Artūrui Gudaičiui rungtynės klostėsi prastai, Mindaugas Kuzminskas buvo „tuščias“ puolime, o Edgarui Ulanovui apie atakas nebuvo net kada pagalvoti – puolėjas pirmiausia rūpinosi, kaip savoje aikštės pusėje „dusinti“ Bojaną Bogdanovičių.

Iš starto penketo žaidėjų „Gradski vrt“ arenos krepšių tinklelį plėšė tik Mantas Kalnietis.

Komandai, kuri į Osijeką atkeliavo be Jono Valančiūno, Domanto Sabonio, Jono Mačiulio, Pauliaus Jankūno, Artūro Milaknio ir Mariaus Grigonio, popieriai atrodė išties prasti.

Bet kroatai nė karto nepirmavo rungtynėse. Mat NBA įžymybių kompanijoje visai jaukiai jautėsi ir tokie žaidėjai kaip Eimantas Bendžius, Adas Juškevičius, Rokas Giedraitis. Net puse galvos už tiesioginius konkurentus žemesnis Edgaras Želionis 7 minutes atsilaikė vidurio puolėjo pozicijoje.

„Pirmiausia norėjau padėkoti fanams, kurie atvyko čia ir tokioje sunkioje atmosferoje sugebėjo duoti atkirtį vietinei publikai. Tikrai juos girdėjome ir tikrai mums padėjo“, – maždaug trims dešimtims triukšmingų tautiečių Osijeke dėkingas buvo D. Adomaitis.

Bet dėkoti Lietuvos rinktinės atstovai pirmiausia turi patys sau: net antroje rungtynių dalyje per rankas pradėjęs pataikyti B. Bogdanovičius nepajėgė ištempti Kroatijos į žūtbūt reikalingą pergalę.

Lietuviai nugalėjo 84:83 ir pasaulio čempionato atrankos varžybose išliko nepralaimėję.

– Šios rungtynės buvo sunkiausios pasaulio čempionato atrankos cikle. Galbūt ir pergalė – gražiausia per tą laiką, kai vadovaujate rinktinei? – po dvikovos Krepšinis.lt paklausė D. Adomaičio

– Faktas, kad pergalė labai sunki, svarbi. Ir labai gera – žaidėme prieš itin talentingą komandą, kuri per draugiškas rungtynes atrodė gerai. Užtat noriu dar kartą pagirti žaidėjus už susikaupimą 40 minučių.

Kol sprendimai buvo geri, rungtynes kontroliavome. Sunkumai prasidėjo, kai kroatai vienu metu ėmė gintis aikšte. Aišku, nepataikėme ir poros metimų nedengiami. Tuomet atsirado nervuotumo, skubėjimo. Bet vertinant visas rungtynes, vyrai – šaunuoliai. Daugeliu atvejų jie darė tai, ką buvome sutarę.

– Kaip veikė gynybos prieš Bojaną Bogdanovičių ir Dario Šaričių planas?

– Manau, neblogai. Jų pataikymo procentai parodo, kad bent dalį rungtynių atakuoti jiems buvo nelengva. Taip, buvo klaidų, kai kažkas nepadarė step-outo, nepasikeitė dengiamaisiais. Bet rungtynės ilgos, klaidų neišvengsi.

– Žaidėjai minėjo, kad „plano B“ šiandien visiškai nereikėjo – veikė „planas A“. O ką dar buvote numatę, ko taip ir nepanaudojote?

– Dar ruošėmės stabdyti kroatų žaidimą per baudos aikštelę. Buvome parengę kitokį gynybos variantą. Bet žala, kurią darė jų vidurio puolėjai, mums buvo priimtina, todėl laikėmės pagrindinio plano.

– Atsarginiai žaidėjai šiandien buvo naudingesni už kai kuriuos starto penketo krepšininkus.

– Mes taip planavome, jog po keitimo išeinantys žaidėjai skirtingais būdais atakuotų kroatų lyderius, kad šie nuolat vargtų gindamiesi. Žinojome, kokių varžovai turi minusų, ir į juos taikėme. Tiek Eimantas Bendžius, tiek Adas Juškevičius, tiek Edgaras Želionis įnešė įvairų indėlį. Galėčiau tęsti, bet tuomet reikėtų tiesiog išvardinti visą komandos sudėtį.

– Kas suvaldė komandą ketvirtame kėlinyje, kai persvara ištirpo?

– Keletas detalių. Skirtumas traukėsi, kai kroatai ėjo va bank ir ėmė gintis aikšte. Tuomet vėl akcentavo, kad privalome agresyviai atakuoti per tuos žmones, kuriuos norime. Tai ir padėjo atsilaikyti.

– Kelios grubios B. Bogdanovičiaus klaidos lemiamu metu – nuovargio pasekmė ar lietuvių paruošti spąstai?

– Žinoma, nuovargis. Mes buvome sutarę, kad žaisdamas du prieš du ar kitose situacijose B. Bogdanovičius negali įeiti arčiau krepšio, kad turime priversti jį dėti du žingsnius atgal. Be to, jis daug dirbo gindamasis. Nenuostabu, kad 39 min. žaidęs krepšininkas galiausiai suklysta.

– Prieš rungtynes daug kalbėjote apie tuos, kurie neatvyko į rinktinę dėl klubų spaudimo. Bet laimėta ir be jų. Ką apie tai pasakytumėte dabar?

– Nuimu kepurę ir žemai nusilenkiu prieš tuos, kurie atvyko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)