Taigi neva išėjo, kad prieš savo valią Tomas paėmė kreditą su milžiniškomis palūkanomis.

DELFI praėjusiais metais jau rašė apie panašią situaciją, nutikusią ūkininkaujančiai šeimai. Tada ūkininko žmonos susidariusi skola „Sodrai“, jo teigimu, buvo tiesiog nuskaičiuota nuo kredito limito sąskaitos, o kadangi sąskaitoje nebuvo pinigų, pačiai nieko nežinant moteris paėmė kreditą net su 19 proc. palūkanomis.

Tada „Sodra“ baidėsi kaltinimų ir teigė, kad sistema veikia automatiškai, o ją administruoja Registrų centras. Registrų centras pirštu bedė į „Swedbank“, kurio paslaugomis naudojosi nukentėjusi moteris. Banko atstovas tada svarstė, kad suma buvo areštuota būtent iš kredito limito sąskaitos, todėl kad moters vyras pervedė į ją pinigų, norėdamas padengti sumą, kurią šeima išleido rezervuodami viešbutį savo kelionei.

Pasirodo, šios istorijos kartojasi. DELFI vėl bandė aiškintis, ar gali būti, kad skolos nurašomos panaudojant kredito limitą.

VMI paėmė kreditą Tomui to net nežinant?

Tomas turėjo skolą, nes jam nebuvo aišku, kiek jis turi mokėti ir dėl to ginčijosi su VMI.

„Ginčas su jais tęsiasi jau kuris laikas, manęs prašo patikslinti deklaraciją – aš ją patikslinu. Sulaukiu skambučio, kad pateikta informacija nėra tiksli ir neva nėra tinkama, sutariame, kad rinksiu papildomus įrodymus, bet terminas nėra įvardijamas. Aš gyvenu ne Lietuvoje, tad papildomų dokumentų surinkimas užtrunka ilgiau nei įprasta.

Tada, be jokio išankstinio perspėjimo esu informuojamas apie mokestinę nepriemoką. Sprendimo kaip, kodėl ir kuo remiantis bei kaip apskaičiuota – nėra pateikiama. Rašau paklausimą per Mano VMI sistemą ir prašau pateikti paaiškinimą“, – pasakoja jis.

Nepaisant to, kad terminas nebuvo įvardintas, Tomas tikina dėjęs visas pastangas gauti papildomus dokumentus kaip įmanoma greičiau.

„Deja, prašant informacijos iš kitų susijusių asmenų, kuriems nėra numatyta tokia prievolė, tokios informacijos bei papildomų dokumentų gavimo sėkmė priklauso nuo jų malonės.

Tokiose situacijose VMI, matydama susijusią sandorio/ių šalį kaip minimum galėtų pateikti paraginimą ar įgalinimą gyventojui, kuris tuo vadovaujantis turėtų bent kažkokius teisinius svertus reikalauti kitų šalių papildomos informacijos. Vietoj to – gyventojas paliktas kaip koks „kraštinis“, kuris turi gauti minėtus įrodymus kaip kad pats sugeba.

Tuo metu, atsakymas į mano paklausimą Mano VMI sistemoje buvo gautas neilgai trukus. Trumpas pranešimas buvo atsiųstas ir e. paštu, kurį radau, deja, tik po kurio laiko, tačiau jame buvo įvardintas patikslinimų pateikimo terminas per 10 dienų nuo pranešimo įteikimo. Įteikimo faktas fiksuojamas tuo momentu, kuomet dokumentas atidaromas ManoVMI sistemoje, o aš jį atsidariau tik sužinojęs nurašymo faktą, t. y. išeitų, kad VMI nesilaiko duoto termino ir imasi veiksmų anksčiau.

Pagaliau gavęs papildomus duomenis ir įrodymus iš kitų šalių ruošiausi juos patateikti per ManoVMI sistemą, tačiau netyčia pamačiau straipsnį žiniasklaidoje apie VMI iš sąskaitų nurašomas skolas. Pagalvojau, dėl viso pikto pasitikrinsiu savo sąskaitas“, – tęsia jis.

Tačiau pasitikrinęs sąskaitas jis buvo nemaloniai nustebintas – lėšos buvo nurašytos ne tik iš einamosios, bet ir iš kredito limito sąskaitos.
VMI

„Dėl to, kad pinigai buvo nurašyti iš tos normalios sąskaitos – viskas gerai, jie turi teisę tai daryti.

Bet kad mano vardu jie naudoja kredito limitus, nes banko suvestinėse tai vaizduojama kaip „panaudotas kreditas“ ir pinigus rezervuoja, man tai buvo visiškai netikėta. Bankas, savo ruožtu, mane raštu užtikrino, kad dėl šios rezervacijos palūkanos nėra skaičiuojamos, nors iš to, kaip pateikiama elektroninės bankininkystės sistemoje, ypač angliškoje versijoje, neaiškumų ir abejonių tikrai iškyla“, – sakė jis.

VMI: to negali būti

VMI Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova DELFI užtikrintai teigė, kad inspekcija negali paimti kreditų gyventojų sąskaita iš jų bankų sąskaitos, o išieškojimo iš kreditinių sąskaitų kredito įstaigos nevykdo jokiais atvejais.

„Kad jūsų įvardyto gyventojo situacija būtų aptarta reikėtų identifikuoti mokesčių mokėtoją, tačiau VMI dar kartą pažymi, kad visuomet informuoja gyventojus apie nepateiktą deklaraciją bei turimas mokesčių skolas e. paštu, o tuo atveju jei gyventojas tokio neturi – ir klasikiniu paštu“, – teigė ji.
VMI

I. Gavrilova taip pat tvirtino, kad net jei VMI nurašo skolą iš einamosios sąskaitos, ji negali palikti sąskaitoje nulio eurų, todėl visos skolos nenurašo iškart.

„Primename, jog vadovaudamasi protingumo kriterijais, VMI gyventojus visuomet po skolos susidarymo informuoja ir siūlo susimokėti, o net ir tuomet, kai mokesčių mokėtojas nepaiso VMI priminimų apie skolą ir savo prievolių nevykdo, nenurašo visų sąskaitoje esančių lėšų, o palieka laisvai disponuojamą sumą“, – sako ji.

Tokia suma siekia 122 eurus. I. Gavrilova patvirtino, kad įsiskolinimo sumos nurašymas iš banko sąskaitos vyksta naudojantis Piniginių lėšų apribojimų informacine sistema (PLAIS) sistema, kurią kūrė ir administruoja Registrų centras.

Registrų centras: teoriškai galimi du paaiškinimai

Registrų centro atstovė spaudai Kristina Petrošienė kaip ir VMI tvirtino, jog kredito įstaiga neturi leisti nurašyti lėšų iš kredito kortelės limito.

„Kadangi neturime informacijos apie konkrečią situaciją, galime tik apibendrintai pasakyti, kad tokios situacijos negalėjo būti.

Jei asmens sąskaitai yra nustatyta laisvai disponuojama suma, tai šia suma disponuoti gali tik sąskaitos savininkas. Pvz., jei sąskaitoje yra 150 eurų ir šiai sąskaitai nustatyta laisvai disponuojama suma yra 100 eurų, tai nurodymų teikėjas iš šios sąskaitos gali nurašyti tik 50 eurų“, – sakė ji.

Tačiau jeigu nutiko kitaip, teoriškai galimi du paaiškinimai.

„Arba nurodymų teikėjas, teikdamas nurodymą, savo informacinėse sistemose nenustatė laisvai disponuojamos sumos, arba galbūt ją nustatė neteisingai. Arba kredito įstaiga nepagrįstai leido nurašyti laisvai disponuojamą sumą. Už laisvai disponuojamos sumos apsaugą ir jos išmokėjimą tik sąskaitos savininkui yra atsakinga kredito įstaiga. Pastaroji negali leisti nurašyti laisvai disponuojamą sumą, nes ji yra skirta sąskaitos savininkui“, – sakė K. Petrošienė.

Ji paaiškino, kad PLAIS veikia tokiu principu: „Iš „Sodros“, antstolio, VMI, Muitinės departamento gauti apribojimo ar skolos nurašymo nurodymai per PLAIS yra perduodami į kredito įstaigas, kuriose yra skolininko sąskaitos, o kredito įstaigos iš skolininko sąskaitų nurašo išieškomas sumas.

Lėšos būna nurašomos nuo tos sąskaitos, kurioje lėšų likutis yra pakankamas padengti skolą. Jei vienoje sąskaitoje nepakanka lėšų, automatiškai parenkama kita sąskaita, kurioje yra didžiausias likutis, kad būtų galima skolą nurašyti su mažiausiomis išlaidomis skolininkui, iki bus sugrąžinta visa skola.

Todėl norint tiksliai atsakyti, kas nutiko Jūsų minimoje konkrečioje situacijoje, reikėtų žinoti su problema susidūrusį klientą, daugiau ir tikslesnės informacijos apie situaciją. Jei skaitytojas sutiktų susisiekti, mes galėtumėme atidžiai išnagrinėti situaciją ir atsakyti, kas konkrečiai nutiko“, – sakė ji.

„Swedbank“: tai nėra joks banko kreditas

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius taip pat teigė, kad sudėtinga komentuoti konkrečią situaciją nežinant detalių, tačiau tikino, kad dėl nurašytos sumos nebus skaičiuojamos palūkanos.

„Šiuo atveju tikėtina, jog VMI dėl nepriemokos yra rezervavusi atitinkamą pinigų sumą. VMI šios sumos negali nurašyti ir ši suma sąskaitoje yra tik rezervuota, dėl ko lėšų likutis yra neigiamas.
Swedbank

Norime pabrėžti, jog tai nėra joks banko kreditas, už šią rezervaciją nėra skaičiuojamos jokios palūkanos. Kai kliento sąskaita pasipildys, ši suma bus nurašyta pagal VMI reikalavimą. Nurašymas gali vykti ir dalimis, kol bus padengta visa reikalaujama suma. Jei sąskaitoje būtų buvę pakankamai lėšų – jos būtų buvę nuskaitytos iš karto“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)