atvykėliai atlieka tuos darbus, kurių vietiniai daryti nenori. Įvertinta ir tai, kad atvykėliai atlieka ne tik kvalifikacijų nereikalaujančius darbus, bet ir užima visuomenei naudingas pozicijas, tokias, kaip darbas sveikatos apsaugos sistemoje.

Kita vertus, pusė apklaustųjų pritarė tam, kad dėl imigrantų kenčia šalies biudžetas, mat atvykėliai dažnai naudojasi socialine parama, prašo įvairiausių pašalpų.

Įžvelgiama ir jų žala ekonomikai – esą sutikdami dirbti už mažesnę algą svetimšaliai užima darbo vietas ir stabdo atlyginimų augimo tempus.

Kas antras norėtų, jog nekvalifikuotų imigrantų iš Europos Sąjungos skaičius būtų mažinamas.

Didmiesčių gyventojai yra nusiteikę pozityviau svetimšalių atžvilgiu, o provincijoje į atvykėlius žvelgiama įtartinai, atskleidė apklausos.

Tyrimas parodė ir dabartines visuomenės nuotaikas vyriausybės atžvilgiu. Tik 15 proc. mano, jog valdžia puikiai susitvarko su imigracijos srautais, o ketvirtadalis apklaustųjų mano, jog valdžia visuomenei nepasako visos tiesos apie migracijos politiką.