Britų žiniasklaida primena, kad vyrai, tvirtinantys, jog į Solsberį atvyko turistiniais tikslais, greičiausiai meluoja, nes prie vietos lankytinų objektų jie nepastebėti. Rusus stebėjimo kameros užfiksavo degalinėje, esančioje rajone, kuriame tokių vietų nėra.

Maža to, minėtoji vieta visai šalia Skripalių namų – vos už 300 metrų. Nei Petrovas, nei Boširovas nesugebėjo vienareikšmiškai atsakyti į klausimą, ar buvo netoliese buvusio saugumo agento namų.

R. Borišovas sakė: „Galbūt ir buvome prisiartinę prie Skripalių namo, nežinome, kur jis yra“.

Be to, vyrai negalėjo paaiškinti, kaip jie gavo dokumentus, reikalingus įvažiuoti į Didžiąją Britaniją. Anot A. Petrovo, kelionė nebuvo susijusi su verslo reikalais, tačiau rugsėjo 6 dienos „The Telegraph“ straipsnyje skelbiama visai kas kita: ten rašoma, jog Didžiosios Britanijos vizos vyrai paprašė prisistatę verslininkais.

Be to, BBC atkreipia dėmesį ir į daugiau prieštaravimų ir neatitikimų. Pavyzdžiui, ten, kur A. Petrovas ir R. Boširovas kalbėjo apie prastą orą Solsberyje ir visoje Didžiojoje Britanijoje. Jie sakė, kad į miestą iš Londono atvyko kovo 3 dieną, tą dieną ten buvo „daug sniego“. Tiesa ta, kad pūga, apie kurią greičiausiai ir kalba rusai, jų atvykimo metu jau buvo besitraukianti link Airijos (apie tai dar kovo 2 dieną rašė dienraštis „Express“), duomenys iš meteorologijos archyvo leidžia daryti išvadą, jog kovo 3 dieną Solsberyje nesnigo ir netgi pro debesis buvo pasirodžiusi saulė.

Nepaisant A. Petrovo ir R. Boširovo tvirtinimų, esą jie užsiima verslu, patvirtinti šios versijos nepavyko: Rusijos juridinių asmenų registre nėra registruota jokia bendrovė, kurios savininkais ar vadovais būtų minėtieji asmenys.

Juridinio asmens, kuris būtų registruotas būtent Ruslavo Boširovo vardu, registre iš viso nėra.

Portalas snob.ru išskyrė aiškias faktines klaidas, kurias per interviu propagandiniam kanalui RT padarė įtariamieji Skripalių apnuodijimu.

1. Kovo 3 dieną Solsberyje buvo geras oras

A. Petrovas: „Anglijoje kovo 2 ir 3 dienomis (...) buvo, na kaip čia pasakius, tokia smarki pūga, jog sniegu užvertė visą miestą, mes niekur negalėjome nuvažiuoti. (...) Į Solsberį atvažiavome kovo 3 dieną. (...) Norėjome pasivaikščioti po miestą, bet buvo tiek sniego, užteko gero pusvalandžio (...) 4 dieną vėl atvažiavome, nes Londone buvo geras oras, viskas tirpo, buvo šilta (...) Ketvirtą dieną vėl buvome (Solsberyje), apžiūrėjome (bažnyčią), bet ir vėl apie pietus prasidėjo nesąmonės su sniegu“.

Kaip skelbia „Timeanddate“, 3 dieną Solsberyje nesnigo. Nuo šešių ryto iki šešių vakaro mieste buvo permainingai debesuota, termometrai rodė penkis laipsnius šilumos. Po šeštos vakaro miestą užklojo rūkas. Kovo 4 dieną Solsberyje nebuvo nei pūgos, nei lietaus.

2. A. Petrovas tvirtino negalįs sau leisti net ir kelionės į Altajų

Laikraštis „The Telegraph“ tvirtina, kad prieš pasikėsinimą į Skripalius A. Petrovas ir R. Boširovas ne mažiau nei šešis kartus skrido į Ženevą ir praleido ten iš viso kelias savaites.

Nuo 2017 metų lapkričio iki 2018 metų vasario jie devynis kartus pirko bilietus būtent į minėtąjį miestą. Be to, abu rusai, kaip skelbia „The Telegraph“, lankėsi ir Bergame, Paryžiuje bei Amsterdame. Apie tai rašė ir „Fontanka“.

A. Petrovas prieš tai RT sakė, kad negalįs sau leisti net ir apsilankymo Altajuje. „Man ne iki Londono, net iki Altajaus negaliu sau leisti nukeliauti“, – tvirtino jis. Tačiau per interviu rugsėjo 13 dieną nuskambėjo visai kita informacija:

RT: Ar per tuos porą metų lankėtės Europoje?

A. Petrovas: Žinoma, kad taip. Su reikalais.

RT: Konkrečiai Šveicarijoje?

A. Petrovas: Taip, yra buvę (...) Jei nemeluoja atmintis, porą kartų, taip, porą kartų Šveicarijoje šiais metais lankiausi. Naujus metus sutikome. (...) Ir ne visada verslo reikalais skridome. Konkrečiai į Šveicariją skridome ilsėtis. Ir verslo reikalais, žinoma.

3. A. Petrovas tvirtino turįs kitą darbą

Rugsėjo 13 dieną skelbtame interviu įtariamieji kalba, kad užsiima verslu: Rusijoje prekiauja iš užsienio atsivežtu maistu sportuojantiems ir vitaminais bei papildais. A. Petrovas ir R. Boširovas atsisakė suteikti daugiau informacijos apie savo verslą, bet iš to, ką visgi pasakė, galima daryti išvadą, kad jie dar dirba ir kūno rengybos treneriais ir konsultuoja sveikos gyvensenos ir mitybos klausimais.

Rugsėjo 6 dieną A. Petrovas, komentuodamas jam reiškiamus kaltinimus, RT sakė, kad dirba vienos farmacijos bendrovės skyriaus vadovu. „Esu farmacijos bendrovės „Mikrogen“ Tomsko filialo vadovu, jis priklauso mokslo ir gamybos susivienijimui „Virion“, – yra sakęs įtariamasis.

„Virion“ – farmacijos bendrovė, kuri iš tikrųjų vykdo veiklą Tomske. Asmuo, kurio vardas ir pavardė Aleksandras Petrovas, gimęs tą pačią dieną (1979 metų liepos 1 dieną), tikrai figūruoja organizacijos „Mikrogen“, į kurią patenka ir Tomsko „Virion“, darbuotojų sąraše.

4. R. Boširovas daro per daug klaidų, nebūdingų patyrusiam keliautojui

Įtariamieji tvirtina, kad daug keliauja, tačiau kelis kartus apmaudžiai apsirinka ir netgi neteisingai sako Solsberio bažnyčios, kuri taip juos domina, pavadinimą.

R. Boširovas: Ten yra garsi bažnyčia – Solsbereckio bažnyčia (iš tikrųjų – Solsberio).
Ji žinoma ne tik visoje Europoje. Greičiausiai žinoma visame pasaulyje. Savo 123 metrų aukščio bokštu. Jis garsus savo laikrodžiu, pirmuoju laikrodžiu, pagamintu visame pasaulyje (iš tikrųjų tas laikrodis pripažintas seniausiu iš veikiančių laikrodžių visame pasaulyje).

R. Boširovas: Atskristi į Ženevą nereiškia... tai normalu. Tai normalu. Atskridau į Ženevą. Tai artimiausias kelias patekti prie Monblanko (iš tikrųjų – Monblano).

Londonas: tai „melas“ ir „įžeidimas“

Didžioji Britanija ketvirtadienį pavadino „įžeidžiamu“ per Rusijos televiziją parodytą interviu su dviem vyrais, kuriuos Londonas kaltina buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimu Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga.

„Melas ir akivaizdūs prasimanymai šiame interviu, duotame Rusijos valstybės finansuojam televizijos kanalui, yra įžeidimas visuomenės intelektui“, – pareiškė vienas Britanijos premjerės Thersos May atstovas.

„Dar svarbiau, kad jie yra itin užgaulūs šios baisios atakos aukoms ir jų artimiesiems. Deja, būtent to ir laukėme“, – pridūrė jis.

„Neteisėtas cheminis ginklas buvo panaudotas šios šalies gatvėse. Keturi žmonės atsidūrė ligoninėje būdami sunkios būklės, taip pat žuvo nekalta moteris. Rusija atsakė panieka“, – nurodė atstovas.

„Policija labai aiškiai atskleidė šiuos du vyrus inkriminuojančius įrodymus. Jiedu yra ieškomi, o mes ėmėmės visų priemonių, kad jie būtų suimti ir patraukti atsakomybėn Jungtinėje Karalystėje, jei kada nors dar žengs už Rusijos ribų“, – tikino jis.

Anot britų saugumo tarnybų, įtariamųjų vardai yra Aleksandaras Petrovas ir Ruslanas Boširovas. Tyrėjų nuomone, šie vardai veikiausiai yra pseudonimai.

Interviu prokremliškai televizijai RT jiedu paneigė turėję ką nors bendrą su pasikėsinimu nužudyti ir tvirtino, kad lankėsi Britanijoje kaip turistai.

S. Skirpalis 10-eme dešimtmetyje buvo įkalintas Rusijoje už dešimčių Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pareigūnų išdavimą. Po 2010-aisiais įvykusio Vašingtono ir Maskvos apsikeitimo šnipais jis apsigyveno Britanijoje.

Buvęs GRU pulkininkas ir jo dukra Julija kovą buvo rasti be sąmonės pietiniame Anglijos mieste Solsberyje. Jiedu buvo apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiagą, kuria buvo ištepta S. Skripalio namų durų rankena, teigia britų policija.

Jiems į pagalbą atėjęs policininkas taip pat atsidūrė ligoninėje, bet vėliau visi trys apnuodytieji pasveiko.

Praėjus keliems mėnesiams po incidento netoli Solsberio esančiame Eimsberio miestelyje ta pačia medžiaga buvo paveikta viena britų pora – Dawn Sturgess ir Charlie Rowley.

Anot policijos, „Novičiok“ likučių buvo netikrų kvepalų buteliuke, kurį rado Ch. Rowley ir atidavė savo partnerei. Jie abu smarkiai susirgo, o D. Sturgess kiek vėliau mirė.