Už šį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narės Agnės Širinskienės pristatytą projektą ketvirtadienį po pateikimo balsavo 49 Seimo nariai, prieš buvo 14, susilaikė 11 parlamentarų.

Po svarstymo komitetuose į Seimo plenarinių posėdžių salę projektas turėtų sugrįžti spalio 16 d.

Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisos numato, kad VRK narys ir VRK pirmininkas „privalo įstatymų nustatyta tvarka kreiptis dėl leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“, suteikimo per 15 dienų nuo pradėjimo eiti Vyriausiosios rinkimų komisijos nario ar pirmininko pareigas“.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė pabrėžia, kad, įvertinus grėsmes nacionaliniam saugumui, yra svarbu, kad VRK nariai, kurie yra atsakingi už rinkimų proceso organizavimą bei priežiūrą, turėtų teisę susipažinti su Valstybės saugumo departamento bei kitų valstybės institucijų teikiama slapta informacija ir galėtų kiek įmanoma išsamiai ir įvairiapusiškai įvertinti per trejus 2019 metais vyksiančius rinkimus bei ateityje galinčius kilti iššūkius valstybei, joje vyksiantiems demokratiniams rinkimams.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2018 m. lapkričio 1 d.

Pasak projektą inicijavusių Seimo narių, įstatymo pataisos teikiamos, atsižvelgiant į 2018 m. Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tyrimų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos paskelbtą Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo dokumentą, kuriame atkreipiamas dėmesys, kad, artėjant 2019 m. rinkimams, auga ir Rusijos susidomėjimas jais. Taip pat minėtame dokumente nurodoma, kad Maskva kitose šalyse rinkimų rezultatus siekė paveikti „skleidžiant dezinformaciją ir propagandą per žiniasklaidą, socialinius tinklus, vykdant kibernetines operacijas“.