Du įtariamieji, kurie nėra tie patys vyriškiai, kaltinami surengę išpuolį prieš Sergejų Skripalį, pavasarį buvo sulaikyti Hagoje ir išsiųsti atgal į Rusiją.

Kaip šaltiniai teigė „Tages-Anzeiger“ ir „NRC Handelsblad“, slaptosios žvalgybos tarnybos įtarė, kad jie buvo pakeliui į Šveicarijoje esančią „Speiz“ laboratoriją.

Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) akredituotai institucijai buvo patikėta ištirti Solsberyje, Emesberyje ir Sirijoje naudotų medžiagų pavyzdžius.

Šveicarijos federalinės žvalgybos tarnybos (NDB, FIS) atstovė „The Independent“ sakė, jog institucijos „žino apie Hagoje aptiktų ir iš čia išsiųstų Rusijos šnipų atvejį“.

„Šveicarijos federalinės žvalgybos tarnyba aktyviai dalyvavo šioje operacijoje drauge su partneriais iš Nyderlandų ir Didžiosios Britanijos. FIS prisidėjo prie neteisėtų veiksmų prieš svarbią Šveicarijos infrastruktūros dalį prevencijos“, – aiškino institucijos atstovė.

„Speiz“ laboratorijos pareigūnai teigė, kad prieš ją taip pat buvo nukreipti kibernetiniai išpuoliai, įskaitant melagingą kvietimą į konferenciją, kuriame buvo kenkėjiška programa.

Šnipai, kurie, kaip teigiama, buvo sučiupti su šnipinėjimo įranga, kuri galėjo būti naudojama šnipinėjimui laboratorijoje, buvo išsiųsti atgal į Rusiją ir išvengė baudžiamojo persekiojimo.

Šiemet „Speiz“ tapo Rusijos žiniasklaidos skleidžiamų sąmokslo teorijų centru. Buvo melagingai teigiama, kad Skripalių mėginyje rasta ne „Novičiok“, o cheminės medžiagos BZ.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergėjus Lavrovas pasinaudojo šiais teiginiais, kad nukreiptų kaltinimus prieš Didžiąją Britaniją ir apkaltintų šalį gaminant BZ ir pažeidžiant Cheminio ginklo konvenciją.

Tačiau Ahmetas Üzümcü, buvęs Cheminio ginklo draudimo organizacijos vadovas, vėliau paaiškino, jog į visas nurodytas laboratorijas buvo nusiųsti cheminės medžiagos BZ mėginiai ir tuščias mėginys drauge su tikrais įkalčiais iš Solsberio, kad būtų įrodyta, jog tyrimai yra tikslūs.

„BZ mėginiai neturėjo nieko bendro su Solsberio mėginiais. Jie buvo pridėti tik tam, kad būtų patikrinta darbo kokybė“, – gegužę sakė A. Üzümcü.

Rusija siekė diskredituoti OPCW vykdytą tyrimą Solsberyje ir Sirijoje, kur ji palaiko Basharo al-Assado pajėgas, panaudotų cheminių ginklų patikrinimą.

Kremlius pasinaudojo savo veto teise Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, kad atmestų visas rezoliucijas prieš Sirijos vyriausybę dėl šalyje vykstančių žiaurumų, o Rusijos ambasada Londone pareiškė, jog OPCW „stinga skaidrumo“.

Įtampa tarp Rusijos ir Didžiosios Britanijos ir vėl išaugo, kai vyriausybė nustatė, kad du vyrai, kaltinami Solsberyje surengę „Novičiok“ išpuolį, yra Rusijos šnipai iš Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU.

Penktadienį Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad Didžiajai Britanijai nebus suteikta galimybė susisiekti su įtariamaisiais.

„Mes neorganizuojame interviu su Rusijos piliečiais. Yra tam tikri mechanizmai, kurie suteikia teisinę pagalbą. Jei Didžioji Britanija nutars pateikti prašymą, mes reaguosime griežtai atsižvelgdami į įstatymus“, – pareiškė D. Peskovas.

Policija praėjusią savaitę paskelbė įtariamų vyrų atvaizdus ir pranešė, kad jie į Didžiąją Britaniją atvyko likus dviem dienoms iki apnuodijimo. Vyrai turėjo verslo vizas ir Rusijos pasus, išduotus Aleksandrui Petrovui ir Ruslanui Boširovui.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui viešai paraginus surengti interviu su jais, abu įtariamieji ketvirtadienį pasirodė Rusijos valstybės finansuojamos televizijos RT eteryje.

Jie tvirtino, kad įtariamųjų slapyvardžiai yra jų tikrieji vardai, ir teigė besilankę Solsberyje dvi dienas iš eilės, kad pamatytų „žymiąją“ katedrą, nors per CCTV televiziją buvo parodyta, kaip abi dienas jie ėjo priešinga kryptimi – S. Skripalio namų link.

Vyrai savo plačios apimties kelionę po Europą, kuri šiuo metu yra atidžiai nagrinėjama, aiškino tuo, kad yra verslininkai, prekiaujantys sportininkams skirtais maisto papildais.

Vyrai taip pat neigė gabenę „Novičiok“ ar tai, kad jiems priklausė specialiai pritaikytas „Nina Ricci“ kvepalų buteliukas, į kurį, pasak Didžiosios Britanijos policijos, buvo supilti nuodai.

Didžiosios Britanijos saugumo ministras Benas Wallace‘as Bendruomenių rūmams sakė, kad į Getviko oro uostą vyrai įsivežė kvepalų buteliuke esantį „Novičiok“. Jame laikyta medžiaga buvo apnuodytas S. Skripalis, vėliau apnuodytas britas Charlie‘is Rowley ir nunuodyta jo partnerė Dawn Sturgess, o tuomet buteliuku neapdairiai atsikratyta.

Dauningo gatvės atstovas spaudai televizijoje pasirodžiusį interviu pavadino „melu ir akivaizdžia klastote“, žeidžiančia visuomenę.

„Svarbiausia yra tai, kad jie giliai įžeidė šio siaubingo išpuolio aukas ir jų artimuosius. Deja, to ir reikėjo tikėtis. Juk šios šalies gatvėse buvo panaudotas neteisėtas cheminis ginklas. Ligoninėje rimtai sunegalavę atsidūrė keturi žmonės, o nekalta moteris mirė. Rusija į tai atsakė su panieka“, – teigė jis.

Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas pažadėjo, kad Didžioji Britanija ir jos sąjungininkės, pasinaudodamos Europos arešto orderiu ir Interpolo raudonuoju perspėjimu, sugaus vyrus, jei jie kada nors vėl paliks Rusiją, bet pripažino, jog toks scenarijus yra menkai tikėtinas.

„Jei jie kada nors išvyks iš Rusijos, Didžioji Britanija ir jos sąjungininkės sugaus šiuos vyrus ir jie bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn“, – šeštadienį sakė S. Javidas, tvirtindamas, kad GRU „nurodymus gavo tiesiogiai iš aukščiausių Rusijos vyriausybės sluoksnių“.