„Nuo pat DNB ir „Nordea“ susijungimo rinkoje sklandė gandai, kad šis projektas daromas tam, kad sujungus bankus į didesnį vienetą, vėliau jį bus siekiama parduoti. To buvo galima tikėtis. Galbūt stebina tai, kad tai įvyko pakankamai greitai, nes DNB ir „Nordea“ susijungimas dar nėra iki galo baigtas“, – BNS sakė konfederacijos Mokesčių komisijos vadovas Marius Dubnikovas.

Anot jo, apie nebaigtą susijungimą liudija tai, kad buvę DNB ir „Nordea“ klientai prie internetinės bankinkystės vis dar turi jungtis, naudodami atskirus prisijungimus.

„Greičiausiai galima sakyti, kad tai liudija tam tikrą projekto sėkmę. Akivaizdu, kad pardavėjai buvo patenkinti pasiūlyta pinigų suma, nes atliko pardavimo sandorį dar iki galo nebaigus susijungimo“, – kalbėjo analitikas.

M. Dubnikovo manymu, „Blackstone“ atėjimas į Baltijos šalis artimiausiu metu nepadarys pastebimos įtakos bankų rinkai.

„Akivaizdu, kad pirkėjas yra daugiau finansinis investuotojas. Turbūt negausime kažkokių naujų produktų ir nesulauksime konkurencijos pasikeitimo. Labiau tai vertinčiau kaip sandorį, kurio buvo galima tikėtis, bet bankinės rinkos iš esmės tai tikriausiai nepakeis. Labai sunku tikėtis, kad bent trumpuoju periodu bus imtasi labai agresyvių veiksmų“, – prognozavo jis.

Ketvirtadienį pranešta, kad JAV „Blackstone“ už 1 mlrd. eurų iš DNB ir „Nordea“ perka 60 proc. Baltijos šalyse veikiančio „Luminor“ akcijų paketą. Po sandorio „Nordea“ ir DNB toliau valdys po 20 proc. „Luminor“ akcijų, tačiau „Blackstone” per artimiausius keletą metų iš „Nordea“ galės įsigyti likusius 20 proc. turimų „Luminor“ akcijų.

„Blackstone” yra viena didžiausių investicijų bendrovių pasaulyje. Įmonės valdomas turtas siekia 439 mlrd. JAV dolerių (378,9 mln. eurų), ji investuoja į privačios nuosavybės, nekilnojamojo turto, viešosios skolos bei turto ir kitus globalius fondus.

„Luminor“ įkurtas 2017 metais, sujungus „Nordea“ ir DNB bankų veiklą Baltijos šalyse. Bankas užima 23 proc. Baltijos šalių paskolų rinkos, jo turtas viršija 15 mlrd. eurų. „Luminor“ dirba 3 tūkst. darbuotojų, bankas turi 64 klientų konsultavimo centrus trijose šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)