Apie vandens naudą mažiesiems ir būdus, kaip juos pripratinti jį gerti, pranešime spaudai pasakoja „Fėjos namai“ vadovė Svajūnė Vainauskienė.

Mažiesiems per dieną reikėtų išgerti 1000 ml + po 50 ml kiekvienam kūno svorio kilogramui virš 10 kg

Visi žinome, kad vanduo – mūsų gyvybės eliksyras, todėl tam, kad ląstelės išliktų aktyvios, o organizmas galėtų pasisavinti reikalingas medžiagas, jo turime gerti pakankamai. Vandens trūkumas ypač pavojingas vaikams. Mažiesiems per dieną reikėtų išgerti 1000 ml + po 50 ml kiekvienam kūno svorio kilogramui virš 10 kg. Pavyzdžiui, jei vaikas sveria 15 kg, per parą jis turėtų išgerti apie 1250 ml skysčių, kurių didžiąją dalį turi sudaryti vanduo.

Vandens dalis tarp bendrai suvartojamų skysčių turėtų būti reikšminga, todėl pakeisti jį kompotu, limonadu ar sultimis nėra teisingas sprendimas. Ši taisyklė galioja ne tik šiltuoju sezonu, bet ir visais metų laikais. Atvėsus orams, kai puola bacilos, virusai, taip pat sergant peršalimu ar įvairiomis infekcijomis pakankamas kiekis vandens padės greičiau išsivalyti organizmui, atsikratyti infekcijos ar atsistatyti po antibiotikų kurso.

Geriant per mažai vandens, didėja apetitas, dažnėja alkio priepuoliai, dėl to dažniau sutrinka virškinimas, auga svoris.

Pratinti nuo mažumės

Vaikams sugrįžus į darželius ir mokyklas pas draugus, kurie kartkartėmis dalinasi ne tik žaislais, bet ir virusais, rekomenduojama pasirūpinti, jog ir ugdymo įstaigose mažieji gertų pakankamai vandens. Tačiau kaip paskatinti vaikus rinktis ne saldžius gėrimus, o vandenį?

Sveikos mitybos specialistai pataria prie vandens vaikus pratinti nuo pat mažumės, atsisakyti jau minėtų gėrimų, kuriuose gausu cukraus. JAV atliktas tyrimas parodė, jog jaunuoliai, gerdami gazuotus ir saldintus gėrimus, per metus iš jų gauna net 20 kilogramų cukraus. Be to, prie daugelyje vaisvandenių esančio kofeino bei stipraus, nenatūralaus vaisvandenio skonio priprantama.

Ankstyvi įpročiai pripratins vaiko receptorius, todėl paaugusį bus kiek paprasčiau įtikinti, jog vanduo ne mažiau skanus nei sultys ar limonadas. Beje, sveikiau, be dirbtinių saldiklių maitinamas vaikas net ir suaugęs galės lengviau atsispirti panašioms pagundoms.

Tinkamas indas – viena iš priemonių

Vaikams įtikti nėra lengva, todėl įtikinti, jog vanduo iš stiklinės yra skanesnis nei limonadas iš spalvoto patrauklaus pakelio, turėtų atrodyti nemažas iššūkis. Tačiau pastaruoju metu į pagalbą ateina linksmų vaikiškų gertuvių gamintojai. Gertuvės šiandien kuriamos estetiškos ir stilingos, todėl turėti ją kaip sveikatinimo funkciją atliekantį aksesuarą gali būti smagu tiek vaikui, tiek suaugusiajam.

Kitaip nei plastikiniai buteliai nuo mineralinio vandens, gertuvės gali būti naudojamos daugybę kartų. Tuo tarpu naudojant plastikinį butelį vos antrąkart, į vandenį išsiskiria toksinės medžiagos, kurios gali sukelti rimtų sveikatos problemų ne tik vaikui, bet ir suaugusiajam. Taip nutinka dėl dažniausiai naudojamo plastiko struktūros, kuris, reaguodamas į saulės šviesą, aukštą temperatūrą bei deguonį, pradeda veikti toksiškai.

Šiuolaikinės gertuvės gaminamos be bisfenolių – endokrininę sistemą ardančių organinių medžiagų, todėl puikiai tinka ir vaikams.

Kvapnūs receptai kuria stebuklus

Mama, jaukių namų elektroninių parduotuvių Baltijos šalyse „Fėjos Namai“ įkūrėja ir stiliaus tinklaraščio „Stiliaus Gurmanė“ autorė Svajūnė Vainauskienė dalijasi savo patirtimi – vaikai noriai gers vandenį, jei mamos pasitelks ne tik gertuves, bet ir truputį fantazijos bei švelnius, malonų skonį suteikiančius priedus. Tai gali būti prieskoninės žolelės, citrusiniai vaisiai, arbūzų, melionų kubeliai, imbieras ir t.t.

Štai keletas skanių ir viliojančių derinių vandeniui paskatinti:

o Imbieras, baziliko lapeliai, citrinos griežinėliai – ypač tinkamas derinys vėlyvam rudeniui ir žiemai. Imbieras sušildys ir paskatins virškinimą, citrina smogs vitamino C kiekiu, bazilikai gausūs antioksidantų, slopina karščiavimą ir saugo dantis nuo ėduonies.

o Mėtos lapeliai, apelsinas, citrina – mėta slopina dirglumą, gerina kraujotaką ir virškinimą, apelsinas yra magnio, vitamino B6 šaltinis, slopina uždegimus;

o Mėtos lapeliai, granato grūdeliai, arbūzas – granatai reguliuoja skrandžio veiklą, malšina skausmą, turi priešuždegiminių savybių, arbūzas – geležies ir magnio šaltinis.

o Mėtos lapeliai, meliono, arbūzo kubeliai – melionuose gausu vitaminų A, C, PP, folio rūgšties, sočiųjų riebalų, skaidulų, geležies, magnio, mangano, kalio, kalcio, natrio mineralų.

o Bazilikas, obuolio kubeliai, imbiero gabalėlis – obuoliai papildys vitaminu C ir pektinu, toksinus žarnyne surenkančia medžiaga.

Į gertuvę suberkite vieną iš minėtų derinių, pripildykite ją vandens ir – atsiskleis patys subtiliausi skoniai. Svajūnė pataria neapsiriboti nurodytais deriniais, pasitelkti fantaziją ir eksperimentuoti, kol vaikui patiks.

„Tinkamas indas ir patinkantys skoniai gali sukurti stebuklus, todėl išgerti tinkamą kiekį vandens mažajam jau nebus taip sunku“, – tikina tinklaraščio „Stiliaus Gurmanė" autorė S.Vainauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)